Google Custom Search

The Wings (Den Haag)

Bezetting: 1966 - mei 1967

Harry Blokdijk (sologitaar) ex- The Bird Rockers (Los Coyotos, The Tyros)

Eddy Blokdijk (gitaar, bass VI) ex- The Bird Rockers (Los Coyotos, The Tyros)

Ed (Roy) Crawfurd (gitaar)

Charles Rotteveel (basgitaar) ex- The Bird Rockers (Los Coyotos, The Tyros)

Walter Benschot (drums)

 

Bezetting: juni 1967 - 1968

Harry van Dusseldorp (sologitaar; vanaf juni 1967) ex- The Crazy Five

Eddy Blokdijk (gitaar, Fender Bass VI)

Ed (Roy) Crawfurd (gitaar)

Harry Blokdijk (basgitaar)

Walter Benschot (drums)

 

Omstreeks 1962 begon het schoolbandje The Tyros op de klassenavonden van de Da Costaschool aan 2e Schuytstraat in Den Haag te spelen. De originele bezetting bestond uit de broers Eddy en Harry Blokdijk op gitaar, Bas Riet op gitaar, Charles Rotteveel op basgitaar en Johnny Polanen-Petel op drums. Ze namen ook deel aan concoursen van diverse scholen. Er vonden regelmatig wisselingen plaats. Johnny Groen kwam als zanger erin en er ook weer uit. Drummer Johnny Polanen-Petel werd vervangen door Bart Terlaak. Bas Riet vertrok naar The Beatniks en Edje (Roy) Crawfurd, een trouwe luisteraar tijdens de repetities, na een spoedcursus gitaar van slechts 2 weken werd in 1965 opgenomen in de band. In de tussentijd vonden ook naamswijzigingen plaats. The Tyros werden omgedoopt tot Los Coyotos en daarna nog The Bird Rockers. Nadat drummer Walter Benschot de plaats achter het drumstel van Bart Terlaak had overgenomen noemde de groep zich uiteindelijk The Wings.

 

Een manager uit de omgeving van de Haagse Markt zorgde voor een serieus contract voor The Wings bij de Monro Bar aan het Huygensplein, tegenover de Yvonne Bar op de Stationsweg in Den Haag. Al spoedig bleek dat de band succesvol was, want het werd steeds drukker en drukker in de bar. Ook dankzij Danny & his Favourites met wie The Wings regelmatig van diverse podia wisselden. Optredens in Leiden (’t Achtje en Zeepaardje) en in Den Haag (La Gaité) werden maandelijks afgewerkt.

 

Het succes bleef niet ongemerkt, want ene Hidde Rijpstra bood zich aan als manager en zorgde ervoor dat The Wings een contract kregen in dancing Pam Pam in Scheveningen, het Walhalla voor iedere band toentertijd. Eerst werd nog een benefiet optreden verzorgd in de Monro Bar, als dank voor de geboden kans. Het grote avontuur begon. Vele optredens in de Scheveningse Pam Pam en Etoile volgden en ook veel losse optredens in het land met als één van de toppers een optreden in het voorprogramma van Dave Berry bij Tony Boltini, samen met Rob de Nijs, Johnny Lion, Sofietje an Margie Ball. Het repertoire bevatte naast veel Indo-Rock ook een mix van Top-40 nummers met een voorkeur voor The Beach Boys, The Searchers, The Fortunes en soul muziek.

 

Na het vertrek in juni 1967 van basgitarist Charles Rotteveel kwam Harry van Dusseldorp uit The Crazy Five, die gestopt waren, op sologitaar bij The Wings spelen. Harry Blokland ging basgitaar spelen. In het recente verleden hadden The Wings en The Crazy Five al eens om en om in de Pam Pam gespeeld.

 

Mede door de komst van de eerste discotheken op Scheveningen besloot The Wings in 1968 te stoppen. Walter Benschop besloot terug te keren naar Suriname en niet veel later besloot Eddy Blokdijk zijn geluk in Amerika te proberen. Ook Harry Blokdijk en Charles Rotteveel zochten en vonden een maatschappelijke carrière. Alleen Ed Crawfurd werd professioneel muzikant.

 

Op 25 maart 2000 vond een eenmalige reünie plaats van The Wings (Eddy Blokland kwam speciaal hiervoor uit Amerika overgevlogen). John van Prehn (één van de leden van de toenmalige PLU bende uit Den Haag) wilde na zo'n 35 jaar een PLU reünie reorganiseren in het Zuiderpark en omdat hij The Wings als de Pluband beschouwt, benaderde hij Harry en Eddy Blokland met het verzoek mee te doen aan een muzikaal optreden.