The Strangers (Den Haag)

THE STRANGERS (06/1961 - 1963)

Alphonse Faverey (solo) ex- The Hurricane Rollers; naar The Tielman Brothers

Sammy (José) Faverey (gitaar) ex- The Marlins; naar The Fender Rollers

Rolf Pichel (=Roy Michaels =Shorty Miller) (gitaar, zang) ex- The Hurricane Rollers; naar Shorty Miller & The Raylads

Rudi Piroeli † (basgitaar, 6-string bass) ex- The Hurricane Rollers; naar The Black Dynamites

- Errol Johannes (drums; alleen eerste maanden) ex/naar- Oety & his Real Rockers

Radja Dalimonthee (drums) naar The Pacifics

 

THE STRANGERS behoorden tot belangrijkste Indo bands die in de periode 1961-1963 in Duitsland actief waren. Niet in het minst was dit te danken aan het virtuoze gitaarwerk van sologitarist Alphons Faverey. Alphons was een gitarist van Surinaamse afkomst, die vanwege zijn rode haar de bijnaam Rooie Alfons kreeg en dit werd soms weer verbasterd tot Roy Alfonsz. Roy maakte aan het eind der vijftiger jaren deel uit van THE REAL ROOM ROCKERS en medio 1960 vertrok hij na het vertrek van Robbie Boekholt, als beroeps met THE HURRICANE ROLLERS naar Duitsland.

 

In mei 1961 speelden THE HURRICANE ROLLERS in de Havana Bar in München en OETY & his REAL ROCKERS in het naastgelegen Palais de Dance van dezelfde Joodse eigenaar. Er ontstond ruzie in de gelederen van Oety en ook in THE HURRICANE ROLLERS waren enkele jongens op elkaar uitgekeken. De eigenaar stelde voor om onderling wat bandleden uit te wisselen en het resultaat was dat Hans Bax en Tommy Chuo als THE NEW HURRICANE ROLLERS verder gingen met de ex- REAL ROCKERS Franky Franken, Gerard Buskop, Peter Theunissen en Walter Kohn. Onder deze naam werd in juni 1961 een maandcontract afgewerkt in de Weindorf Club in Frankfurt. De drie overige bandleden van THE HURRICANE ROLLERS -Alphons Faverey, Rudi Piroeli († 2008) en Shorty Miller - vormden samen met Oety en Errol Johannes, de nieuwe bezetting van OETY & his REAL ROCKERS. In mei 1961 werkte deze bezetting een maandcontract af in Düsseldorf af. Zonder Oety ging de rest toen door onder de naam THE STRANGERS. In juni 1961 maakten ze hun debuut in de befaamde Jolly Bar in Hanau.

 

Volgens Duitse bronnen zou Alphons Faverey de allereerste gitarist in Duitsland zijn geweest, die op een Fender Jazzmaster speelde. Echte harde bewijzen daarvoor zijn er tot op heden niet te vinden. Voorlopig blijven we er vanuit gaan dat Andy Tielman de in het voorjaar van 1961 voor het eerst met een witte Jazzmaster op de bühne verscheen. Roy staat op de oudste foto van THE STRANGERS met een Gibson gitaar in zijn handen en er is ook een foto waarop hij te zien is met een Fender Stratocaster. Daarna kwam pas de Jazzmaster in beeld.

 

Als extra gitarist werd Sammy Faverey (de broer van Alphons, die uit THE MARLINS kwam, hij werd ook wel José genoemd) aangetrokken. Errol Johannes vertrok een aantal maanden later om terug te keren naar OETY & his REAL ROCKERS. Zijn vervanger werd Radja Dalimonthee. THE STRANGERS maakten helaas geen plaatopnamen. Wel werd heel lang ten onrechte aangenomen dat de DELTA single van THE JOKERS (Antwerpen) met de instrumentals La Paloma / Drina, die onder de naam THE STRANGERS in 1963 werd uitgebracht, van deze befaamde Indo-Rock band afkomstig zou zijn. Een vergissing die gemakkelijk te maken was, omdat Ronny Sigo, de sologitarist van THE JOKERS een perfecte Indo sound op zijn Jazzmaster wist te produceren. Gelukkig werd er begin 1963 wel een live tape gemaakt door Sam Patty, zodat het unieke geluid van THE STRANGERS toch nog (voor enkele gelukkigen) te beluisteren viel.

 

In 1963 vielen THE STRANGERS uiteen toen Alphons als extra gitarist naar THE TIELMAN BROTHERS werd gehaald. Andy Tielman had een ernstig auto ongeluk gehad, waarbij hij bijna zijn rechterarm was kwijtgeraakt. Na de terugkeer van Andy speelden The Tielman Brothers in feite met 3 topgitartisten: Andy, Reggy (op Fender VI) en Alphons. Van deze combinatie, die bestond tot medio 1964, werden geen opnamen in de studio gemaakt. Alphons speelde o.a. samen met de Tielman Brothers in 1963 Tel Aviv. Roy werd in de loop van 1964 opgeroepen om zijn militaire dienstplicht in Nederland te vervullen.

 

Sammy Faverey vertrok na het uiteenvallen naar THE FENDER ROLLERS, waar hij ooit eerder mee begonnen was. Shorty Miller ging als zanger bij THE RAYLADS optreden en maakte zijn 1e solosingle daarmee in 1963. Rudi Piroeli keerde terug naar THE BLACK DYNAMITES, hij was reeds in 1958 een origineel groepslid van THE BELL BOYS en speelde eind 1959 mee op de Delahay singles. Radja Dalimonthee ging samen met zijn broer Rio naar THE PACIFICS, waarin ook het andere beroemde broederpaar Dolf en Nono de Vries te vinden was.

 

Voor Alphons Faverey kwam het hoogtepunt uit zijn muzikale periode pas ná 1965 toen hij o.a. samen met Franky Luyten, zijn broer Sammy en Radja Dalimonthee furore maakte in Duitsland met THE TIME BREAKERS.

 

© pmouse, 08/2003

 

Live recorded in Duitsland door Jan Patty 1963

A.A.A. / Almost Grown (v) / Amapola / Dance On / (Dance With) The Guitar Man / Don't You Believe It (v) / Golden Earrings / Hello Josephine (v) / It'll Be Me (v) / Java Guitars / Let The Four Winds Blow (v) / Moon Of Manakoora / My Babe (v) /  Now's The Time To Fall In Love (v) / Peter Gunn / Rosita My Love / San Antonio Rose / Strangers Slop / Sunday / The Third Man (v) / This Is The Moment (v) / Twist In The Mood / You Belong To My Heart / You'll Never Walk Alone (v) / Violetta / Warum Weinst Du Kleine Tamara (v) / What'd I Say (v)