Google Custom Search

Lydia & The Melody Strings (Apeldoorn)

The Melody Strings 1958-1959:

Boy Kneefel (gitaar) ex- Cabaret Paljas; naar The Avalons

Joop Dullaart (gitaar)

- Ben Steneker (gitaar, zang) ex- Cabaret Paljas

- Jan Kramer (piano)

Gilly Barkey (contrabas)

Charles Tuinenburg (drums, percussie)

Lydia Tuinenburg † (zang)

 

 

The Melody Strings 1959-1960:

Denny den Dekker † (gitaar)

Gilly Barkey (gitaar)

Eddy Lohstroh (basgitaar)

Charles Tuinenburg (drums)

Lydia tuinenburg † (zang)

 

- Eddy Christiani (gitaar) studio vanaf 3e single

 

De korte maar hevige carrière van Lydia duurde van mei 1959 (plaatopname: Send Me The Pillow) tot exact 22 november 1960 (emigratie naar Costa Mesa in Californië, USA). Gedurende deze anderhalf jaar maakte zij een opmerkelijk groot aantal opnamen voor het Imperial label in het country & western en Indo-Pop genre. Door de jaren heen zijn liefhebbers van Indo-Rock op jacht geweest om al haar 11 singles, 3 EP's en 25cm LP in bezit te krijgen, maar meestal moesten ze genoegen nemen met grijsgedraaide exemplaren. Met het uitbrengen van de CD Lydia - I Can't Stop Loving You door Rarity Records in 1993, waarbij de originele mastertapes uit de archieven van EMI/Bovema zijn gebruikt kan men in ieder genieten van een sublieme geluidskwaliteit. Waaronder zelfs elf nummers die voor het eerst in stereo werden uitgebracht.

 

Lydia Tuinenburg werd op 27 april 1940 in de havenstad Tjilatjap (thans: Cilacap) aan de zuidkust van centraal Java geboren en samen met haar familie vertrok ze naar Nederland. Ze woonden destijds in Apeldoorn aan de Rietzangerweg. Haar één jaar jongere broer Charles formeerde in 1958 ten huize van de muzikale familie Tuinenburg zijn eigen groep The Melody Strings. Naast Charles Tuinenburg, afwisselend op drums en contrabas, Boy Kneefel op sologitaar, maakten ook twee schoolvrienden Joop Dullaart (gitaar) en Gilly Barkey (contrabas en gitaar) deel uit van de groep. Hun plaatsgenoten Bas v.d. Waal (bongo's) en gitarist George Gabriël (later groepsleden van Arthur & his Cronies) speelden in de beginperiode wel eens mee tijdens repetities.

 

Lydia ging zingen bij het Apeldoornse cabaret-gezelschap Paljas, waar ook Ben Steneker deel van uit maakte. In februari 1959 sloten Lydia en Ben zich aan bij de Melody Strings en met deze combinatie wonnen ze een beker tijdens de plaatselijke talentenjacht van d'Oprechte Amateur. Daarna volgden optredens voor de radio microfoons van KRO's Springplank en Radio Hasselt in België. Mede door dit succes benaderde Charles Tuinenburg grammofoonplatenmaatschappij Bovema in Heemstede. Ze werden uitgenodigd voor een auditie. De proefopnamen bevielen producer Frans van Schaik (bekend van Ketelbinkie) zo goed, dat hij de groep een platencontract kon aanbieden en tevens hun manager werd. In een oude kerk in Heemstede, die tot studio was omgebouwd, werden in mei 1959 Send Me The Pillow That You Dream On (compositie van Hank Locklin uit 1949) en Heartbeat (Buddy Holly & The Crickets) opgenomen. Lydia & The Melody Strings verschenen op TV in het programma Pas Geperst (NCRV) van Pi Scheffer en hun live uitvoering maakte een grote indruk. Er werd gesproken over de Nederlandse Connie Francis. Lydia kreeg een uitnoding om samen met John de Mol jr. (de vader van John en Linda de Mol), Annie Palmen, Jaap van der Marel en Rob Tauber in juli 1959 mee te doen aan het songfestival in het Casino Kursaal te Knokke.

 

In het najaar van 1959 kwam er een enorme vraag naar Send Me The Pillow en zo kon het gebeuren dat de plaat negen maanden onafgebroken in de Top 10 stond van Nederlands best verkopende singles in de periode van november 1959 tot augustus 1960. Afgaande op de verkoopresultaten van méér dan 100.000 exemplaren had een gouden plaat uitgereikt moeten worden, maar dat is nooit bebeurd. Wel ging destijds het gerucht dat Bovema dankzij de verkoopresultaten van Send Me The Pillow, mede de spiksplinternieuwe moderne studio in Heemstede kon financieren!

 

Ondertussen had Lydia met haar begeleiders nog een aantal opnamen gemaakt in een tot studio omgebouwde kerk te Heemstede. Een cover van Lipstick On Your Collar, de grote hit van Connie Francis, Your Cheatin' Heart (Hank Williams), It's A Sin en Don't Stop Kissin'Me Godnight.

 

Sedert eind 1959 was Lydia de allereerste Indische teenagerster van ons land en haar foto's verschenen maandelijks in de muziekbladen van toen, zoals Muziek Expres, Muziek Parade, Tuney Tunes en Song-Wereld. Lydia & The Melody Strings trokken met de Teenagers Show van het blad Muziek Expres van november 1959 (Dierentuinzaal, Den Haag) tot april 1960 (Carré, Amsterdam) langs een aantal grote zalen door Nederland.

 

The Melody Strings kregen eind 1959 ook een nieuwe bezetting. Ben Steneker ging verder als soloartiest bij CNR. Boy Kneefel en Joop Dullaart werden respectievelijk vervangen door Denny den Dekker op sologitaar en Eddy Lohstroh (een neef van de familie Tuinenburg) op basgitaar. Gilly Barkey ging nu slaggitaar spelen. Tijdens de opname van derde en vierde single in de nieuwe Bovema studio kregen ze professionele ondersteuning op gitaar van Eddy Christiani. Die nummers, alle vier c&w klassiekers Have I Told You Lately That I Love You, Take This Chains From My Heart, Careless Hands en Let Me Go Lover klonken voortreffelijk.

 

Met deze bezetting werden begin 1960 weer vier nummers in de studio opgenomen: Just A Queen For A Day, Half As Much, You Belong To My Heart en Each Time You Leave I Die A Little.

 

In het voorjaar van 1960 verhuisden Charles en Lydia Tuinenburg naar Zaandam en werden The Melody Strings ontbonden. Tijdens het laatste optreden voor de Muziek Expres Teenagers Show op 2 april 1960 in het Amsterdamse Carré werd Lydia begeleid door The Black Dynamites.

 

De volgende plaat Ik Blijf Van Laura Houden van Lydia was een cover van de grote hit Tell Laura I Love Her, op tekst van Frans van Schaik. Hij maakte ook een Nederlandse tekst op de antwoordsong Tell Laura I'll Miss Him met als titel Ik Blijf Van Laura Houden en werd gezongen door Charles Tuinenburg. Studiomuzikanten zorgden voor de begeleiding.

 

In de zomer van 1960 kwam Lydia in Zaandam via familie in contact met The Rollers. (de spelling was toen nog ROLLER'S). Frans van Schaik was onder de indruk van de muzikale prestaties van deze groep en omdat hij al in een vroeg stadium op de hoogte was van de naderende emigratie van Lydia naar Amerika werd besloten om voldoende materiaal voor een aantal toekomstige singles op te nemen. De platensessie vond plaats in september 1960 en bij die gelegenheid werden 9 songs opgenomen. Vier singles verschenen in de periode eind 1960/begin 1961 en het onuitgebrachte nummer I Can't Stop Loving You werd 32 jaar teruggevonden in de bandenarchieven van EMI/Bovema en als superbonus op de CD van Lydia door Rarity Records uitgebracht.

 

The Rollers: september 1960

Jim van der Hoeven (sologitaar)

Ed van der Hoeven(sologitaar)

Jacky Barkey (gitaar)

Boy Jansen (basgitaar)

Cees Sanders (drums)

 

Eind 1960 werd het stil rond Lydia, totdat in de muziekbladen van februari 1961 plotseling foto's verschenen van Lydia met haar in oktober 1960 geboren zoontje Francis-Gary. Lydia bleek in het grootste geheim getrouwd te zijn en was op 22 november 1960 voorgoed vertrokken naar Costa Mesa in Californië. Haar man was reeds eerder als emigrant naar Amerika vertrokken.

 

Send Me The Pillow was het eerste grote Indo-Pop succes in Nederland. Lydia's muziek was een mengeling van country & western, evergreens en dankzij The Melody Strings en later The Rollers overgoten met een flinke portie Indo gitaren sound.

 

Lydia Tuinenburg is op 25 september 2016 in de VS overleden.

 

Discografie:

1959 Send Me The Pillow / Heartbeat (Imperial HI 1015)

1959 Lipstick On Your Collar / Your Cheatin' Heart (Imperial HI 1016)

1959 EP Heartbeat / Send Me The Pillow / It's A Sin / Don't Stop Kissin' Me Tonight (Imperial IPE 5025)

1959 Have I Told You Lately That I Love You / Take These Chains From My Heart (Imperial HI 1018)

1959 Careless Hands / Let Me Go Lover (Imperial HI 1023)

1960 Just A Queen For A Day / Half As Much (Imperial HI 1036)

1960 You Belong To My Heart / Each Time You Leave I Die A Little (Imperial HI 1037)

1960 Ik zal Tommy missen / Ik blijf van Laura houden (Charles Tuinenburg) (Imperial HI 1045)

1960 EP "Voice With A Beat" Have I Told You Lately That I Love You / Take These Chains From My Heart / Careless Hands / Let Me Go Lover (Imperial IPE 5033)

1960 EP Half As Much / Just A Queen For A Day / You Belong To My Heart / Each Time You Leave I Die A Little (Imperial IPE 5034)

1960 25 cm LP "Kussen van Lydia"

Send Me The Pillow / Heartbeat / Each Time You Leave I Die A Little / Just A Queen For A Da y / Careless Hands / Let Me Go Lover / You Belong To My Heart / Don't Stop Kissin' Me Goodnight (Imperial ILPT 102)

 

LYDIA & THE ROLLERS

1960 Never On Sunday / Everybody's Somebody's Fool (Imperial HI 1053)

1960 Please Help Me I'm Falling / Changing Partners ( Imperial HI 1054)

1961 Jealous Heart / You're Fooling Someone (Imperial HI 1073)

1961 Just Out Of Reach / I Forgot To Remember To Forget (Imperial HI 1078)