Google Custom Search

Ricky & The Rhythm Strings (Den Haag)

THE RHYTHM STRINGS (1960-1961)

Frans Sulilatu (ex- The Twangies)

Hans d'Hollosy (gitaar) ex- The Meteors

Willem van Leeuwen (gitaar)

Carel de Longh (gitaar/basgitaar)

Danny Huttenreuter (drums) ex- The Meteors;ex- The Driftin' Steelers

Chass Venhaus (zang)

 

(RICKY & ) THE RHYTHM STRINGS (1961-1962)

Frans Sulilatu (sologitaar)

Jan de Longh (gitaar)

Willem van Leeuwen (gitaar)

Karel de Longh (basgitaar)

Danny Huffenreuter (drums)

Ricky (Eric) Berger (zang, gitaar) ex- The Dynamics

Renney Claussen (zang) tijdelijk

 

(RICKY & ) THE RHYTHM STRINGS (1963-1964)

Frans Sulilatu (sologitaar)

Jan de Longh (gitaar)

Ferry Schultz (gitaar) ex- The Driftin' Steelers

Willem van Leeuwen (basgitaar)

Danny Huffenreuter (drums)

Ricky (Eric) Berger (zang, gitaar)

 

(RICKY & ) THE RHYTHM STRINGS (1964-1965)

Frans Sulilatu (sologitaar)

Ferry Schultz (gitaar)

Johan Abels (gitaar)

Karel de Longh (basgitaar)

Danny Huffenreuter (drums)

Ricky (Eric) Berger (zang, gitaar)

 

(RICKY & ) THE RHYTHM STRINGS (1965)

Frans Sulilatu (sologitaar)

Jan Oechies (gitaar) ex- The Hot Jumpers

Willem van Leeuwen (basgitaar)

Jaap Tuinebreier (drums)

Ricky (Eric) Berger (zang)

 

THE RHYTHM STRINGS (1965)

Frans Sulilatu (sologitaar)

Johan Abels (gitaar)

Wouter Zurich (basgitaar)

Jaap Tuinebreier (drums)

Pure Haagse Indo band. Zanger/gitarist Ricky (Eric) Berger begon in 1959 met wat vrienden in de huiskamer te musiceren. Ze noemden zich THE BEAT BROTHERS en de piepjonge gitarist Robbie van Leeuwen zou later via groepen als The Atmospheres, The Ricochets, The Motions en Shocking Blue uitgroeien tot een van de allerbelangrijkste popartiesten van ons land. Drummer Hans de Wekker was aanwezig in de bezetting van The Giants die Sarie Marijs opnam. Hij speelde een groot deel van de 60-er jaren als beroepsmuzikant in Duitsland en Frankrijk met o.a. The Travel Five.

Eric Berger en Buddy Bosman speelden samen in de groepen THE DRIFTIN' STEELERS en THE DYNAMICS.

Medio 1960 werd de formatie THE RHYTHM STRINGS door Danny Huttenreuter en Carel de Longh opgericht. Eric 'Ricky' Berger kwam omstreeks 1961 als zanger bij de band, die later ook wel RICKY & THE RHYTHM STRINGS werd genoemd. Sologitarist Frans Sulilatu, ooit begonnen bij The Black Shadows, The Royal Teens en The Twangies, ontwikkelde zich tot een uitstekende vertolker van het Indo-Rock repertoire. De groep speelde een aanstekelijke mengeling van rock & roll, country en dansrages (zoals 'the slop').

 

Op een promotiebulletin van Telstar uit 1965 was te lezen dat ze werden ze 'ontdekt' tijdens een optreden in de Haagse-teener dancing De Fles. De componist Dick van de Valk hoorde hen daar spelen en gaf dit door aan zijn Telstar baas Johnny Hoes. Die LP is een unieke registratie geworden van het repertoire en de sound van zo'n typische Haagse Indo band met Hofner gitaren, die niet als beroeps naar Duitsland waren getrokken. De plaat werd destijds verkocht voor f 9,90 en dat was een aantrekkelijke 'Tiener-Prijs' volgens de tekst van het promotiebulletin.

Op kant-A begon de band zeer vlot en sterk met 'Say Mama' en 'Smoky Mountain Boogie'. Andere hoogtepunten van het album zijn allereerst hun strak gespeelde instrumentals. De compositie 'My Shadow' van Frans Sulilatu reken ik tot het allerbeste wat in de categorie Indo-Instro-Rock werd voortgebracht. IJzersterk is hun vertolking van de Ventures klassieker 'Yellow Jacket' en ook 'Santa Claus Twist' werd gespeeld met een meeslepend ritme. Subliem is tot slot ook de vertolking van Eric Berger in 'Cigarettes And Coffee Blues''.

 

Frans Sulilatu heeft de volgende herinnering aan de Telstar LP: Dick van de Valk heeft ons het eerst gehoord in het Zuiderpark (paviljoen v.d. rolschaatsbaan). Dick had het nummer geschreven "Doe doe bie doe wahoo, wahoo! My darling I love you hoehoe etc." en ons eigenlijk door de strot geduwd. Succesnummers uit De Fles tijd zijn Walking the Dog (Rolling Stones), Memphis Tennesee (Chuck Berry), Lawdy miss Clawdy (Elvis). Onze plaat hebben wij in de Decca studio's opgenomen in Brussel. Direct, in 'e'en keer, Live op de plaat. Zenuwachtig dat wij waren, dat is de reden dat alle nummers te snel zijn gespeeld. Dat kan je goed horen op het nummer Jeopardy. Dat galmpje was ik! Buiten adem als je goed luistert. Ik zou nu niet meer zo snel kunnen spelen. Luister naar Say Mamma (sneltreinvaart). Ik dacht dat wij er 30 nrs doorheen hebben gejaagd. Toen alles achter de rug was konden wij relaxter spelen. Johnny Hoes wilde daarop alles nog een keer opnemen. Wij waren echter toe aan een sinaasappelsap. Kan je nagaan. Toen dronken wij dat nog. Nu is het pils of een andere alcoholische drank.

 

We speelden op de LP in de volgende bezetting: Frans Sulilatu (sologitaar), Ferry Schultz (slaggitaar), Karel de Longh (basgitaar), Johan Abels (slaggitaar +2e stem Please Release Me), Danny Huffenreuter (drums) en Eric Berger (zang). Het is de stem van Johnny Hoes op het instrumentale nummer C'est Si Bon. Het Indisch meisje op de foto van de hoes is Lodi Berger, de vrouw van Eric. De andere meisjes liepen toevallig in de buurt.

 

The Rhythm Strings hadden een aantal vaste stekken: Zuiderpark (samen met Willy and The Giants), Arnhem "Het Witte Paard", bestaat niet meer maar stond tegenover Music Sacrem, Indische Vereniging Venlo en Leiden: Het Zeepaardje.

 

In de 70-er jaren werd de LP 'Beach Party' een zeer gezochte collector's item en in 1978 kwam er zelfs een bootleg hiervan in omloop

In 1992 bracht Rarity de 14 tracks van de LP op CD uit, aangevuld met 3 onuitgebrachte nummers van de Telstar sessies en een alt take van 'Cigarettes And Coffee Blues'. Tevens zijn op deze CD de nummers van hun zeldzame acetate (demo) uit 1962: 'Cigarettes And Coffee Blues' (Smokey Blues) + 'Quando Quando' (instr.) te vinden. Daarnaast ook nog hun nieuwe opname uit 1981 van 'Smoky Mountain Boogie' en een live uitvoering van 'Once'. In 1999 nam de heropgerichte bezetting van RICKY & THE RHYTHM STRINGS een nieuwe CD op voor het Rarity label met als titel: "Now And Forever"

 

Op 30 mei 1981 stond de band in hun originele bezetting op de planken tijdens de grote Rock & Roll Revival Show in de Haagse Houtrusthallen en hun nieuwe uitvoering van 'Smoky Mountain Boogie' is op de speciale CNR LP uit 1981 terug te vinden. Ricky Berger was later actief in groepen als REBORN, TRIBE, SPIRIT, THE ROYAL SIX en de THE RHYTHM STRINGS. Meer over zijn huidige activiteiten is te vinden op de eigen site van Eric Berger - RICKY & THE RHYTHM STRINGS

 

Met dank aan Eric Berger, Frans Sulilatu en Harry Wijnen Riems

 

(©) pmouse, 08-2003

Fotogalerij

Discografie

1962 ACETATE Smokey Blues (v) / Quando Quando

 

1965 LP TELSTAR TP 4002 - BEACH PARTY (recorded in Brussel)

Say Mama (v) / Smoky Mountain Boogie (v) / C'est Si Bon! / Hippy Hippy Shake (v) / Mr. Chang Aus Chinatown (Ling Ting Tong) (v) / Santa Claus Twist / Please Release Me (v) / My Babe (v) / Little Queenie (v) / Yellow Jacket / Jeopardy (v) / Smoky Blues (Cigarettes And Coffee Blues) (v) / My Shadow / Da Doo Bi Doo! (v)

 

1978 LP ABC 101 - ROCK & ROLL PARTY (bootleg)

same tracks as LP TELSTAR TP 4002 - BEACH PARTY

 

1981 LP CNR 658.022 ROCK & ROLL REVIVAL

Ricky & The Rhythm Strings: Smoky Mountain Boogie (v) (nw. rec.)

 

1992 CD RARITY C192455 - ROCK & ROLL WITH

14 tracks from LP TELSTAR TP 4002 - BEACH PARTY

+ unreleased Telstar masters 1965: Almost Grown (v) / My Girl Josephine (v) / Invitation To The Blues (v) / Cigarettes And Coffee Blues (alt) (v)

Acetate 1960: Cigarettes And Coffee Blues (v) / Quando Blues

Smoky Mountain Boogie (v) (nw. rec. 1981)

Once (live 80s)

 

1999 CD RARITY 192615 - NOW AND FOREVER (vol. 2)

Little Queeny / Take Your Memory When / Lady / Mister Tschang Aus Chinatown / Josephine (instr.) / So Long / Forgive Me / Teardrops / How's My Ex Treating You / Perdido (instr.) / If Tommorrow Never Comes / I Love You A Thousand Ways / Linda Lu / Three Nights A Week / Mambo Jambo (instr.) / Neon Moon / Tears On My Pillow / The Losing Side Of Me / Teluk Bayur / Besame Mucho (instr.)