Google Custom Search

Jimmy Ward - De Ierse Indo-Rock zanger!

Jimmy Ward pseudoniem voor James Michael Francis Macken (geb. Dublin, 23-11-1938) maakte in juli 1960 als zanger, pianist en drummer deel uit van THE JETS (Tony Sheridan, Rick Hardy († 2006), Colin Melander, Pete Wharton, Jimmy Ward) de allereerste Engelse rock-'n-roll band die in juni 1960 in Hamburg (KAISERKELLER en TOP TEN CLUB) speelde.

 

Laurence Macken en Mary Costillo, de ouders van James Macken, verhuisden met hun jonge kinderen vanuit Dublin naar Birmingham. Jimmy Ward vertrok ca. 1959 naar London om zijn geluk als muzikant in de legendarische coffee bar 2i's te zoeken. Jimmy bediende zich van diverse namen zoals Del Ward en James McAnnes, vooral de laatste naam zorgde voor enige verwarring en men nam vaak ten onrechte aan dat Jimmy uit Schotland kwam. Uiteindelijk werd het Jimmy Ward. Mogelijk met in zijn achterhoofd de naam van de RAF piloot Sgt. James 'Jimmy' Ward VC, die tijdens de 2e wereldoorlog boven Hamburg werd neergehaald.

 

Op 17 augustus 1960 maakten THE BEATLES hun debuut in Hamburg in de INDRA CLUB en speelden later in de KAISERKELLER. Zowel de bandleden van The Jets als The Beatles kwamen naar elkaars optreden kijken en speelden dan samen wat nummers. Gelijktijdig speelde de HARRY BREDOW BAND in de BLAUER PETER. Tony Sheridan zou een jaar later eeuwige roem vergaren dankzij zijn opname "My Bonnie" met The Beatles als TONY SHERIDAN & THE BEAT BROTHERS.

 

In september 1960 werden The Jets opgesplitst in het TONY SHERIDAN TRIO (Tony Sheridan, Tony Cavanaugh, Pete Whyton) en THE (new) JETS (Rick Hardy, Jimmy Ward, Chas 'Beamont' McDowell, Colin Melander, Iain Hines) zodat ze de hele avond de TOP TEN CLUB van muziek konden voorzien. Na het uiteenvallen van THE JETS speelde Jimmy tot medio 1962 nog in diverse bands (TONY SHERIDAN & THE BEAT BROTHERS, THE CADILLACS en onder zijn eigen naam met verschillende begeleiders) in de TOP TEN in Hamburg en andere locaties in Duitsland.

 

In augustus 1962 werkte hij een contract af met GLEN BARY & THE THUNDERBIRDS in BERNHARD'S ECK in Hanau. In Frankfurt ontmoette hij THE BLACK DYNAMITES, die op zoek waren naar een opvolger voor hun zanger Nico Fioole, die met THE BLACK MAGIC naar het FLORIDA PARK in Madrid was vertrokken. De Ierse zanger werkte voor het eerst samen met een Indo-Rock band in de WEINDORF in Frankfurt. Hij ontpopte zich al direct als een topzanger van het Indo-Rock genre en een levend bewijs hiervoor is de opwindende live CD van (JIMMY WARD &) THE BLACK DYNAMITES (SAM SAM CDHL 1009 - 1993) met bandopnamen uit eind eind 1962. De beste LIVE opnamen van Indo-Rock wat ooit werd uitgebracht.

 

In 1963 sloot Jimmy zich aan bij de oorspronkelijke Rotterdamse Indo-rock band OETY & HIS REAL ROCKERS. Tussen de bands van Oety Johannes en Harry Koster bestond een spannende rivaliteit in die periode. In ieder geval kreeg Jimmy met de band van Oety in 1964 een platencontract bij Bellaphon aangeboden. Het resultaat was een schitterende single met voortreffelijk zangwerk van Jimmy in zijn eigen nummers "Susi Twist" (zong hij reeds samen met THE BLACK DYNAMITES in 1962) en "Teen Beat Slop". Opvallend was verder de sterke gitaarpartij van sologitarist Frits Galistan en het pianowerk van Iwan Wernet.

 

Medio 1964 scheidden de wegen van OETY en THE REAL ROCKERS zich en gingen ze verder als THE 6 TROPICALS. Erroll Johannes was de bandleider. Na zijn vertrek in 1965 en nog wat groepswisselingen nam Jimmy Ward de leiding over en gingen ze optreden als JIMMY WARD & THE TROPICALS.

 

Na zijn periode met the Tropicals (1970) werd Jimmy Ward disc jockey in Duitse clubs. In 1971 trad hij in het huwelijk met de Duitse Marianne Peter in Freyung. Hun zoon Markus werd later dat jaar geboren. In 1975 keerde hij na de scheiding terug naar Birmingham.

 

Sindsdien werd niets meer van hem vernomen en gingen de geruchten dat hij gestorven zou zijn. In december 1997 werd een oproep geplaatst in het blad van de Stichting Indo-Rock, dat men op zoek was naar Jimmy Ward. In 1999 is er in Hamburg een reünie geweest van THE BEAT BROTHERS en THE JETS, maar ook zijn oude maat Rick Hardy († 2006) kon toen niet achterhalen wat er met hem gebeurd was.

 

Eind 2006 bleek ook zijn zoon Markus Macken op zoek naar zijn vader. Markus had contact met Rick Hardy, die echter op 10 december 2006 na een verkeersongeluk veroorzaakt door een dronken bestuurder tragisch om het leven kwam. Ex- Jets bassist Pete Wharton heeft daarna de zoektocht naar het wel en wee van Jimmy Ward in Engeland voortgezet en kreeg van Jimmy's zus Chrissie te horen dat Jimmy in 1987 op 48-jarige leeftijd aan een hartaanval is overleden. Hij ligt in Birmingham begraven.

 

© pmouse 2006