The Desmounts (Den Haag)

The Desmounts 1959-1960

Frits Hempelman (sologitaar)

Steve Biesot (2e sologitaar)

John Lauterbach † (basgitaar)

Paul van den Berg † (drums)

 

The Desmounts 1960-1964

Frits Hempelman (sologitaar) naar The Hunting Wolves

Steve Biesot (2e sologitaar) naar The Riats

Joey Chong (gitaar, zang) 1961-1962 ex- The Shamrocks; naar The Golden Dragons

Samso Resodihardjo (slaggitaar) vervanger van Steve Biesot (mil. dienst) in 1960

John Lauterbach † (basgitaar)

Paul van den Berg † (drums)

 

De band The Desmounts werd in september 1959 opgericht door Paul van den Berg (overleden 25 augustus 1993). Paul vertaalde zijn achternaam in het Engels, vandaar de naam Desmounts. De formatie bestond in de beginperiode uit vier man. Naast Paul van den Berg waren dat de gitaristen Frits Hempelman, Steve Biesot en bassist John Lauterbach. Gitarist Samso Resodihardjo kwam er bij gedurende de militaire diensttijd van Steve Biesot in 1960. Joey Chong trad eerst als gastzanger op bij de band in het zaaltje waar ze speelden aan het Goudenregenplein. Later kwam hij vast bij de Desmounts.

 

In 1961 verschenen de eerste LP's van The Ventures en Paul van den Berg was vanaf het prille begin een grote fan van ze en verzamelde al hun LP's. Uiteraard ging de band een groot aantal nummers van The Ventures met een Indo-rock beat spelen. De aanhang van the Desmounts bestond altijd uit liefhebbers van Ventures muziek. Ze organiseerden eerst zelf wat dansavonden in kleine zaaltjes in de buurt, maar de doorbraak kwam toen ze een contract kregen als wisselband in bar-dancing L'Étoile aan de Lange Houtstraat samen met het jazzcombo van saxofonist Piet Noordijk. Als The Desmounts een nummer als Harlem Nocturne speelden, kon Piet het niet laten om op zijn saxofoon mee te spelen. In de zomermaanden speelden ze in het toenmalige Pam Pam en Palais de Dance (ze speelden daar afwisselend met The Downtown Dixie Kids) in Scheveningen. In mei 1962 kregen ze een maandcontract om in de Sheherazade te komen spelen, waar ze zouden worden opgevolgd door The Crazy Rockers.

 

Ze werkten ook voor de managers Herman Batelaan en Ben Essing. Speelden samen met The Jumping Jewels in De Eekhoorn. Stonden op de planken in België (o.a. Antwerpen) en Duitsland (Musical, Krefeld). Ze traden ook op voor de Radio Veronica Teenager Bandshow, waar bandopnamen van de groep gemaakt werden.

 

Na het uiteenvallen van The Desmounts in 1964 kwam Steve Biesot als sologitarist bij het beroepsorkest The Riats terecht. Met The Riats maakte hij een reeks platen en ze werden het huisorkest bij het programma Fan-Club van de VARA.

 

The Desmounts speelden ook als reünie orkest in de 80-er en de 90-er jaren onder leiding van Paul van den Berg en Frits Hempelman weer Ventures muziek.

 

Live recordings:

1962 Tahiti Jungle (L'Etoile,The Hague) CD CLOUD 6768102

1962 Orange Fire (L'Etoile, The Hague) CD CLOUD 678102

 

Radio Veronica - Teenager Band Show:

1963 18th. Century Rock / Gringo