The Dynamites (Eindhoven)

1e bezetting: ca.1957-1958

Henk van de Burgt (sologitaar)

Flip Houkes † (gitaar, zang)

Wim de Bont (basgitaar)

Leo van Dommelen (drums)

 

2e bezetting: ca. 1958-1959

Henk van de Burgt (sologitaar)

Kees van der Linden (gitaar, zang) naar Keesje and his Comets

Ad van der Linden (gitaar) naar Keesje and his Comets

Han Venneke (piano)

Wim de Bont (basgitaar)

Arie Ribbens (drums)

 

3e bezetting: ca. 1960-1961:

Henk van de Burgt (sologitaar)

Oscar Remeeus (gitaar, zang) naar The Rhythm Kids

Joop Lamers (sax) ex- The Rainbow Qwintet

Willy Flohr (basgitaar)

Leo van Dommelen (drums)

 

laatste bezetting: ca. 1962-1964

Henk van de Burgt (sologitaar) naar The Jumping Whirlwinds

Flip Houkes † (gitaar, zang)

Joop Lamers (saxofoon)

- Claus Buchholz (sax) ex- Peter en zijn Rockets

Willy Flohr (basgitaar)

- Ed van Casand (basgitaar) ex- The Hap Cats

Leo van Dommelen (drums)

- Diny Hertogs (zang)

 

De formatie The Dynamites werd in 1957 in Eindhoven opgericht door Henk van de Burgt. Henk speelde zelf sologitaar en de groep bestond verder uit Flip Houkes (gitaar en zang), Wim de Bont (bas) en Leo van Dommelen (drums). Henk had veel ervaring opgedaan als orkestleider van een ballroom orkest en was van beroep electro- en geluidstechnicus. Alle versterkerboxen werden door hem zelf gebouwd. Tevens maakte hij een electrische basgitaar voor Wim de Bont en bracht verbeteringen aan op de Egmond gitaren van de groep.

 

Flip Houkes moest vanwege het vervullen van zijn militaire dienstplicht in Nieuw Guinea de band verlaten en na het vertrek van drummer Leo van Dommelen gingen The Dynamites verder met Kees v.d. Linden als zanger/gitarist en pianist Han Venneke in de nieuwe bezetting. Arie Ribbens werd hun nieuwe drummer, in 1980 werd hij landelijk bekend met zijn hit Brabantse Nachten Zijn Lang. Door onenigheid viel de groep uiteen.

 

Via Phonogram kwam Henk v.d. Burgt in contact met zanger Oscar Remeeus. The Dynamites werden opnieuw opgericht met opnieuw Leo van Dommelen achter het drumstel en verder Willy Flohr op basgitaar en Joop Lamers op saxofoon. Met deze bezetting won Oscar Remeeus in 1961 de 1e prijs van het Cabaret der Onbekenden in de Carlton te Eindhoven. Hij mocht bij Phonogram voor het Decca label een plaat opnemen. Zwerver op Zee (een cover van de Ricky Nelson hit Travelin' Man) en zijn eigen compositie Hé Hé Ga Je Mee. Vanwege het nog maar korte bestaan van de band werd besloten om met studiomuzikanten te werken.

 

Voor zijn eigen vrouw Gerry schreef Oscar Remeeus het nummer Crazy Love, een Nederlandstalige song met een voor die tijd behoorlijk vergaande tekst. In de zomer van 1961 mocht Oscar Remeeus het samen met The Dynamites opnemen in de Phonogram studio.Toch werd deze originele uitvoering nooit uitgebracht en verscheen er later dat jaar wel een plaat op het CNR label van hun stadsgenoten John Lamers met Cees & his Skyliners en die scoorden er een hit mee. Producer was Addy Kleijngeld uit Helmond. De waarheid achter deze vreemde gang van zaken zal wel altijd verborgen blijven.

 

Flip Houkes verving Oscar Remeeus na zijn terugkeer uit Nieuw Guinea als zanger/gitarist. Claus Buchholz (ex- Peter en zijn Rockets) kwam op saxofoon Joop Lamers vervangen en bassist Ed van Casand (ex- The Hap Cats) kwam Willy Flohr vervangen in de laatste bezetting, die tot medio 1964 bestond. Tussendoor heeft ook Diny Hertogs, de vrouw van Willy Flohr, af en toe bij The Dynamites gezongen.

 

Tijdens hun bestaan speelden The Dynamites als huisorkest bij Wernaerts en later in Café Jo d'n Urste in Valkenwaard. Ze stonden ook samen met The Blue Diamonds en Anneke Grönloh op de planken.

 

Bron: Henk van de Burgt (foto's en info).