Google Custom Search

The Emeralds (Barneveld)

Bezetting:

Ferry Kaihatu (gitaat, zang)

Victor Kaihatu (gitaar, zang)

 

De broers Ferry en Victor Kaihatu vormden samen het duo The Emeralds. Tijdens een trouwfeest van hun oudste broer in 1958 presenteerden ze het door Victor geschreven nummer Memories. Victor gaf ook muziekles in een school in Nijkerk. De zuster van de eigenaar van die muziekschool had een platenwinkel. Zij liet een opname van Memories aan een vertegenwoordiger (Pierre van Ostade ?) van CNR horen. Hieruit volgde in 1960 een platencontract bij CNR en producer Addy Kleyngeld maakte de eerste opnamen van het duo in een geïmproviseerde studio achterin een hotel in zijn woonplaats Helmond. Naast hun eigen nummer Memories werd een cover van A Long Time To Forget (George Jones) met begeleiding van een aantal studiomuzikanten onder de naam Orkest Robert Money ( = Addy Kleyngeld) opgenomen.

 

Het allereerste optreden als The Emeralds vond plaats in Zaal Kunstmin te Dordrecht.

 

Hun 2e single werd eveneens in 1960 opgenomen. I'm ready, If You're Willing was een cover van de rock-a-billy hit van Johnny Horton uit 1956 en Why Do You Make Me Cry werd geschreven door Victor en Ferry Kaihatu. Voor de begeleiding zorgde een orkest o.l.v. hun arrangeur Ferry Wieneke.

 

Ook voor hun 3e single die begin 1961 werd opgenomen met begeleiding van studiomuzikanten onder de naam The Teenage Melodians o.l.v. Addy Kleyngeld kon het duo weer c&w nummers naar eigen keus opnemen. Het betrof nu uitstekende covers van Just One Time van Don Gibson en Most Of The Time van Marty Robbins & Lee Emerson (ook uitgevoerd door Bobby Helms in 1957).

 

Als reactie op het succes van The Blue Diamonds werd The Emeralds verzocht een Nederlandstalige uitvoering (op tekst van Willy Rex) van het nummer Brigitte Bardot op te nemen. De oorspronkelijke uitvoering was van Jorge Veiga (1960). De single van de Emeralds kwam evenals de Spaanstalige uitvoering van Digno Garcia in de hitparade terecht. Ook Phonogram pikte met The Butterflies nog een graantje mee.

 

De voor laatste single Ricardo / Mirame werd in de studio van het Amsterdamse Bavohuis opgenomen. Bij de opname was de Surinaamse gitarist Lex Vervuurt betrokken. De studiomuzikanten kregen de naam Los Molineros mee op het platenlabel. Op 27 september 1961 verschenen The Emeralds met Ricardo in het TV programma Pas Geperst (NCRV) van Pi Scheffer. Er was ook een kort interview. Een fragment hiervan werd in 1993 gebruikt in de TV documentaire Rockin' Ramona van Hans Heijen. In 2004 op DVD uitgebracht door Rarity Records.

 

De laatste single Maria Del Rio / Oba van het duo met 2 composities van Lex Vervuurt en A. Debee (= Addy Kleyngeld) verscheen in juli 1962 op het CNR label. Het studio orkest Los Molineros zorgde wederom voor de begeleiding.

 

Victor Kaihatu volgde een conservatorium opleiding als bassist en in 1961 speelde hij in het jazz ensemble van Pierre Courbois, later zat hij bij Loek Dikker (1965-1969), Mischa Mengelberg (1967). Sinds 1969 deed hij studiowerk bij o.a. Wim Overgaauw en Toots Thielemans.

 

Discografie:

1960 Memories / A Long Time To Forget CNR UH 9435

1960 I'm Ready, If You're willing / Why Do You Make Me Cry CNR UH 9458

1960 Why Do You Make Me Cry / Memories CNR UH 9496

1961 Just One Time / Most Of The Time CNR UH 9526

1961 EP HERALDING THE EMERALDS

Memories / A Long Time To Forget /I'm Ready If You're willing / Why Do You Make Me Cry CNR HX 1226

1961 Brigitte Bardot / Nee, Nee, Nee CNR UH 9534

1961 Ricardo / Mirame CNR F 253

1961 Ricardo / Mirame (Duitsland) Ariola AT 45.191

1962 Maria Del Rio / Oba CNR 9584