The Fire-Devils (The Firebirds) (Den Haag)

Hans Amo werd in 1940 in Paramaribo geboren en kwam in 1955 vanuit Suriname naar Nederland voor zijn opleiding. In 1958 kwam hij in Haarlem terecht, waar hij samen met zijn eveneens in Suriname geboren neef Hans de Koning de muziek van de Everly Brothers ging spelen. Tijdens de militaire diensttijd van Hans Amo kwam de Indische gitarist Huib Liauw in beeld en al vrij snel vormde zich een vriendenbandje. Ze kwamen in contact met Rein de Vries in Den Haag, die zijn sporen reeds verdiend had als gitarist en zanger van The Rocking Sensation Boys in de periode 1959-1961. Als solozanger maakte hij voor Fontana een aantal singles, waarvan 'Patsy' uit 1962, dat pas in 1965 een grote hit werd tot op de dag van vandaag nog steeds als een van de hoogtepunten uit het Nederlandse smartlappen repertoire gezien wordt.

 

Ze noemden zich The Daggers en in het winterseizoen van 1961/1962 speelden ze iedere avond in Club L'Étoile van de heer Stevens. Rein de Vries en Hans Amo brachten daar het repertoire van The Everly Brothers op het podium en Hans trok verder heel zijn muzikale bagage uit de kast zoals Surinaamse liedjes, Antilliaanse ritmes, Mexicaanse rancheras en Amerikaanse soul. De L'Étoile was in feite een chique nachtclub waar Italiaanse orkesten speelden en ook Italiaans personeel rond liep. Daarna konden ze aan de slag in De Fles van dezelfde eigenaar en Stevens begon ook clubs te kopen rond het plein achter het Kurhaus in Scheveningen. Zo kwamen The Daggers in 1962 als vast orkest in de Pam Pam terecht. Producer De Winter van Phonogram had al platen gemaakt met Rein de Vries en nu gaf hij ook de band een kans een opname voor het Fontana label te maken. Ze vonden de naam echter niet geschikt en zo zijn The Firebirds ontstaan. Nadat de single eind 1962 uitkwam met een geslaagde versie van San Antonio Rose en een sprankelende uitvoering van La Bamba met zang van Rein de Vries kwam er protest van een groep uit Alkmaar, die hun naam reeds in 1961 gedeponeerd hadden bij het merkenbureau. De Alkmaarse Firebirds speelden veel in Bergen (NH) en Heerhugowaard (NH) in het nachtclubcircuit en hadden reeds een Nederlandstalige single uit in 1962 op RCA. In 1962 kwamen ze bij Delta Records onder contract, die 2 Nederlandstalige singles uitbracht in de periode 1962-1963.

 

De Haagse Firebirds zorgden in eerder stadium ook voor de begeleiding op 'Teenage Meisje' (Teenage Idol), de achterkant van de soloplaat van Rein de Vries. Begin 1963 kwamen ze terug in de studio en werden ze definitief omgedoopt in The Fire-Devils. 'Oh, Mein Papa' en 'True Love' waren evergreens en van de produktie werd veel werk gemaakt met koor en orkest en Phonogram maakte promotie hiervoor onder de naam Rein de Vries & The Fire-Devils.

 

In de zomer van 1963 stapten Hans 'Jazzy' Amo en Hans de Koning wegens een geschil met de clubeigenaar van de Pam Pam tijdelijk uit de band. Rein de Vries haalde naast bassist Humphrey Versteegh ook gitarist George Dankmeyer als hun plaatsvervangers erbij. George was een jazzgitarist en had al een naam opgebouwd als Giorgio Dareno in het Italiaanse ensemble Franco Betro, waarmee hij in Zwitserland speelde. Naast Loeki Burgemeestre was hij een van de weinige Haagse muzikanten die het Italiaanse repertoire volledig beheerste en het ook vloeiend sprak. George was ook reeds in augustus/september/oktober 1960 in Hamburg actief geweest, toen hij daar met de Harry Bredow Band in de Blauer Peter speelde. Daar jamden ze samen met Tony Sheridan in de Top Ten Club en ontmoette de toen nog volslagen onbekende groep The Beatles.

 

Ironisch genoeg kwamen The Fire-Devils in 1963 ook bij Delta in de artiestenstal terecht. Rein de Vries moest aan het eind van de zomer in militaire dienst en zijn plaats als sologitarist werd nu ingenomen door George Dankmeyer. Op hun 1e single voor Delta werden ze gepresenteerd als Jassy Amo & The Fire-Devils. Een Amerikaanse vriendin noemde Hans altijd 'Jazzy', alleen werd die naam fout gespeld op de hoes als Jassy Amo en dat bleek achteraf wel leuk te klinken. Met de songs 'Que Sera Sera' en 'Into Each Life Some Rain Must Fall' werd weer in greep gedaan uit het onuitputtelijke evergreen repertoire en een toen nog jonge en onbekende pianist Tony Eyk werd als extra muzikant in de Phonogram studio bij deze sessie betrokken. De plaat werd ook uitgebracht in België (Discostar), Zweden en Denemarken (Sonet)

 

De vaste plaats van bassist Hans de Koning, die zijn dienstplicht moest vervullen, werd overgenomen door Roy de Chauvigny de Blot. In Scheveningen waren ze regelmatig te bewonderen in de clubs Pam Pam en Les Galeries. In 1964 namen ze hun laatste single op voor Delta. Dat werd het alom geprezen 'Peter Gunn', wat door de Fire-Devils met enorm veel power en energie gespeeld werd in de studio. De inspiratie hiervoor hadden ze gevonden bij The Crazy Rockers, toen die optraden in de Sheherazade in 1963. 'Slippin'and Slidin' werd eveneens met een enorme Indo-Rock beat gebracht. Met de laatste bezetting werd tot het voorjaar 1965 doorgespeeld. George Dankmeyer werd journalist bij Het Binnenhof. The Fire-Devils werden daarna fulltime beroeps en vertrokken met hun nieuwe saxofonist Lodi de Bliek naar Duitsland.

 

Alhoewel niet puur een Indo band kwamen ze automatisch in Den Haag in dat circuit terecht. Wel zorgde Hans Amo met zijn Surinaamse achtergrond en voorkeur voor zwarte soul muziek voor een bijzonder tintje aan deze formatie. Een bijzonder fraai voorbeeld van de vermenging van de Latin sound met Indo-Rock is hun uitvoering van El Negro Zumbon (uit de film 'Anna' uit 1951 met Silvana Mangano in de hoofdrol ) wat op een live tape uit de Pam Pam uit 1964 bewaard is gebleven.

 

© pmouse, februari 2003

 

Met dank aan George Dankmeyer en Arnold v.d. Kloor voor hun informatie en fotobijdrage.

 

George Dankmeyer (geb. Surabaya 18 juli 1937)  is op 10 oktober 2017 overleden.

Bezettingen

THE DAGGERS (1961-1962)

Rein de Vries (sologitaar, zang) ex- The Rocking Sensation Boys

Hans 'Jassy' Amo † (gitaar, zang)

- Huib Liauw Goan Seng (gitaar) ex- The Twangies; naar Les Chimes

- Arnold (Nol) van der Kloor aka Jay Savage (gitaar, zang) ex- The Giants

Hans de Koning (basgitaar)

Don Hieronymus (drums)

 

THE FIREBIRDS (1962) bezetting Fontana single: San Antonio Rose

Rein de Vries (sologitaar, zang)

Hans 'Jassy' Amo † (gitaar, zang)

Arnold (Nol) van der Kloor aka Jay Savage (gitaar, zang)

Hans de Koning (basgitaar)

Don Hieronymus (drums)

 

THE FIRE-DEVILS (1962-1963) bezetting Fontana single: True Love

Rein de Vries (sologitaar, zang)

Hans 'Jassy' Amo † (gitaar, zang)

Arnold (Nol) van der Kloor alias Jay Savage (gitaar, zang)

Hans de Koning (basgitaar)

Don Hieronymus (drums)

 

THE FIRE-DEVILS (zomer 1963)

Rein de Vries (sologitaar, zang) solo

George Dankmeyer alias Giorgio Dareno (sologitaar) ex- Franco Betro (Italiaans orkest)

Arnold (Nol) van der Kloor aka Jay Savage (gitaar, zang) naar Euson & The Kreole Kats

Humphrey Versteegh (basgitaar)

Don Hieronymus (drums)

 

THE FIRE-DEVILS (1963-1964) bezetting Delta single: Que Sera Sera (+ Tony Eyk)

George Dankmeyer alias Giorgio Dareno (sologitaar, zang)

Hans 'Jassy' Amo † (gitaar, zang)

Mike (Chiel) Nanlohy (gitaar)

Hans de Koning (basgitaar)

Don Hieronymus (drums)

 

THE FIRE-DEVILS (1964-1965) bezetting Delta single: Peter Gunn

George Dankmeyer alias Giorgio Dareno (sologitaar, zang)

Hans 'Jassy' Amo † (gitaar, zang)

Huib Liauw Goan Seng (gitaar) ex- Les Chimes

Roy de Chauvigny de Blot (gitaar, zang)

Hans de Koning (basgitaar)

Don Hieronymus (drums)

 

THE FIRE-DEVILS (tot voorjaar 1965)

George Dankmeyer alias Giorgio Dareno (sologitaar, zang)

Hans 'Jassy' Amo † (gitaar, zang)

Huib Liauw Goan Seng (gitaar) naar The Dunnocks

Roy de Chauvigny de Blot (basgitaar, zang) naar Dick Scott & The Barons

Don Hieronymus (drums)

 

Met wisselende bezettingen (met o.a. Lodi Bliek op saxofoon, gitarist Wout Janse en drummer Wim Onstein, beiden ex- The Meteors) werd daarna nog enkele jaren in Duitsland opgetreden.

Discografie

SINGLES:

1962 FONTANA TF 266.383 San Antonio Rose / La Bamba (v) THE FIREBIRDS

1963 FONTANA TF 266.397 True Love (v) / Oh Mein Papa (v)

1963 DELTA DS 1081 Que Sera Sera (v) / Into Each Life Some Rain Must Fall (v) JASSY AMO

1963 SHOWRECORDS SH 1078 Que Sera Sera (v) / Into Each Life Some Rain Must Fall (v) JASSY AMO (België)

1963 SONET T 7587 Que Sera Sera (v) / Into Each Life Some Rain Must Fall (v) JASSY AMO (België) (Zweden, Denemarken)

1964 DELTA DS 1109 Peter Gunn / Slippin'n'Slidin'(v)

 

LIVE RECORDINGS: (L'Étoile 1963, Den Haag en Pam Pam, Scheveningen 1964)

Tico Tico / Peter Gunn / Indian Love Call / Maria Elena / (Dance With) The Guitar Man / C'mon Everybody / Take These Chains From My Heart / Money Honey / Slippin'n'Slidin' / Born To Loose / Whole Lotta Shakin'Goin'On / Save The Last Dance For Me / Look At Me / Johnny B. Goode / Show Me The Way To Go Home / Roll Over Beethoven / I'm A Hog For You Baby / El Baion (Anna) / I Love You Forever / My Prayer

Fotogalerij