Google Custom Search

The Instigators (Roosendaal)

Bezetting 1963-1967:

Rudy Musch (sologitaar)

Edwin Musch (gitaar/zang)

Toon van Dodewaard (McAnthony) † (basgitaar) naar Blind Man's Buff

Eddy Ponjee (drums) ex- The Stylets

- Cor van Boven † (drums) alleen in de beginperiode

 

De gitaarband The Instigators werd op 25 februari 1963 opgericht ten huize van de Indische familie Musch in de Roosendaalse Vrouwenhofwijk nabij de Sint-Josephkerk door de broers Rudy en Edwin Musch op gitaar. Verder hun op Curaçao geboren vriend uit de wijk Toon van Dodewaard op basgitaar en drummer Eddy Ponjee (ex- The Stylets).

In de maanden daarvoor werd door de gebroeders Musch en Toon van Dodewaard al wat instrumentale muziek gemaakt samen met de enkele jaren oudere Cor van Boven op 'drums'. Dat beginnende gitaristen het moeilijk hadden om hun electrische gitaren via oude radio's tot leven te brengen is algemeen bekend. Wat te denken van de problemen van een beginnende drummer zonder drumstel. Echte drumsets waren onbetaalbaar, dus werd het eerste 'drumstel' van Cor zelf gefabriceerd door een varkensblaas over een emmer te spannen! De varkensblaas was afkomstig van het Roosendaalse slachthuis. Cor van Boven moest wegens zijn opleiding buiten Roosendaal de band verlaten en hij werd opgevolgd door drummer Eddy Ponjee en toen ontstonden officieel The Instigators.

 

Er werd flink geoefend en af en toe opgetreden in familiekring. Samen met de Roosendaalse gitaargroep The Stylets traden ze 18 oktober 1963  op in het St. Josephhuis. Op 4 april 1964 deden ze voor het eerst mee aan een talentenjacht georganiseerd door Piet Hopmans in Schouwburg De Kring, waar ze tijdens de finale van het Kampioenschap van West Brabant gelijk met de 1e prijs aan de haal gingen in de categorie bands. Ze speelden daar Maria Elena en Perfidia. Een speciale jury van platenmaatschappij Phonogram en het muziekblad Muziek Expres plaatste zowel het meisjesduo The Andy's (tevens 1e prijs winnaars in de categorie duo's) als The Instigators op de 1e plaats. Dat betekende dat zij mochten meedoen aan de landelijke finale in Scheveningen.

 

De landelijke finale van de de talentenjacht georganiseerd door Muziek Expres en Phonogram vond plaats op 13 september 1964 in het oude Circustheater in Scheveningen. Een volle bus met fans en aanhang van The Instigators en het meisjesduo The Andy's ging mee om ze aan te moedigen. Jos Brink was de presentator. In de kleedkamer ontmoeten ze de roodharige zangeres Lulu, die net een grote hit had gescoord met Shout. René & the Alligators verzorgden die avond de begeleiding voor Lulu. The Instigators speelden Take Five (Dave Brubeck Combo met Paul Desmond's drum klassieker met het ongebruikelijke 5/4 maatwerk), Maria Elena en Sweet Georgia Brown (René & The Alligators stijl).

 

In de begintijd waren vooral The Ventures, Cliff Richard & The Shadows en de Indo-rock bands (Tielman Brothers) hun grote voorbeelden, maar met de opkomst van de Engelse beat en rhythm & blues bands wisten zij met succes om te schakelen naar het repertoire van The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks enz. Toch bleven zij het instrumentale repertoire tot het laatst toe trouw en Rudy kwam omstreeks 1965 zelfs in het bezit van een 9-snarige Fender Jaguar gitaar (een typische Indo-rock gitaar!) De band had een eigen fanclub en regelmatig werden er dansavonden georganiseerd in De Raatskelder (Markt, Roosendaal). De groep was erg populair onder middelbare school studenten. Ze traden dan ook vaak op tijdens schoolfeestjes en sociëteitsavonden in o.a. 't Koetshuis, Convict Ste. Marie, Don Boscohuis en St. Michel ULO. In het voorjaar van 1964 en 1965 speelden ze gedurenden een dag of vier (soort mini tournee) in Hotel De Vier Emmers in IJzendijke.

 

In de zomer van 1965 deden zij mee aan een voorronde (7e schifting) in Drieslinter (Vlaams-Vlaanderen) van door de Belgische kranten Het Laatste Nieuws en De Nieuwe Gazet georganiseerde grote talenjacht De Gouden Micro. Ze waren een van de zeven groepen die zich konden plaatsen voor de finale. De finale met 56 bands vond plaats op 11 en 12 september 1965 in Het Sportpaleis van Antwerpen. Hoofdact waren The Animals, toen op het toppunt van hun roem. Winnaar van de Gouden Micro werd de band The Paramounts uit Gent.

 

The Instigators hadden een eigen heuse technicus Wijnand Hollander (die eerder ukelele speelde in The Ice Creamers Skiffle Group). Op zondag 28 november 1965 organiseerde de 'Tenny Twenny Club' haar eerste avond in "De Korenbeurs" in de Potterstraat te Bergen op Zoom. Ruim honderd bezoekers waren getuige van het optreden van de Roosendaalse beatgroep The Instigators. In 1966 werden er proefopnamen voor een grammofoonplaat gemaakt, helaas is er nooit iets op vinyl van The Instigators verschenen. Wegens studieredenen werd de band in 1967 ontbonden.

 

Toon van Dodewaard ging verder met het musiceren en maakte met o.a ex-leden van The Alsatians deel uit van de Roosendaalse rhythm & blues- soulbands Blindmans's Buff (1969-1970), Black Hand's Ability (1970-1971) en Black Hand & Blues Track (1971). Hij maakte als McAnthony naam als blueszanger. Zijn single Nigger Song (Papagayo/Klabanz 1981) opgenomen met zijn band THE FRIENDS (waarvan o.a. John Legrand ex- Freelance Band deel uit maakte) genoot zelfs enige landelijke bekendheid. Toon was tot aan zijn dood in 2018 met zijn begeleiders als Mc.ANTHONY'S BLUES GANG en/of BLACK, BROWN & WHITE regelmatig in blues café's en festivals op het podium te vinden.

 

Edwin Musch was sedertdien jarenlang in de weer met zijn band Cartouche (met o.a. Rob Gillet ex- Alsatians en Frans Hartsinck). De laatste jaren duikt hij regelmatig op in allerlei Shadows/Ventures revival bandjes zoals SHADY en ADVENTURE. Hij maakte daarna ook deel uit van de befaamde Belgische Shadows cover band Guitar Syndicate. Sologitarist Rudy Musch raakte tot 1998 nog amper een gitaar aan, maar werd door zijn broer geïnspireerd om terug te gaan naar zijn muzikale roots. Hij vormde de band BLUE STAR in Aalst (B) in 1998 en stond sedert juni 2000 weer echt in het voetlicht als sologitarist van de bekende Belgische groep DANNY DAVIS & THE BOYS. Sinds de zomer van 2001 speelden Rudy en Edwin zelfs weer samen in The Boys, maar medio 2003 werd de groep ontbonden. Rudy was sedertdien samen met Edwin actief in de Belgische Cliff Richard & The Shadows coverband: THE LIGHTNINGS.

 

© piet muys 2003 - update 02/2005 - update 12/2018

 

* Toon van Dodewaard alias McAnthony is op 29 maart 2018 op 70-jarige leeftijd overleden.

Van The Instigators zijn een groot aantal bandopnamen (voornamelijk instrumentals) uit de periode 1963-1965 bewaard gebleven.

 

1963 (eigen primitieve repetitieopnamen uit de beginperiode)

Ajoen Ajoen / Winnetou / Reveille Rock / Midnight / Foot Tapper / Isle Of Capri

 

1964 (repetitie sessies; opgenomen door Wijnand Hollander)

Presentatie van The Instigators / Wham / Beat Girl / Ik Heb Genoeg van Jou (voc. Edwin) / Instrumental ? / Unchain My Heart / I Got Plenty Of Nothing / Sweet Georgia Brown (drumsolo Eddy) / Route 66 (voc. Edwin) / Gully-Ver / Carioca / Quizas Quizas Quizas / Java Guitars / Night Train / Beatnik Time / Take Five #1 / Tahiti Jungle / Geronimo / Wheels / Hot Summer / Cossack Melodies / Shazam / The Third Man / The McCoy / Morgen / The Rumble / Take Five #2

 

18 september 1964 (live in een feesttent ter gelegenheid van de spoorfeesten op de Nieuwe Markt te Roosendaal; opname gemaakt door Fred Hilberink)

The Rise & Fall Of Flingel Bunt / I Saw Her Standing There / Night Drive

 

1965 (demo sessie in 't Gebouwke te Roosendaal, opgenomen door Fred Hilberink)

Sweet Georgia Brown / I Got Plenty Of Nothing (instrumentals)

Summertime / It's Gone / In My Life / Girl / Like A Rolling Stone / Down Home Girl / No Need To Worry (vocals: Edwin Musch)