The Driftin' Steelers (Den Haag)

1e bezetting 1959-1960:

Buddy Bosman (sologitaar) ex- The Beat Brothers; naar The Dynamics

Ferry Schultz (2e sologitaar, zang)

Eric 'Ricky' Berger (gitaar, zang) ex- The Beat Brothers; naar The Dynamics

Harry Wijnen Riems (gitaar)

Jim Daniel (basgitaar)

Joy Wijnen Riems (drums)

 

2e bezetting:

Buddy Bosman (sologitaar) ex- The Dynamics; ex- The Giants

Ferry Schultz (2e sologitaar, zang) naar Ricky & The Rhythm Strings

Harry Wijnen Riems (gitaar)

Jim Daniel (basgitaar)

Joy Wijnen Riems (drums)

Rob Smit (zang) ex- The Dynamics

 

3e bezetting: (tot 1964)

Buddy Bosman (sologitaar)

Harry Wijnen Riems (gitaar)

Jim Daniel (basgitaar)

Peter Bax (drums) ex- The Dynamics

 

Eind 1959 besloot een groep jongeren uit Den Haag om samen Rock & Roll muziek te gaan spelen. Ze dachten dat de muziek die ze maakten goed genoeg was om een "echte" Rock & Roll band te beginnen. Het initiatief daartoe werd genomen door Buddy Bosman en twee zoons van de Wijnen Riems familie. Samen met Jim Daniel werd begonnen met de eerste repetities in een eenvoudige woonkamer. In die tijd was dat niet ongewoon om te repeteren in kelderboxen of woonkamers. Al vrij snel na de start van de groep kwamen Eric Berger en Ferry Schulz de groep versterken.

 

De groep begon onder de naam THE DRIFTEN STEELERS met optredens. Vrij snel echter werd de naam veranderd in THE DRIFTIN' STEELERS. De repetities van de groep vonden steevast plaats in een kelderbox behorend bij de woning aan de Pieter Langendijkstraat 155. Vele buren in deze straat konden genieten van de klanken welke voortdurend uit de kelderbox naar buiten ontsnapten. De instrumenten en versterkers waren in deze periode, zeker in het prille begin, erg karig. Voor de versterking werden oude radio's gebruikt. In het prille begin oefende de groep hard en werd er vaak opgetreden tijdens tuinfeesten. Ook was de groep vaak present bij talent audities waar uiteindelijk veel optredens uit voortvloeiden. Men speelde o.a. regelmatig in zaal Amicitia en de Haagse Dierentuin in Den Haag. Na een rustigte periode, waarin weinig werd gespeeld, kwam de groep in contact met manager Ralph Belle. Hij arrangeerde voor de groep optredens door heel Nederland en regelde de aanschaf voor echte versterkers en goede instrumenten. Met name ontwikkelde en gebruikte de groep een aparte speakerbox voor een goede weergave van de baspartij. Op deze box waren andere groepen jaloers, het was een echt "state of the art" product. De groep trad ook regelmatig op in het paviljoen nabij het Haagse ADO stadion gelegen rolschaatsbaan in het Zuiderpark. De groep trad ook regelmatig op in shows samen met de Blue Diamonds, Electric Johnny & The Skyrockets en vele anderen.

 

Eric Berger vertrok eerst samen met Buddy Bosman naar The Dynamics. Later richtte hij zijn eigen succescolle formatie The Rhythm Strings op. Buddy Bosman ging bij The Giants van Willy Wissink spelen en keerde daarna terug. Rob Smit kwam als zanger uit de Dynamics.

 

Op een zeker moment verlieten Ferry Schultz (naar Ricky & The Rhythm Strings) en Joy Wijnen Riems (stuurman op de 'wilde' vaart) de band. Peter Bax (ex- The Dynamics) kwam als nieuwe drummer bij de Driftin' Steelers. De band werd in 1964 ontbonden.

 

Er werd een demo gemaakt en tevens een live/repetitie tape opgenomen. Helaas zijn de opnamen kwijtgeraakt.

 

© Harry Wijnen Riems, januari 2004

 

De demo gemaakt door Lumirex Geluidsreportagedienst van Dolf Dienske in ca. 1962 kwam later boven water:

- Buddy's Rock (instrumentale compositie van sologitarist Buddy Bosman)

- Your Cheatin' Heart (met zang van Rob Smit)