Jack Dens & The Swallows (Roosendaal)

Bezetting:

Gerrit 'Nono' Gillet (sologitaar) naar The Flames

Jack de Nijs † (slaggitaar, zang) naar The Flames

Nico Takarindingan (basgitaar) naar The Flames

Henk Voorheijen † (drums) naar The Flames

 

Jack de Nijs wilde als hofmeester naar zee en zat in 1959 als student op de Hogere Hotelschool in Maastricht. Hij ging met wat vrienden musiceren en tijdens schoolfeestjes en cabaret avonden werd er opgetreden. Na het zien van de bekende Maastrichtse band The Mozam Skiffle Group ging het schoolbandje voortaan als The Four Sweeters Skiffle Group optreden. Het eerste openbare optreden vond plaats in februari 1960 en tijdens een talentenjacht in het Staargebouw werden ze ontdekt door Henk Severs van Muziekhuis De Harp (Spilstraat in Maastricht). Henk Severs was tevens talentscout en promotor van artiesten. Voor ze het wisten stonden de 4 studenten te zingen in de oude Hilversumse Phonogram studio en werden er 4 eigen composities van Jack opgenomen onder leiding van de producers Jack Bulterman en Jan de Winter. Studiomuzikanten (Lex Vervuurt en Wim Sanders op gitaar, Ger Daalhuizen op bas en Kees Kranenburg sr. op drums) zorgden voor extra begeleiding. De single Pretty Rockin' Shoes / I'll Be Lonely op het Decca label verscheen als eerste in de lente van 1960 in de platenwinkels. Daarna volgde Heavenly Woman / Home Little Home.

 

THE FOUR SWEETERS (SKIFFLE GROUP)

Jack de Nijs - Paul Pieterse - Jos Lejeune - Johan Beyerman

1960 Heavenly Woman / Home Little Home (Decca FM 264.342)

1960 Pretty Rockin' Shoes / I'll Be Lonely (Decca FM 264.343)

 

Thuis in Roosendaal vormde Jack de Nijs samen met Cor van het duo JACK & WOODY in de stijl van The Everly Brothers. Cor van Leest kwam aan zijn bijnaam Woody, omdat hij de gewoonte had altijd op een houtje te bijten. Er volgden wat optredens in het het parochiehuis van de Fatimakerk in Roosendaal. Eind 1960 kreeg het duo de kans om enkele opnamen in de studio te maken. Producer Jack Bulterman was reeds bekend voor zijn werk met The Blue Diamonds en met JACK & WOODY werden covers opgenomen van de recente hitsingle van de Everly's Lucille / So Sad. Jack toonde al vroeg zijn talent als componist met 2 zelfgeschreven songs Paulette (wat wel een beetje op Claudette lijkt van de Everly's) en They Say. Alleen de single Paulette / So Sad werd uitgebracht.

 

singles:

1960 Paulette / So Sad (Fontana TF 266.179)

1960 Lucille / They Say (Fontana TF 266.180)nooit uitgebracht!

 

Onder invloed van Cliff Richard & The Shadows en de Indo bands zoals The Tielman Brothers, The Skyrockets, The Hap-Cats, The Black Dynamites etc .vormde Jack in 1961 zijn eigen gitaarband Jack Dens & The Swallows. (Jack was ondertussen zijn artiestennaam Jack Dens gaan gebruiken). Drummer Henk Voorheijen kende Jack nog uit zijn oude dixieland schoolorkestje The Dixie Stampers. Sologitarist Gerrit 'Nono' Gillet  (geb. 30-11-1926) was een stuk ouder als de rest en had ervaring als steelgitarist in Hawaiian ensembles. Bassist Nico Takarindingan woonde evenals Jack in de Mgr. Hopmansstraat. De eerste optredens van de band vonden plaats in het parochie Fatimahuis. Daarna volgden in de weekends optredens in Roosendaalse buurthuizen en jongerenclubs en stond de band vooral vaak in België op de planken. De invloed van de groep op aankomende gitaristen in Roosendaal was groot en een andere bekend Roosendaals gitaarcombo The Richards was ook oorspronkelijk opgericht door fans van Jack Dens. Jack kwam in 1961 in contact met producer Addy Kleijngeld (de latere ontdekker van Heintje) van platenmij. CNR en het zijn weer de originele eigen nummers die de deuren van de platenstudio voor hem deden openen. Zijn broer Rudolph (Karel) was verantwoordelijk voor de songteksten.

 

singles:

1961 Won't You Anymore / Dreams Gonna Be Real (CNR UH 9522)

1961 Heaven In Your Eyes / Careless Babe (CNR UH 9523)

 

Op CD uitgebrachte nummers:

1993 CD TROPICAL ROCK VOL.1 - VOCD 1

Won't You Anymore + Dreams Gonna Be Real

1994 CD R&R FROM HOLLAND VOL.4 - RARITY C192474

Dreams Gonna Be Real + Careless Babe

 

Jack de Nijs was sedert 1962 ook actief als invalzanger bij Tony & his Magic Rhythms uit Dordrecht. Hij zong o.a. samen met Juanita Hajema

 

Tegen de tijd dat Jack de Nijs in militaire dienst moest zomer 1963 werden JACK DENS & THE SWALLOWS ontbonden en ontstond een nieuwe band The Firestring (later The Flames) met Jack de Nijs (zang, piano, gitaar), Gerrit Gillet (sologitaar), Nico Takarindingan (basgitaar, deze vertrok al snel naar The Alsatians en werd vervangen door Ruud Wenzel) Jozef en Jack Smit (slaggitaar).