Google Custom Search

Rudi Wairata

1929 - 1981

The Mena Moeria Minstrels - The Amboina Serenaders

 

1929

Diederich Gijsbrecht Christo 'Rudi' Wairata wordt op 25 december 1929 geboren in Ternate (Halmaheira eilanden in de Molukse archipel) als zoon van Andries Egbert Wairata en Anthoinetta Cornelia Meulenaar.

 

Vader Wairata leidt een zangkoor en zijn oudste broer speelt in een hawaiianband.

 

1939

Op zijn tiende verjaardag krijgt Rudi een hawaiianplaat van Sol Hoopii en een van Andy Iona.

 

 

SOL HOOPII
SOL HOOPII

1940

Rudi bouwt zijn ukele om tot een hawaiiangitaartje en oefent met een potlood.

 

De familie Wairata is ondertussen naar Djokja verhuist en zijn vader stuurt hem daar op pianoles.

 

1942

Als twaalfjarige vervangt Rudi zijn broer tijdens een optreden voor Radio VERAL. Het is een succesvol optreden en Rudi gaat voortaan de hawaiiangitaar in het ensemble bespelen. Zijn broer schakelt over op gitaar.

 

1943-1950

Rudi treedt vaak op tijdens bruiloften en partijen. Samen met onder andere Ruben Rumahlewang speelt hij bij het ensemble Mena Moeria (een oude strijdkreet; letterlijk mena = voor en moeria = achter) in Jogjakarta en Batavia. Rudi ontmoet ook George de Fretes en krijgt les van hem.

 

De groep is regelmatig te beluisteren via de NIROM (Nederlands Indische Radio Omroep)

 

1951

Vader Wairata heeft een beurs voor een muziekstudie voor zijn zoon Rudi op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag geregeld.

 

Zijn in Nederland wonende oom haalde hem vrijwel direct over om in Nederland een hawaiianband te beginnen. Dat worden de Mena Moeria Minstrels. Op 16 oktober 1951 winnen ze de voorronde van het SAHIN-concours (SAHIN staat voor Stichting Amateur Hawaiianensembles In Nederland) in het Amsterdamse Bellevue. De bezetting bestaat dan uit: Rudi Wairata, Ming Luhulima, Charlie Kuipers, Pariury en Patty. Ook de finale op 15 december 1951in de hal van de Snijbloemenveiling in Honselersdijk winnen ze met vlag en wimpel.

 

1952

Zangeres Joyce Aubrey, de ex- vrouw van George de Fretes, sluit zich na haar komst naar Nederland aan bij The Mena Moeria Minstrels. Joop Sahanaya, een neef van Rudi Wairata, gaat gitaar spelen in het ensemble.

 

De groep heeft veel succes met huladanseressen in hun show.

 

1953

The Mena Moeria Minstrels krijgt een platencontract bij platenmaatschappij Dureco N.V. (Dutch Record Company). Op maandag 2 februari 1953 (daags na de watersnoodramp) worden de eerste opnamen gemaakt in de studio gevestigd in het Bavohuis in Amsterdam-Oost. Hun 78-toeren platen worden uitgebracht op het Omega label. Guus Jansen is hun labelmanager.

 

 

THE MENA MOERIA MINSTRELS vlnr: Jack Salakory - Rudi Wairata - Joyce Aubrey - Ming Luhulima - Joop Sahanaya
THE MENA MOERIA MINSTRELS vlnr: Jack Salakory - Rudi Wairata - Joyce Aubrey - Ming Luhulima - Joop Sahanaya

Speciaal voor het krontjong repertoire en het vertolken van Molukse en Indische liedjes treedt de groep ook op onder de naam The Amboina Serenaders. Op het RCA label (toen vertegenwoordigd door Dureco - zij brengen ook de eerste platen van Elvis Presley in Nederland op de markt) worden de opnamen van de Amboina Serenaders uitgebracht. Peter Bronkhorst is hiervan de labelmanager. In de studio wordt een vibrafonist aan de bezetting toegevoegd. Piet van der Houven speelt mee op vibrafoon tijdens live optredens.

 

1955

THE MENA MOERIA MINSTRELS - 1e EP op Omega 145.506

 

1956

The Amboina Serenaders scoren een grote hit met Ik Wil Klappermelk Met Suiker, dat door de Nederlandse componist en tekstdichter Pierre Wijnnobel is geschreven. Met voortreffelijke zang van Joyce Aubrey en Lou Lima (= Ming Luhulima)

JOYCE AUBREY in de Tuney Tunes van januari 1957
JOYCE AUBREY in de Tuney Tunes van januari 1957

Rudi Wairata en zijn Mena Moeria Minstrels nemen een zeer geslaagde versie op van Moon Mullican's hit Honolulu Rock-A Roll-A. Een mix van hawaiianmuziek met rock-'n-roll.

 

1957

Er ontstaat onenigheid in de groep. Rudi Wairata verlaat de groep. Hij maakt met een nieuwe formatie platen voor het RCA label (nu bij Inelco) onder de naam Rudi Wairata & The Hawaiian Minstrels en Rudi Wairata & The Serenaders.

Ming Luhulima wordt de nieuwe leider van The Mena Moeria Minstrels - The Amboina Serenaders. David Nanuru neemt de plaats in van Rudi Wairata als steeler.

 

Rudi Wairata neemt met zijn Ensemble The Hawaiian Minstrels het nummer Rock And Roll And Breezes (RCA) op. Het wordt door sommigen beschouwd als de allereerste Indo-Rock opname. De muziek is van Wairata zelf en de tekst is geschreven en wordt gezongen door Charlie Kuipers.

 

Eind 1957 nemen ze Waarom Huil Je Toch Nona Manis ? (Nederlandstalige versie van Goodbye To You My Nona Manis) op, met zang van Finus Wattimena en Ilse Hollard (Uchtmann). Wegens problemen met de rechten e.d wordt de plaat door HMV uitgebracht onder de naam Ann Wairata & her New Amboiners.

 

 

THE MENA MOERIA MINSTRELS - THE AMBOINA SERENADERS o.l.v. Ming Luhulima vlnr: Joop Sahanaya - David Nanuru - Jack Salakory - Joyce Aubrey - Ming Luhulima
THE MENA MOERIA MINSTRELS - THE AMBOINA SERENADERS o.l.v. Ming Luhulima vlnr: Joop Sahanaya - David Nanuru - Jack Salakory - Joyce Aubrey - Ming Luhulima

1958

Rudi Wairata gaat met een hawaiianband in België werken. Rudi Wairata and his Hawaiian Minstrels met Finus Wattimena, Charlie Kuipers, Ilse Hollard [in 1958 getrouwd met Reggy 'Tielman' Uchtmann] en Job Young.

Tijdens de Wereldtentoonstelling Expo '58 in Brussel spelen Rudi Wairata & his Hawaiian Minstrels in de Hawaiian Village (onderdeel van het attractiepark) met een hawaiian ensemble o.l.v. Mike Anoi (Guus 'broer' Arends). Als pauze-act spelen The Tielman Brothers in de Hawaiian Village zich met hun wervelende rock-'n-roll show in de kijker. Tijdens een grote brand gaan hun instrumenten, maar ook die van Rudi Wairata verloren.

The Mena Moeria Minstrels - The Amboina Serenaders vallen uiteen nadat Joyce Aubrey in de zomer van 1958 zich aansluit bij The Royal Hawaiian Minstrels - Suara Istana o.l.v. haar ex- echtgenoot George de Fretes. Hij is als verstekeling aan boord van de MS Johan van Oldenbarnevelt naar Nederland gekomen.

 

Ming Luhulima richt zijn eigen krontjong-ensemble Pantja Warna op.

1959

Rudi gaat steelgitaar spelen bij de Kilima Hawaiians. Daarvoor heeft Broer Arends hun vertrokken steeler Theo Ehrlicher tijdens een korte periode opgevolgd, maar dat is geen succes geworden. Nog vóór Rudi is ook aan George de Fretes is gevraagd of hij bij de Kilima Hawaiians wil komen spelen. Hij gaat niet op het verzoek in

THE KILIMA HAWAIIANS met RUDI WAIRATA
THE KILIMA HAWAIIANS met RUDI WAIRATA
BILL  KILIMA AND HIS COWBOYS met RUDI WAIRATA
BILL KILIMA AND HIS COWBOYS met RUDI WAIRATA

1960

Het blad Romance brengt een speciale EP van Rudi Wairata & De Kilima Hawaiians uit. Hierop is een zeer swingende en rockende versie van Steel Guitar Rag als Steel Guitar Rock te beluisteren.

 

 

DE KILIMA HAWAIIANS - ROMANCE EP vlnr: Wim van Herpen - Rudi Wairata - Mary Buysman - Bill Buysman
DE KILIMA HAWAIIANS - ROMANCE EP vlnr: Wim van Herpen - Rudi Wairata - Mary Buysman - Bill Buysman

Tijdens een tournee van de Kilima Hawaiians in Duitsland blijft Wairata achter en gaat voor de Amerikanen spelen.

 

1961-1969

De gouden jaren van de hawaiianmuziek zijn voorbij. Het interessante werk in grote shows wordt steeds minder. Alleen in de amusementssector in de horeca is nog wat te verdienen. Rudi is ook actief op cruiseschepen. In Wiesbaden runt hij nog een tijdje een theaterbureau en zo af en toe krijgt Rudi Wairata nog de gelegenheid om een LP op te nemen. Internationaal presenteert Rudi zich nu als Rudy. Verder gebruikt hij ook artiestennamen als Sam Letto en Roy Moana

 

In de periode 1961-1963 neemt Rudi Wairata in Duitsland nog een aantal platen op voor Ariola met Das Moana Quartett (met zanger Ronny Watti alias Finus Wattimena) en voor het 777 label met een begeleidingsgroep onder de naam The Hawaiian Boys.

 

1970-1980

Rudi richt de groep Rudy Wairata & The Oriëntal Four op. Hij speelt nog regelmatig in Duitsland. Van de groep verschijnt ook een LP op MFP(EMI) onder de titel The Magic Of The Oriënt. Rudi heeft voor het album ook een cover van Once van The Hurricane Rollers, de allereerste Indo-Rock compositie uit 1959 van Rob Boekholt, opgenomen.

In het midden van de jaren zeventig is Rudi actief bij de groep Suara Nusantara, ook bekend onder de naam The Nusantara Serenaders met Boet Manuhutu, David Nanuru en zangeres Liszy. Van dit ensemble verschijnt in 1976 een LP op EMI en tevens een album van Rudi samen met steeler Frans van Oirschot. De Tilburger Van Oirschot is ooit in 1948 begonnen met zijn eigen hawaiianensembles The Aloma Hawaiians, The Malua Hawaiians en The Honolulu Strings (1950).

 

Historisch is de ontmoeting te noemen in 1978 tussen Rudi Wairata en George de Fretes op de zolder (ingericht als hawaiianmuziek-museum) van Gerard Dillen in Haarlem. Dillen heeft in 1959 de International Fanclub Hawaii Calls opgericht. Hij geeft het maandblad Sound of Hawaii uit en organiseerd hawaiianshows.

 

Onder de naam Roy Moana wordt in 1978 een LP uitgebracht op GIP/Dureco met als titel Good Old Hawaii. In de bezetting spelen Victor Gout (gitaar), Mieke Gout (ukelele), Henk Hensing (bas), André Spin (drums) en Ronnie Watti (zang)

 

Rudy Wairata & his New Polynesians is waarschijnlijk de allerlaatste formatie waar Rudi een LP (It's Aloha Time) mee opneemt voor het Delta label.

 

1981

Rudi Wairata overlijdt op 15 juli 1981 in Rotterdam, hij is dan slechts 51 jaar oud.

2006

 

Speciale dank gaat uit naar:

  • Riny Bade
  • Hans de Raaij
  • Peter Riethof †
  • Bert Bossink

Bronnen:

  • Boek Haring & Hawaii (Lutgard Mutsaers 1992)
  • Rudy Wairata is still tickling the strings (Moesson 15-10-1980, Ralph Boekholt

© pmouse, juni 2006