Google Custom Search

The Pacifics (Den Haag)

The Pacifics 1963-1964 (bezetting single)

Dolf de Vries † (sologitaar) ex- The Black Dynamites; naar The Travel Five

Rio Dalimonthee (2e sologitaar, saxofoon) ex- Shorty Miller & The Raylads

Nono de Vries (gitaar)

Henk Jansen (basgitaar) ex- The Black Dynamites

Radja Dalimonthee (drums) ex- The Strangers

 

The Pacifics 1964-1965

Rio Dalimonthee (sologitaar) naar The (6) Tornados + Rhine River Union

Nono de Vries (gitaar) naar The (6) Tornados+ Rhine River Union

Henk Jansen (basgitaar) naar The (6) Tornados+ Rhine River Union

Radja Dalimonthee (drums) naar Tielman Royal

- Shorty Miller (zang, gitaar) januari 1965

 

The Pacifics werden in het voorjaar van 1963 opgericht en begonnen hun eerste optredens in Club 99 in Bremen. De band trok verder naar Flensburg, Schleswig (Schleihalle), Düsseldorf (Studio 15), Castrop-Rauxal (Saalbau Bresser), Hanau en Mannheim. In die laatste plaats waren ze in de Ringstuben (Sputnik Bar) gedurende een maand de begeleiders van Drafi Deutscher, die bekend was geworden met zijn gigantische hit "Marmor, Stein Und Eisen Bricht".

 

Blikvangers in de band waren de twee broederparen. Allereerst had je Dolf en Nono de Vries en daarnaast Rio en Radja Dalimonthee. De 5e man bassist Henk Jansen, die zich ook wel Hank Johnson noemde was een origineel groepslid uit The Starlights van Dolf de Vries en speelde ook met hem samen in The Black Dynamites. Adolf Gustaaf 'Dolf' de Vries (geb. op 1 april 1934 in Poerworedjo-Java) is een van meest ondergewaardeerde Indo-Rock gitaristen. Helaas heeft hij slechts een instrumentale single in de studio opgenomen, maar dat was pas in 1964 met The Pacifics. Gelukkig is er wel een opwindend live concert van Jimmy Ward & The Black Dynamites uit 1962 bewaard gebleven en op CD (Sam Sam) uitgebracht. Dolf schitterd hierop met zijn sologitaar, maar op de hoesinformatie van Sam Sam Records werd zijn belangrijk aandeel niet met name genoemd.

 

Reeds in Indonesië had Dolf zijn eigen band The Starlights opgericht en zelfs Andy Tielman heeft nog een periode met hem meegespeeld. Aangekomen in Nederland formeerde hij een nieuwe bezetting van The Starlights en door bemiddeling van de bekende Rotterdamse impresario Y. Noorlander kwamen ze als eerste professionele Indo band medio 1959 in Duitsland terecht. Dolf was ook een van de eerste Indo gitarist, die in het bezit was van een peperdure Gibson gitaar. Deze was door een Indische zeeman voor hem uit Amerika meegebracht. Via de platen, die de vriend eveneens uit Amerika meebracht maakte Dolf kennis met de zwarte muziek van B.B. King en andere rhythm & blues artiesten. Hij raakte hierin geïnteresseerd en enorm veel ervaring deed hij op door af en toe samen met zwarte GI's op Amerikaanse legerbases te spelen. In 1961 volgde hij Fred Christoffel op als sologitarist van The Black Dynamites. De muzikale hoogstandjes tussen Dolf en Harry Koster op gitaar zijn te horen op de CD, die ik reeds eerder noemde. Dolf was ook een belangrijk groepslid van The Travel Five, maar altijd keerde hij weer terug als vaste kracht naar The Black Dynamites. In 1967 speelde hij weer een tijdje samen met André Swensen (zanger van The Starlights) in een super bezetting van The Hot Jumpers.

 

De single van The Pacifics opgenomen eind 1963 blinkt uit door z'n perfecte Amerikaanse sound. De saxofoon partij werd ingespeeld door gitarist Rio Dalimonthee. Toeval of geen toeval, maar dat jaar werd er in Nederland ook een single opgenomen met precies dezelfde nummers door René & his Alligators.

 

In de loop van 1964 vertrok Dolf de Vries naar The Travel Five. Rio Dalimonthee ging nu sologitaar spelen op zijn Gretch Spitfire. Shorty Miller alias Roy Michaels alias Rolf Pichel trad in januari 1965 een maand lang op als gastzanger in de Star-Cab in Düsseldorf. The Pacifics gingen in deze bezetting nog tot eind 1965 door. Radja Dalimonthee kwam na een tussenstop bij Tielman Royal en Wendy & The Gardenias achter het drumstel bij The Timebreakers te zitten. De overige groepsleden sloten zich aan bij een nieuwe bezetting van The (6) Tornados en gingen later verder als The Rhine River Union.

 

DISCOGRAFIE:

12-1963 45 PHILIPS 345.642 Wham / Bust Out (Rec. in Germany)

 

Dolf de Vries is op 27 september 2011 overleden. Hij werd 77 jaar oud.

 

© pmouse, december 2002