Google Custom Search

John Russell & The Junior Rcokers [The Clan] (Zeist)

Bezetting 1962-1963:

Erick Hartung (gitaar)

Gustav (Guus) Hartung (gitaar)

Frank Verschraagen † (basgitaar)

Jaap Hooft (drums)

John 'Kingsize' Russell † (zang)

 

Bezetting 1963-1966:

Erick Hartung (gitaar) naar The Hartung Sounds

Gustav (Guus) Hartung (gitaar) naar The Blue Diamonds

Marcel (Hoss) van Hardeveld † (basgitaar) ex- The Sioux; naar Gloria

Jacques Bäcker (drums) ex- The Sioux

John 'Kingsize' Russell † (zang)

Mady Hartung (zang) tot 1964

Leny van Spanje (zang) tot 1964

 

John Russell werd ca. 1956 in Suriname uitgeroepen als de Surinaamse Elvis. In Nederland deed hij in 1961 als zanger van Johnny & his Cellar Rockers (Jan Akkerman) mee aan de finale van een grote talentenjacht georganiseerd door het blad Muziek Parade. De VARA verzorgde hiervan een TV-uitzending. De eerste prijs was voor The Javelins uit Vlissingen en The Hurricane Strings uit Rotterdam. John Russell werd tweede. De prijzen werden uitgereikt door Conny Froboess.

 

In 1962 richtte hij zijn eigen band The Junior Rockers op met de twee Indische broers Erick en Gustav Hartung (neven van de vier broers Hartung van The Hartung Sounds uit Coevorden) op gitaar. Ze maakten dat jaar tevens hun eerste plaat met twee twist nummers voor het Philips label. Vanwege zijn omvang en gewicht had John Russell ondertussen de bijnaam Kingsize gekregen. De tweede single Mabellene / Thank you for calling op het Fontana label was helaas zonder The Clan, maar met studio orkest begeleiding.

 

The Junior Rockers werden omstreeks 1963 omgedoopt tot The Clan. Hoogtepunt van de groep was in 1964 het optreden in het voorprogramma van de Beatles in Blokker. The Clan verscheen compleet met Klu Klux Clan puntmutsen op de bühne en aanvankelijk dacht heel de zaal dat het de Beatles in vermomming waren, totdat John Russell (300 pond) op het toneel verscheen! In 1964 verscheen ook nog een tweede plaat van John Russell op de platenmarkt, met de Chuck Berry cover Maybeline.

 

Erick Hartung speelde in 1967 tijdelijk bij The Hartung Sounds. Gustav (Guus) Hartung ging bij The Blue Diamonds spelen. Bassist Marcel van Hardeveld († 5 juli 2011), beter bekend als Hoss, ging naar Gloria en maakte ook de succesvolle periode mee bij Unit Gloria met Robert Long en Bonnie St. Claire. John 'Kingsize' Russell is actief gebleven in de muziek tot aan zijn overlijden op 12 september 2010. Hij werd 67 jaar.

 

Discografie:

John Russell & The Junior Rockers

1962 The Peppermint Twist / The Baby Twist (Philips 318.593 PF)

John Russell (met studio orkest)

1964 Mabellene / Thank You For Calling (Fontana 278.075 YF)