The Crazy Rockers (Den Haag)

1959-1960

De in Suriname (Paramaribo) geboren Sidney Prakasha Rampersad stelde zijn eigen rock'n'roll bandje samen met de Nederlandse gitarist Piet Solleveld en drummer Henny Aschman. Op een gegeven moment had Sidney (een geboren regelaar) een contract versierd bij de bekende Haagse dancing La Gaité aan de Grote Markt. Om zijn band THE CRAZY ROCKERS compleet te krijgen had hij nog 2 gitaristen nodig. Hij haalde Woody Brunings (geboren op Saba, maar tot zijn vijftiende opgegroeid in Suriname), die hij wel eens in het trio Los Morenos zag spelen over om bij hem te komen spelen. Woody kende weer een 16 jarige gitarist - Eddy Chatelin, die speelde bij THE BLUE GIANTS op een mooie electrische Höfner gitaar. Sidney Rampersad (zijn naam kom je ook tegen als Sydney Rampersadt) was de zanger met als hoogtepunt zijn uitvoering van Paul Anka's Crazy Love. Woody ontpopte zich als voortreffelijke vertolker van het Elvis repertoire. Na La Gaité volgde eind 1960 een nog beter contract bij de L'Étoile, waar ze als aflossingsband van het Italiaanse beroepsorkest van Franco Betro aan het werk gingen. Ondertussen hadden ze bassist, gitarist, drummer Harry Berg erbij gehaald als vervanger van gitarist Piet Solleveld. Harry had al enige ervaring als opgedaan in bandjes als THE ROCKIN' BIRDS en als invaller bij jazz bands.

 

1961

Op een avond zat René 'Nappie' van Vlasselaer (ontdekker en manager van The Tielman Brothers) in de zaal en hij bood de jongens een contract in Duitsland (Hanau) aan. Ze werden afgehaald door eigenaar Pelosi van Bernhards Eck samen met Pim Veeren. Pim was de bassist van RENÉ and the ALLIGATORS, die hun laatste contract in de R.R-Club Weindorf in Frankfurt aan het afwerken waren. Pim bracht ze met zijn Opel Kapitän naar Hanau en precies op 15 februari 1961 begonnen THE CRAZY ROCKERS als 'beroeps' in Duitsland te spelen. Ze logeerden samen met de bandleden van RENÉ and the ALLIGATORS in een jeugdherberg. René en zijn mannen zouden weer naar Holland teruggaan, alleen hun bassist Pim Veeren bleef liever in Duitsland spelen. De Nederlandse drummer Henny Ashman van THE CRAZY ROCKERS had al snel heimwee gekregen en Sidney Rampersad regelde het zo dat Pim per 1 maart 1961 nu als bassist bij hem kwam spelen. Bassist Harry ging toen drummen, maar na een tijdje experimenteren ontstond toch de ideale formatie met Sidney als drummer en Harry als 1e sologitarist.

Tijdens hun contractperiode in de Bernhards Eck speelden THE TIELMAN BROTHERS toevallig in de befaamde Jolly Club in Hanau. De Crazy Rockers gingen er kijken en die specifieke Gibson sound en show maakte een onuitwisbare indruk op ze. Bij Andy Tielman en zijn broers vonden ze hun inspiratie voor hun repertoire en stijl. In maart werkten ze voor DM 4000 een maandcontract af in Cafe Wilhelmshöhe in Trier en in april had Sidney al een brutogage van DM 7000 geregeld voor de Havanna Bar en Palais de Dance in München.

Die maand werden hun Hofner gitaren vervangen. Harry Berg kocht een Fender Jazzmaster. Woody Brunings en Eddy Chatelin gingen op een Gibson gitaar spelen. Pim Veeren kocht een Fender Jazz Bass. Verder Fender versterkers en Echolette apparatuur.

In mei losten ze OETY & his REAL ROCKERS af in de R.R-Club Weindorf en was hun gage al gestegen naar een astronomisch bedrag van DM 10.000. Ze hoorden er nu helemaal bij.

Volgens Woody Brunings speelden ze in juli 1961 in de Kaiserkeller aan de Grosze Freiheit in Hamburg. The Beatles speelden daar een jaar eerder (oktober/november 1960) en traden in de periode 1 april t/m 1 juli 1961 op in de Top Ten Club in Hamburg.

Dat jaar waren er ook wel eens problemen met de leeftijd van Eddy Chatelin, want de Polizei had er moeite mee dat zo'n ventje van 17-18 jaar tot diep in de nacht in een club aan het optreden was.

 

 

1962

Een belangrijk jaar voor de band, vanwege hun doorbraak in Nederland. THE CRAZY ROCKERS hadden reeds zo'n 1,5 jaar ervaring opgedaan in Duitsland, als ze in de zomer van 1962 (juni t/m sept.) door Eddie Kok gecontracteerd werden voor optredens in zijn dansclub Sheherazade in Scheveningen. Ze speelden daar dan in de weekends met hun witte pakken in het ultraviolette neonlicht en waren in het bezit van Jazzmaster gitaren, een batterij Fender versterkers en Klemt echolettes. Dat was nog niet vertoond in Nederland. Op de andere dagen van de week stonden THE SHOTGUNS op de planken. Er zijn aanwijzingen dat ze ook hebben opgetreden in het Rembrandt Theater (in 1966 gesloten) aan het Lorenzplein met THE BLACK ALBINO'S in het voorgramma en in een locatie aan de Casuariestraat. Jos van Vliet zelf zanger van het gitaarbandje THE STARFIGHTERS (met drummer Boy Brostowski en ene Harry Vanda, die later een beroemdheid in Australië zou worden als sologitarist/zanger/componist van THE EASYBEATS en weer later als producer van AC/DC) zag ze in ieder geval daar voor het eerst spelen. Jos besloot een fanclub voor zijn idolen op te richten en een jaar later zou deze van de grond komen. 

 

1963

In juni kwamen ze weer terug vanuit Duitsland naar de Sheherazade in Scheveningen. Nu stonden er buiten reeds drommen mensen te wachten voor de ingang. De fanclub van Jos van Vliet werd actief en dankzij zijn inspanningen kreeg ook Radio Veronia belangstelling. Er werden wat opnamen gemaakt en mede dankzij die uitzending was ook platenbaas Hans Kellerman van DELTA records bereid om de band een platencontract aan te bieden. Ze duiken de studio in met een aantal fans, die voor het achtergrond spektakel op Mamma - Pappa Twist zullen zorgen. Overigens bestaat er een acetate van THE TIELMAN BROTHERS van deze compositie van Andy Tielman uit 1962. Dat weten we dankzij een uitzending op radio Vokabel, waar Dick Zuidwijk en Leon Donnars 40 jaar later voor de etherpremière zorgden.

 

Dan is er de legendarische opname van The Third Man, een nummer wat zij reeds in 1962 in de Sheherazade speelden. Het zal best zo zijn dat THE CRAZY ROCKERS het nummer eerder door THE TIELMAN BROTHERS hebben horen spelen en ook THE BLACK DYNAMITES speelden The Third Man Theme reeds in 1962, maar de unieke klankkleur van THE CRAZY ROCKERS gaf het nummer een extra dimensie mee. Als Indo-Rock team speelden ze hun repertoire op een erg spontane en progressive stijl. Het staande drumwerk van Sidney Rampersad met zijn onnavolgbaar ritme op de bas-drum en een typisch Zuid-Amerikaanse Kawna-slag zat in zijn bloed. Woody Brunings zorgde met zijn ritmegitaar voor nog een speciaal Zuid-Ameriaans tintje in het geheel. Harry Berg die anders dan Andy Tielman wilde klinken, de stuwende staccato gitaar van Eddy Chatelin en de strakke baslijn van Pim Veeren maakten het populaire 5-tal compleet. De single werd vooral door Radio Veronica goed ontvangen en ze verschijnen er zelfs mee op TV (NCRV - Rooster).

 

Mamma-Pappa Twist werd in het najaar genoteerd in de Top 30 hitparades van de bladen Muziek Expres (21) en Muziek Parade (28). De plaat werd ook nog eens in België, Duitsland, Engeland, Denemarken, Zweden, Italië en Portugal uitgebracht. Verrassend genoeg was op hun LP "Drivin' with The Crazy Rockers" in 1964 een andere versie met een iets sneller tempo en andere klankkleur te vinden. In de Hilversume studio werden nog 2 andere nummers opgenomen. Hun 2e single met Giddy Up (een twist variatie op Giddy-Up-A-Ding-Dong van Freddy Bell & The Bell Boys uit 1956) en de Indo-Instro-Rock klassieker Rosita My Love kreeg iets minder aandacht op de radio, maar Rosita My Love (La Rosita) beschouwd men nu als een van de hoogtepunten uit het platenrepertoire van THE CRAZY ROCKERS. In september verscheen ook het clubblad 'Crazy News' met als erelid Joost de Draayer van Radio Veronica. Jos van vliet werd tevens door DELTA records aangesteld als publiciteitsagent van THE CRAZY ROCKERS.

 

Eind 1963 werd Eddy Chatelin opgeroepen om zijn militaire dienstplicht in Nederland te vervullen. Die duurde gelukkig voor hem nog geen twee maanden. Als tijdelijke vervanger nam de ervaren gitarist Wally Swärz (ex- The Eastern Aces) bij THE CRAZY ROCKERS zijn plaats in. Eddy vormde tijdens zijn diensttijd in Nederland een nieuwe band en deze EDDY & THE CRAZY JETS (SHOW) bestonden naast Eddy uit gitarist Rudy 'blacky' Swart (ex-The Dynamics; naar The Hot Jumpers), bassist Andrei Serban (ex- The Royal Teens) en drummer Rudy Davids (ex- The Starlights). Hans Kellerman was er als de kippen bij om met deze 'supergroep' wat opnamen voor zijn DELTA label te maken. De eerste single met een bewerking van het stokoude Down By The Riverside en Come On Let's Slop werd rond de jaarwisseling 63/64 uitgebracht.

 

1964

In Nederland was begin 1964 vooral Eddy Chatelin met zijn nummer Come On Let's Slop in het nieuws. De oorsprong van dit nummer lag weer bij THE TIELMAN BROTHERS, maar zij traden nooit op in Nederland (we moesten wachten tot 1965 in Palais de Dance) en pas later ontdekte men hun uitvoering op een live tape uit 1962 (Jolly Bar, Hanau). Ook op Let's Do The Slop van RENÉ and the ALLIGATORS uit 1964 zijn enkele rifjes hiervan te horen. Joost de Draayer draaide het nummer zowat elke dag op Radio Veronica en hij schreef enkele stukjes hierover op zijn eigen pagina in het blad Muziek Expres. De single werd begin 1964 op het nieuwe KING label in Engeland uitgebracht. Ook de 2e single met de nummers Highschool Blues en By The Light Of The Silvery Moon werd goed geplugd. THE CRAZY ROCKERS kwamen in april weer naar Nederland om elk weekend in Les Galeries in Scheveningen op te treden. Eind april trokken ze 2 dagen de Hilversumse Phonogram studio in voor de opnamen van hun eerste LP 'Drivin' With The Crazy Rockers'. Allereerst werd een single van deze sessie uitgebracht met 2 instrumentals - Carioca (weer naar een arrangement van The Tielman Brothers) en The Happy Whistler (een bewerking van de grote hit van Don Robertson uit 1956). De Crazy Rockers speelden daarna in Stuttgard (mei), Mannheim (juni) en Krefeld (juli). In augustus kwamen zij weer terug naar het Gevers Deijnootplein in de Sheherazade en in die maand werd ook hun LP uitgebracht. De invloed van de beat explosie vanuit Engeland en in Den Haag zelf was al goed hoorbaar op sommige nummers, zoals Rock & Roll Music, Bye Bye Johnny en True Fine Mama. Interessanter waren hun opnamen van Twist Watch (van The String-A-Longs, dé band met de 2 sologitaristen en die naadloos aansloot bij de Indo-Rock stijl), Golden Earrings (The Hunters) en Ninth Wave (The Ventures), instrumentals die ze al jaren met succes live ten gehore brachten. Overigens bleef één track op de plank liggen, dat was de instrumental Temptation. Hiervan had Pim Veeren een kopie in zijn bezit en zo kon het gebeuren dat dit prachtige nummer uiteindelijk in 1982 op de LP 'The Private Collection' - AL CAPONE/SALVO 3 verscheen. Robbie van Leeuwen bood de band zijn beat compositie I Feel Allright aan, wat ze opnamen als B-kantje voor hun single Reelin' and Rockin'

 

 

1965

In februari deden THE CRAZY ROCKERS diverse plaatsen in Nederland en België aan voor een show. Daarna vertrokken ze weer naar Duitsland voor een tournee langs Amerikaanse legerbases. Hun Amerikaanse manager Kid Carson had dit geregeld. Als vervolg hierop volgde een maandenlange trip samen met Franky Franken † (zijn band The Javalins was in 1964 uiteengevallen) door Scandinavië met als uitvalsbasis Aalborg in Denemarken. Ze speelden daar een maand lang in het Beat House op het Tivoli amusementspark. Tijdens deze tournee traden ze daar verder op in Zweden en Finland. In 1965 maakten ze ook nog opnamen in Nederland voor hun laatste beat single met The Chicken Back en Money Honey, tevens namen ze een single op samen met Franky (Franken) en Helen. Since I Lost You (een cover van Cliff Richard & The Shadows - Franky was overigens een grote fan van ze) en I Can't Help Myself. Eind 1965 kwam Max Tahalele (ex- The Black Magic) als extra gitarist de groep versterken en niet lang daarna verlieten zowel Sidney Rampersad als Harry Berg de band. In de laatste samenstelling die in 1965 bestond zat Boy Brostowski achter het drumstel en speelde Jack van Rossum orgel en piano.

 

 

1966

Na het uiteenvallen van THE CRAZY ROCKERS ontstonden 2 nieuwe formaties in de loop van 1966. Harry Berg, Eddy Chatelin, Boy Brostowsky en Jack van Rossum begonnen samen met Roy de Chauvigny de Blot (ex- The Fire Devils) en Dick Scott (de Engelse ex- zanger/gitarist van John O'Hara & The Playboys) een nieuwe groep onder de naam DICK SCOTT & THE BARRONS. Woody Brunings, Pim Veeren en Max Tahalele richtten samen met Henny Heutink (ex- The Time Breakers) en Wout Janse (ex- The Fire Devils) THE RESIDENTS op. In 1966 bracht DELTA nog de LP 'Successen van The Crazy Rockers' uit. De 4 nummers van EDDY & THE CRAZY JETS (toch een heel andere groep!) werden zonder verdere verklaring ook hierop geperst.

 

© pmouse 06/2003

met dank aan Peter Riethof † en Riny Bade

bronnen: 40 Jaar Crazy Rockers (Inge Dümpel); Stichting Indo-Rock (Leon Donnars)

 

Bezettingen

THE CRAZY ROCKERS 1959

Piet Solleveld (gitaar)

Woody Brunings (slaggitaar, zang) ex- Los Morenos

Henny Aschman (drums)

Sidney Rampersad † (zang, gitaar)

??? (saxofoon)

 

THE CRAZY ROCKERS 1959-1960

Piet Solleveld (gitaar)

Eddy Chatelin (gitaar, zang) ex- The Blue Giants

Woody Brunings (slaggitaar, zang)

Henny Aschman (drums)

Sidney Rampersad † (zang, gitaar)

 

THE CRAZY ROCKERS 1960-1961

Eddy Chatelin (gitaar, zang)

Woody Brunings (slaggitaar, zang)

Harry Berg (basgitaar, gitaar, drums) ex- The Rockin' Birds

Henny Aschman (drums)

Sidney Rampersad † (zang, gitaar)

 

THE CRAZY ROCKERS maart 1961

Eddy Chatelin (gitaar, zang)

Woody Brunings (slaggitaar, zang)

Pim Veeren (basgitaar) ex- René & his Alligators

Harry Berg (drums)

Sidney Rampersad † (zang, gitaar)

 

THE CRAZY ROCKERS 1961-1965

Harry Berg (sologitaar)

Eddy Chatelin (2e sologitaar, zang)

Woody Brunings (slaggitaar, zang)

Pim Veeren (basgitaar)

Sidney Rampersad † (drums, zang)

 

THE CRAZY ROCKERS 1963

(met vervanger Wally Swärz

tijdens militaire dienstplicht Eddy Chatelin)

Harry Berg (sologitaar)

Wally Swärz (2e sologitaar, zang) naar The Fender Rollers

Woody Brunings (slaggitaar, zang)

Pim Veeren (basgitaar)

Sidney Rampersad † (drums, zang)

 

THE CRAZY ROCKERS 1965

(Scandinavische tournee met Franky Franken †)

Harry Berg (sologitaar)

Eddy Chatelin (2e sologitaar, zang)

Woody Brunings (slaggitaar, zang)

Pim Veeren (basgitaar)

Sidney Rampersad † (drums, zang)

Franky Franken (zang) ex- The Javalins

 

THE CRAZY ROCKERS 1965

Max Tahalele (sologitaar) ex- The Black Magic

Harry Berg (gitaar)

Eddy Chatelin (gitaar, zang)

Woody Brunings (slaggitaar, zang)

Pim Veeren (basgitaar)

Sidney Rampersad † (drums, zang) naar The Hot Strings

 

THE CRAZY ROCKERS dec. 1965

Max Tahalele (sologitaar) naar The Residents

Eddy Chatelin (2e sologitaar, zang)

Woody Brunings (slaggitaar, zang) naar The Residents

Jack van Rossum (orgel, piano)

Pim Veeren (basgitaar) naar The Residents

Boy Brostowski (drums) ex- Danny & his Favourites

 

THE CRAZY ROCKERS begin 1966

(gingen samen met zanger Dick Scott verder als

DICK SCOTT & THE BARRONS)

Harry Berg (sologitaar)

Eddy Chatelin (2e sologitaar, zang)

Jack van Rossum (orgel, piano) naar The Residents

Roy de Chauvigny de Blot (basgitaar) ex- The Fire Devils

Boy Brostowski (drums)

 

 

Discografie

1963 DELTA DS 1065 Mamma- Pappa Twist (v) / The Third Man

1963 SHOW RECORDS SH 1030 The Third Man / Mamma-Pappa Twist (v) (België)

1963 ARIOLA 10374AT The Third Man / Mamma-Pappa Twist (v) (Duitsland)

1964 KING KG1001 The Third Man / Mamma-Pappa Twist (v) (Engeland)

1963 DURIUM DE 2508 The Third Man / Mamma-Pappa Twist (v) (Italië)

1963 SONET T7568 The Third Man / Mamma-Pappa Twist (v) (Denemarken/Zweden)

1963 DELTA DS 1070 Rosita My Love / Giddy Up (v)

1963 ARIOLA 10554 AT Rosita My Love / Giddy Up (v) (Duitsland)

1963 MUSIC-BOX MB 9104 Rosita My Love / Giddy Up (v) (Griekenland)

1963 SHOW RECORDS SH 1038 Rosita My Love / Giddy Up (v) (België)

1964 DELTA DS 1089 Carioca / The Happy Whistler

1964 DELTA DS 1116 Reelin' and Rockin' (v) / I Feel Allright (v)

1965 DELTA DS 1131 The Chicken Back (v) / Money Honey (v)

 

THE CRAZY ROCKERS + FRANKY (FRANKEN) & HELEN

1965 DELTA DS 1132 Since I Lost You (v) / I Can't Help Myself (v)

 

1963 EP ORFEU ATEP 6065 - THE CRAZY ROCKERS (Portugal)

Mamma-Pappa Twist (v) / The Third Man / Giddy Up (v) / Rosita My Love

 

1964 LP DELTA DL 502 - DRIVIN' WITH THE CRAZY ROCKERS

Carioca / The Happy Whistler / True Fine Mama (v) / Ninth Wave / Rock & Roll Music (v) / Twist Watch / I Can Tell (v) / The Third Man (alt take) / It's So Very Hard (v) / Golden Earrings / Buona Sera (v) / Bye Bye Johnny (v)

 

1966 LP DELTA HJD 102 - SUCCESSEN VAN THE CRAZY ROCKERS

Mamma-Pappa Twist (v) / Rosita My Love / The Chicken Back (v) / Money Honey (v) / Bye Bye Johnny (v) / Giddy Up

Eddy & The Crazy Jets (Show): Come On Let's Slop (v) / Down By The Riverside (v) / Highschool Blues (v) / By The Light Of The Silvery Moon (v)

Franky & Helen + The Crazy Rockers: Since I Lost You (v) / I Can't Help Myself (v)

 

1973 LP NEGRAM HJN 218 - THE BEST OF THE CRAZY ROCKERS

12 tracks from LP DRIVIN' + Mamma -Pappa Twist (v) / Giddy Up (v)

 

1982 LP AL CAPONE SALVO 3 - THE PRIVATE COLLECTION

Temptation (unreleased rec. 1964)

 

1992 CD SAMSAM CDHL 1006 - STORY OF THE CRAZY ROCKERS

Mamma - Pappa Twist (v) / The Happy Whistler / I Can Tell (v) / Ninth Wave / True Fine Mama (v) / The Third Man / R&R Music (v) / Carioca / Bye Bye Johnny (v) / Twist Watch / It's So Very Hard (v) / Golden Earrings / Buona Sera (v) / Giddy Up (v) / Rosita My Love / The Chicken Back / Money Honey / Reelin' & Rockin' (v) / I Feel Allright (v)

Eddy & The Crazy Jets: Come On Let's Slop (v) / Down By The Riverside (v) / Highschool Blues (v) / By The Light Of The Silvery Moon (v)

Franky & Helen + The Crazy Rockers: Since I Lost You (v) / I Can't Help Myself (v)

(EMI/Bovema master tapes)

 

1998 CD BR MUSIC BS 8020-2 THE STORY OF INDO ROCK

Mamma-Pappa Twist (v) / Giddy Up (v)

Eddy & The Crazy Jets: Down By The Riverside (v) / Highschool Blues (v)

 

LIVE RECORDINGS:

1962/1963 Sheherazade / Les Galeries, Scheveningen

Instrumentals: Cherry Pink And Apple Blossom White / The Third Man / The Storm / Peter Gunn / Perdido / Raunchy / String-A-Long Time / Violetta

Vocals: Don't Be Cruel / Down By The Riverside / I'm In The Mood For Love / It Keeps Rainin' / My Bonnie / Red Sails In The Sunset / Return To Me / Rock & Roll Music / Sweet Little Sixteen / Tennessee Waltz / Treat Me Nice

 

1963 TV Show 'Rooster'

Carioca / The Third Man / Mamma-Pappa-Twist (v)