1963-1964 Alphonse Faverey / Tel Aviv

THE TIELMAN BROTHERS

Andy Tielman (sologitaar, zang)

Alphonse 'Alfa' Faverey (2e sologitaar) ex- The Strangers; naar The Four Beat Breakers -> The Time Breakers

Reggy Tielman (staccato- ritmegitaar, 2e sologitaar, 6-string bass, zang)

Franky Luyten (slaggitaar, zang) naar The Four Beat Breakers -> The Time Breakers

Ponthon Tielman (basgitaar, 6-string bass, zang) naar Tielman Royal; daarna terug naar Indonesië

Loulou Tielman (drums, zang)

Jane Tielman (zang)

 

In de zomer van 1963 kregen Andy en Reggy Tielman een ernstig auto ongeluk in Duitsland. Ze kwamen met hun Mercedes onder een vrachtauto terecht. Reggy herstelde na 2 weken.

Andy lag 4 dagen in coma. Zijn linkerarm was verbrijzeld (op 8 plaatsen gebroken), want hij zat klem in de auto. In het ziekenhuis wilde men de arm amputeren, totdat ze erachter kwamen wie hij was. Ze gingen proberen zijn arm te redden. Na de operatieve ingrepen ging zijn arm in het gips en zijn herstel duurde vele maanden. Hij speelde later met een gedraaide en gestrekte arm. Wat best wel stoer stond en ook soms nagedaan werd.

 

Als vervanger kwam Alphonse 'Alfa' Faverey bij THE TIELMAN BROTHERS, zijn band THE STRANGERS was uiteengevallen en hij zou ook blijven na de terugkomst van Andy. Het gitaarspelen ging wel minder en Andy ging zich nu nog meer op het zangwerk richten. Wel zorgde Andy nog een inovatie in de gitaarwereld. Hij spande vier extra banjosnaren op zijn gitaar en met deze 10 snarige gitaar kon hij bijzondere effecten bereiken. De mythe wil dat Leo Fender persoonlijk in de Ringstuben (Sputnik) naar die gitaar van Andy is komen kijken en luisteren.

 

Samen met Alphonse Faverey maakten ze in december 1963 een tournee door Israël. Helaas moest de tournee wegens ruzie met de organisator worden afgebroken. Jammer ook dat van deze combinatie met Alphonse in de rangen geen plaatopnamen werden gemaakt. In de loop van 1964 keerden Franky Luyten en Alphonse Faverey terug naar Nederland en richtten THE FOUR BEAT BREAKERS (werden later THE TIME BREAKERS) op.

 

Ponthon stapte wegens oneinigheid uit THE TIELMAN BROTHERS en speelde een tijdje met zijn eigen band TIELMAN ROYAL, daarna ging hij terug naar Indonesië waar hij tot zijn dood in april 2000 gebleven is.