The Marlins (Bergen op Zoom/Rotterdam)

THE MARLINS (1961-1962)

Erik Binkhuysen (sologitaar)

Peter Binkhuysen [RIP] (gitaar)

Danny Meyer (saxofoon) ex- The Rocking Diamonds; naar The Rocking Sensation Boys

John van Wessel (basgitaar) naar The Evergreens

- tijdelijk Sam Faverey (basgitaar) naar The Strangers

Gerrit Krause (drums) ex- The Rhythm Brothers

 

THE MARLINS (1962-1965)

Erik Binkhuysen (sologitaar)

Randolf 'Nono' Wendelstigh (gitaar) ex- / naar Warry & Jumping Jacks

Peter Binkhuysen [RIP] (gitaar) naar Ovation

Ludwig 'Udi' Beaupain (basgitaar)

Gerrit Krause (drums)

 

THE MARLINS (1965-1968)

Erik Binkhuysen (sologitaar) naar Combo Wil de Bras

Errol Maitimu (gitaar) ex- The Moonrockers; naar The Commanches

- tijdelijk 1967 Harry James de Vries (gitaar) ex- Joyce Tielman & The Jugglers; naar The Hot Jumpers

Frank Kastanja (basgitaar)

Bert ? (drums) ex- The Moonrockers; in 1965 naar The Commanches

Ruud Middendorp (drums) naar The Mustangs

 

Erich Richard (Erik) Binkhuysen werd op 23 november 1939 in Pamekasan op het eiland Madura geboren als zoon van een Nederlandse vader en een Indische moeder. In de rumoerige periode 1951- 1953 werd Erik door zijn vader naar familie in Nederland gestuurd en woonde afwisselend in Haarlem en Den Haag. In 1953 keerde hij terug naar zijn geboorteland, maar in 1956 werd de familie Binkhuysen gedwongen te kiezen tussen het Nederlands en Indonesisch staatsburgerschap. Na de omwenteling was een Indonesisch paspoort, voor de in de Nederlandse traditie opgevoede familie geen aantrekkelijk alternatief en Erik en zijn broer Peter gingen weer met de exodus richting Nederland. Ze trokken bij hun zus in, die al sinds 1948 in Bergen op Zoom woonde en Erik is ondanks dat hij wel eens ergens anders woonde altijd naar Bergen op Zoom teruggekeerd. Zijn ouders bleven nog enkele jaren in Indonesië achter, maar uiteindelijk kwamen zij in Rotterdam terecht.

 

Erik en Peter raakten in de ban van de gitaar en in 1957 vormde Erik met Giel Geerlings een duo DE GITARINO'S. De Everly Brothers waren uiteraard een van hun grote voorbeelden en er werd regelmatig opgetreden voor de militairen, die in de diverse kazernes in Bergen op Zoom en Ossendrecht gelegerd waren. Na een geslaagde auditie in Breda mochten ze optreden in KRO's radio talentenjachtprogramma 'De Springplank'. Omstreeks 1958 kwam hij tijdelijk als gitarist bij de ROYAL HAWAIIAN MINSTRELS van George de Fretes terecht.

 

Na het vervullen van zijn militaire dienstplicht kwam hij in aanraking met de Rotterdamse Indo-Rock scene en al snel vormde hij met zijn broer Peter op begeleidingsgitaar THE MARLINS. Inspiratie voor de groepsnaam werd gevonden bij de marlin, een vis die in de Caribbian rondzwemt. De uiteindelijke 5-mans formatie vertrok al snel naar Duitsland en bestond verder uit Gerrit Krause, ex-drummer van THE SKYROCKETS, Ludwig Beaupain (bas) en Nono Wendelstigh (gitaar).

 

Vooral het latere repertoire laat zich het beste vergelijken met dat van de Haagse RESIDENTS met veel jazzy en latin evergreens, zoals All Of Me, Pennies From Heaven, Tea For Two, Amor, Desafinado etc., waarin de groepsleden zich konden uitleven in lange improvisaties. Gitarist/zanger Erik Binkhuysen bleef met zijn Marlins tot 1969 op contractbasis in het Duitse clubcircuit spelen en daarnaast bleef ook het duo met Giel Geerlings in Bergen op Zoom nog bestaan. The Marlins speelden ook regelmatig in de Haagse Yvonne Bar aan de Stationsweg en Bar-Dancing De Fles (Bleijenburg)

 

(©) pmouse, juni 1999 - met dank aan Rien Brood en Eric Binkhuysen voor het fotomateriaal

 

Zie verder: Combo Wil de Bras