The Cookes (Farida) (Breda)

Bezetting:

Anneke (Ann) Cooke (zang)

Arthur Cooke (gitaar)

Dave Cooke (zang)

Frankie Cooke (percussie)

George Cooke (percussie)

James Cooke (basgitaar/percussie)

Richard Cooke (gitaar)

Frans de Hoog (drums/percussie)

 

Gelegenheidsinvallers:

André Swensen (gitaar/zang)

Max Baro (drums)

Jan Huizinga (gitaar/bas)

 

Farida Pascoal (zang) alleen plaatopname!

 

De familie Cooke woonde sedert november 1960 in een contractpension in Breda en kregen daar al vrij snel een flat toegewezen. In familiekring werd er flink gemuciseerd.

Er bestonden twee versies van The Cookes. Allereerst de familieband met Anneke (Ann), Arthur, Dave, Frank, George, James en Richard Cooke met Frans de Hoog. Deze formatie speelde een mengelmoes van Indische-, Engelse- en Nederlandse muziek. Vele songs waren gecomponeerd of bewerkt door vader (John Charles) Cooke. Met name Indonesische songs werden door hem voorzien van een Nederlandse tekst. Tevens speelde ze het Zuidamerikaans genre.

 

Ze traden voor het eerst buiten de huiskamer op tijdens een songfestival in Prinsenbeek. Eind 1962 kregen ze tijdens een teenagerfestival in Klundert een uitnoding om in het programma "Springplank" van de KRO op te treden. Dit wekelijks radioprogramma van Ton Kool werd in 1963 ook eenmaal per maand op TV uitgezonden. Er is sprake van dat The Cookes in een van die TV uitzendingen zaten.

Ze traden in 1963 ook samen met o.a. The Young Sisters en Sandra Reemer op voor de Dynamic Club (van organisator/manager Ed Beaupain) in gebouw Amicitia, Den Haag.

 

Daarnaast had je de rock- en popband The Cookes, die bestond uit Arthur, James en Richard Cooke met Frans de Hoog. Gedurende een korte tijd speelde ook de bekende Indo-Rock zanger/gitarist André Swensen (†) in de band mee. Hij was een neef van de Cookes (hun moeders waren zussen). The Cookes hebben met name ook met veel succes opgetreden in een van de bekendste Bredase lokaties uit die periode: "De Schuur".

 

Eind 1965 maakten ze als gelegenheidsorkest samen met het zangeresje Farida een plaat. Farida Pascoal werd geboren op Ambon en woonde sinds 1951 in Nederland. Eerst in het Molukse woonoord Kamp II bij Kruiningen en via Koudekerke kwam ze eind 1963 in de nieuwe Molukse wijk  van Breda terecht.

 

Farida deed onder de naam Frieda sedert ca. 1961 mee aan talentenjachten en songfestivals in de Zeeuwse regio.  Als begeleiders fungeerden groepen als The Goodwill Brothers (Bergen op Zoom), Ramses & The Archers (Vlissingen) en The Flying Electras (Goes). Haar vader  J.L. (Jozef) Pascoal  speelde hawaiian gitaar met zijn Hawaiian ensemble The Natsepa Minstrels. Hij was ook de begeleider van zijn dochter tijdens diverse festivals in Zeeland en België.

 

In 1965 won ze een songfestival in Breda en hieruit volgde een plaatopname samen met The Cookes voor het Delta label. Potverdrie, groot schandaal in onze familie is een cover van Shame and Scandal In The Family (hit van Shawn Elliott) en Achter de heuvel is een vertaling van Down In The Boondocks van Billy Joe Royal.

 

Op haar dertigste begon Farida Pascoal in Oosterhout met bowlen en ze werd drie keer europees en vier keer nederlands kampioen.  Farida was ook bondcoach voor het nationaal bowling-team  en werd trainer-coach voor bowlingtalenten, bowling beginners en gevorderden.

 

Arthur Cooke was later als sologitarist nog actief in diverse andere bands.

 

Discografie:

1965 Potverdrie, groot schandaal in onze familie / Achter de heuvel (Delta DS 1154)

 

Farida and The Cookes

Achter de Heuvel / Potverdrie Groot Schandaal in onze Family