Google Custom Search

Sam Patty (R.I.P.)

Een eresaluut aan de man die de Indo-Rock vastlegde!

Sam Patty was tijdens zijn leven zeer actief met het vastleggen op band en foto van Indobands. Dankzij zijn indrukwekkend archief kunnen we achteraf vaststellen hoe Indo-Rock live werkelijk klonk. Hij was een zeer bescheiden en aimabel persoon die ook het volle vertrouwen van Andy Tielman genoot. Als enige kreeg hij officiëel toestemming om tijdens live optredens van The Tielman Brothers bandopnamen te maken.

 

Leo Bennink herinnert hem zich als een galante man die piekfijn gekleed was en daarbij altijd witte schoenen droeg. Hij had meestal ook een aktetas bij zich. Sam was van beroep bouwkundig tekenaar en hij ontwierp en tekende ook het prachtige logo voor The Twangies op het drumstel van zijn broer Jan. Sam Patty was in het bezit van 2 ReVox (model E36) bandrecorders, zodat hij perfecte kopieën kon maken voor al zijn Indische muziekvrienden. De ReVox 36 serie was een van de beste bandrecorders ter wereld in de periode 1955-1967. Het was een buizen recorder in koffervorm met ingebouwde 6 Watt versterker en een luidspreker. Ook Jan Patty sjouwde altijd zo'n grote bandrecorder mee tijdens zijn verblijf in Duitsland en legde hiermee eveneens diverse optredens vast.

 

Sam Patty had ook een Hasselblad camera en dat verklaart tevens de professionele kwaliteit van zijn fotomateriaal. Vooral zijn fotoserie uit het Palais de Danse in Scheveningen uit 1965 kom je overal tegen tot zelfs op de hoes van de Duitse Tielman Brothers CD op Bear Family.

 

De Molukse familie Patty kwam in de 1950-er jaren naar Nederland. Sam was toen 17 jaar en zijn broer Jan 10 jaar. Vader Patty was marinier. Ze werden opgevangen in Doorn waar ze in 'La Foret' verbleven, de voormalige villa van Barones van Loon. Ze kregen een woning in Den Haag toegewezen in de buurt van Leo Bennink. Sam was kind aan huis bij de familie Bennink, waar de Indo band The Real Rhythm Teens met Leo als sologitarist in de huiskamer repeteerde. Jan Patty speelde in de periode 1962 - begin 1963 samen met Leo in The Twangies.

 

Sam Patty was een uniek persoon en we moeten hem eeuwig dankbaar zijn dat hij zoveel historisch audio- en fotomateriaal van Indo-Rock bands in de periode 1960-1966 heeft vastgelegd. Een brok muzikaal cultureel erfgoed waar helaas nog niet iedereen die dat wil kennis van heeft kunnen nemen. Ik probeer in ieder geval zoveel mogelijk foto's op mijn site te publiceren.

 

Met dank aan Jan Patty, Leo Bennink, Andrew Jaspers en Peter Riethof.

© pmouse 09/2003