Google Custom Search

The Eastern Aces (Den Haag)

De Indo rock-'n'-roll band The Eastern Aces met hun schitterende naam werd omstreeks 1960 in Den Haag opgericht. Op 15 april 1961 werden ze door bemiddeling van impresario Y. Noorlander uit Rotterdam als beroeps aan het werk gezet in de Weindorf Astoria in Frankfurt. The Rhythm Gamblers speelden reeds in april 1960 eenmalig als invalband op verzoek van   René van Vlasselaer uit Brussel (agentuur in Mannheim) in de Weindorf. Gitarist Bob Lammers van The Rhythm Gamblers werd in maart 1961 door Tony Lentze gevraagd om zich bij The Eastern Aces aan te sluiten. Bob en Tony kenden elkaar reeds van het bandje The Jokers, waarin ze samen in de periode 1958-1959 speelden. Ook Rudy Toorop (later naar The Twangies en Black Eye) begon zijn muzikaal avontuur bij The Jokers.

 

In mei 1961 werkten The Eastern Aces hun eerste volledige maandcontract af in dancing Bernhards Eck in Hanau.

In juni 1961 speelden ze in een bar in Aschaffenburg. Daarnatraden ze op in Kitzingen, München (Rumba Bar) en in september 1961 weer in Aschaffenburg. Bob Lammers moest wegens het vervullen van zijn militaire dienstplicht de band verlaten. Hij werd op 1 oktober 1961 vervangen door gitarist/zanger Frans van den Brand Horninge. Frans speelde voor het eerst bij de Eastern Aces in Münster. Daarvoor had hij 3 maanden met The Honky Tonks in Duitsland gespeeld en hij zou tot maart 1972 de enige vaste kracht blijven van deze 'duiventil' onder de naam The Eastern Aces.

 

In 1962 werd het werkterrein van The Eastern Aces ook verlegd naar België en werd opgetreden met de Brusselse zanger Kris Doogan. Ze maakten samen met Kris ook een aanstekelijke Franstalige plaat voor het Belgische NewTone label in 1962. Een zeer geslaagde mix van Indo-Rock en de Franse ye-ye rockstijl. C'est pas méchant was een bewerking van I'm Movin' On van Hank Snow. Tu as trouvé was een eigen nummer van Harry Bredow en Kris Doogan.

 

Eind 1963 gingen Harry Bredow, Joop Ketting Olivier, Tony Lentze samen met drummer Roland Verwey en zanger Ruud 'Ritchy' Toorop verder als The Black Eye ook wel The Garry Brandy Five genoemd. Frans van den Brand moest op zoek naar een volledig nieuwe bezetting. Naast de gebleven drummer Loek Diks waren dat Harold 'Boy' van der Voet, Tony van Ede van der Pals en Eddy 'Skinny' Haighton.

 

In de loop van 1964 krijgen ze een platencontract in Belgïe van ShowRecords. Eerder al waren voor dit label opnamen gemaakt van The Black Dynamites met zanger Richard Blanken alias Ricky Blake. In België werden 2 singles uitgebracht. Op de eerste single stond de r&b song Stand By Me, een zeer geslaagde versie van de Ben E. King hit uit 1961. Op de b-kant de prachtige slow song You Know I Love You met een zeer kenmerkende Indo-Rock begeleiding en het was een bewerking van de song I Love You Still (achterkant van de hit You Talk Too Much van Joe Jones uit 1960). Deze single werd ook officiëel in Nederland uitgebracht door Delta Records in juli 1964. Een 2e single met Everybody (cover van de Tommy Roe hit) en The Way I Treat You was alleen in België verkrijgbaar en is dan ook nu een erg moeilijk te vinden single. Door Werner Arys (†), de Belgische talentenscout van Rarity Records, werd enkele jaren geleden reeds een aantal onuitgebrachte nummers van The Eastern Aces in de ShowRecords archieven ontdekt. Er was sprake van dat deze unieke opnamen, waaronder een of meer instrumentals, op een Rarity CD zouden worden uitgebracht. Helaas is dit project door het overlijden van Werner Arys nooit gerealiseerd.

 

Medio 1964 vertrok Loek Diks naar The Black Eye en kwam George Gabriël afkomstig uit The Cherokees de sologitaar bespelen. Eddy 'Skinny' Haighton ging drummen. Later kwam dat jaar kwam Jack van Beek als vervanger van Boy van der Voet bij The Eastern Aces. Jack begon in de 50-er jaren samen met zijn neef Rob Boekholt in The Hap-Cats in Den Bosch te spelen. Na het uiteenvallen van de laatste The Hap-Cats formatie (met zanger Jim Pownall van The Hot Jumpers) in 1963 speelde Jack weer samen met Rob Boekholt in The Oriëntals. Deze formatie speelde voornamelijk in België en viel al snel uiteen. Rob Boekholt ging naar The Black Eye, als tijdelijke vervanger voor zijn vriend Joop Ketting Olivier en Jack van Beek werkte eerst wat contracten met The Black Magic af. In de Haagse Yvonne Bar ontmoette hij The Eastern Aces en niet lang daarna werd hij gevraagd om de plaats van bassist Boy van der Voet (†) in te nemen.

 

The Eastern Aces werden in 1965 gecontracteerd om in Frankrijk te spelen. Ruim 2 jaar trad de band op in clubs in Parijs en door heel Frankrijk. Ze ontmoetten daar veel bekende artiesten waaronder Chuck Berry. Er volgde ook een plaatopname voor het Warclay label voor een EP met 4 nummers. De bezetting was toen als volgt: Frans van den Brand (gitaar), George Gabriël (gitaar), Tony van Ede van der Pals (drums) en Willy van Ede van der Pals (bas), de tijdelijke vervanger van Jack van Beek. In de zomer van 1966 werkten ze een contract in Tunesië af. George Gabriël vertrok daarna naar Dutch Creation; Billy Roberts kwam als nieuwe gitarist en John Pors kwam als drummer erbij. In 1967 werd er na het vertrek van drummer John Pors weer een nieuwe formatie geformeerd. Frans van den Brand ging zelf drummen en Tony van Ede van der Pals, woonachtig in Almelo, haalde de jonge Indo muzikanten Freddy (Marc) van den Worm uit Almelo in de nieuwe bezetting. Tony van Ede van de Pals verliet in 1968 de groep. Jack van Beek stopte in 1970 en werd opgevolgd door Ikkie Furstner, wederom een jonge muzikant uit Almelo. Frans van den Brand eindigde in maart 1972 zijn carrière als beroepsmuzikant. In Den Haag ging hij verder met musiceren in de groep Daylight samen met zijn oude 'Aces' maatje van weleer Harry Bredow.

 

In maart 1972 werd in Almelo een nieuwe band opgericht onder de naam The Royal Aces. De band bestond uit groepsleden van The Eastern Aces uit Den Haag en The Royal Four uit Amsterdam. In aug. 1974 werd gitarist Billy Roberts vervangen door Franky Sahupala en in aug. 1975 kwam Harry Macaré (alias Harry Makreel - ooit begonnen bij The Destroyers) de plaats van Freddy van den Worm innemen. The Royal Aces werden nog The Seven Aces en Aces Unlimited, maar in 1978 valt het doek definitief voor de 'Aces' bij het overlijden van groepslid Anton Pichler.

 

Frans van den Brand richtte in 1991 opnieuw The Eastern Aces op samen met Jack van Beek, Tony van Ede van der Pals en Nico Inkiriwang (†). Nico zat samen met Frans in de groep Daylight in de 1970-er jaren. Ze speelden tot 1997 met groot succes op enkele Indo-Rock avonden georganiseerd door de Stichting Indo-Rock en namen in 1993 een CD (FIK 001 Indorock) op.

 

Discografie:

SINGLES (België):

1962 NEWTONE NT 735 Tu As Trouvé / C'est Pas Méchant (met KRIS DOOGAN)

1964 SHOWRECORDS SH 1081 Stand By Me / You Know I Love You (I Love You Still}

1964 SHOWRECORDS SH 1082 Everybody / The Way You Treat Me

 

In de archieven van ShowRecords liggen nog een aantal onuitgebrachte nummers, waaronder één of meer instrumentals!

 

EP (Frankrijk)

1965 WARCLAY WAH 4722

Danny Boy / You Are My Sunshine / Don't Let Me Be Misunderstood / Do You Wanna Dance

 

© pmouse, mei 2005

Bezettingen

Poging tot het oplossen van de Eastern Aces legpuzzle:

 

THE EASTERN ACES (1960-1961) bezetting(en) onbekend

? Wally Swärz (sologitaar)

? Richard Bastiaans (gitaar)

? Tony Lentze (basgitaar) ex- The Jokers

? Loekie Diks (drums)

 

THE EASTERN ACES (april 1961 - september 1961)

Wally Swärz (sologitaar)

Richard Bastiaans (gitaar)

Bob Lammers (gitaar) ex- The Rhythm Gamblers

Tony Lentze (basgitaar)

Loekie Diks (drums)

 

THE EASTERN ACES (oktober 1961)

Wally Swärz (sologitaar) naar The Black Magic

Richard Bastiaans (gitaar)

Frans van den Brand Horninge (gitaar) ex- The Honky Tonks

Tony Lentze (basgitaar)

Loekie Diks (drums)

 

THE EASTERN ACES (november 1961- 1962)

Joop Ketting Olivier (sologitaar) ex- The Honky Tonks

Richard Bastiaans (gitaar)

Frans van den Brand Horninge (gitaar)

Tony Lentze (basgitaar)

Loekie Diks (drums)

 

THE EASTERN ACES (1962 - 1963) bezetting single met Kris Doogan

Joop Ketting Olivier (sologitaar) naar The Black Eye

Frans van den Brand Horninge (gitaar)

Harry Bredow (gitaar) naar The Black Eye

Tony Lentze (basgitaar) naar The Black Eye

Loekie Diks (drums)

 

THE EASTERN ACES (1964) bezetting ShowRecords singles

Eddy 'Skinny' Haighton (gitaar)

Frans van den Brand Horninge (gitaar)

Tony van Ede van der Pals (gitaar) ex- The Oriëntals

Harold 'Boy' van der Voet † (basgitaar)

Loek Diks (drums) naar The Black Eye

 

THE EASTERN ACES (1964 - 1966)

George Gabriël (sologitaar) ex- The Cherokees; naar Dutch Creation

- Billy Roberts (sologitaar 1966)

Eddy 'Skinny' Haighton (gitaar)

Frans van den Brand Horninge (gitaar)

Tony van Ede van der Pals (gitaar, drums) naar Clark Richard & The Tropical Stars

Harold 'Boy' van der Voet † (basgitaar)

- Jack van Beek (basgitaar 1966) ex- The Black Magic

- Willy van Ede van der Pals (basgitaar)

John Pors (drums 1965-1966) ex- The Cobra's

 

THE EASTERN ACES (1967 - 1972)

Billy Roberts (gitaar)

Freddy (Marc) van den Worm (gitaar)

Jack van Beek (basgitaar) tot 1970

Ikkie Furstner (basgitaar) vanaf 1970

Frans van den Brand Horninge (drums) naar Daylight

Fotogalerij