The Sharks (Little Jimmy) (Vlissingen/Gent)

1e bezetting: 1962

Rob van Raalten (sologitaar)

Nono Louis (gitaar)

Carlos van den Berg (basgitaar)

Arthur Bergman (drums)

 

2e bezetting: 1963

Rob van Raalten (gitaar)

Rudy de Queljoe (gitaar) ex- Johnny & The Blue Jeans; naar The Javelins 69

Carlos van den Berg (basgitaar) naar The Beat Five

Humphrey Jolly (drums)

 

Met de Belgische zanger Jimmy (Marc) Claeys in de gelederen werd het eind 1963: Little Jimmy & The Sharks.

 

Laatste bezettingen: 1965-1968

Rob van Raalten (gitaar) naar The Bax Family

Walter Bax (gitaar)

 

Maurice Keghels (bas) ex- The Robots tot 1966

Cyriel van den Hemel (bas) vanaf 1966

Cor van der Bout (saxofoon) ex- André's Bluejeans; naar Enterprise

Marc Malyster (orgel)

Arthur Bergman (drums)

Marc Claeys (Little Jimmy) (zang) naar The New Inspiration

 

Aangevuld met blazers werd werd de naam Little Jimmy & The Sharks nog gewijzigd in Jimmy Clay Style.

 

De Vlissinge gitaarband The Sharks werd in 1962 opgericht door Carlos van den Berg. Carlos was afkomstig uit Suriname en opgegroeid in een Indisch gezin in Den Haag. In Vlissingen zat hij op de Machinistenschool. De naam van de band was genoemd naar één van de bendes uit de film West Side Story. In Amsterdam was ook een groep onder de naam The Sharks actief met onder meer Hans van Tol alias Tol Hansse en Clous van Mechelen. Zij hadden de zeehaaien als inspiratie en dat gold ook voor de Haagse Sharks met ene Frans Krassenburg (de eerste zanger van The Golden Earrings) als zanger/gitarist in de bezetting!

 

In 1963 haalde Carlos van den Berg de 15-jarige gitarist Rudy de Queljoe, afkomstig uit de Middelburgse Johnny & his Blue Jeans, als vervanger van Nono Louis naar de Sharks

 

Aanvankelijk bestond het repertoire van The Sharks vooral uit instrumentals van The Shadows en The Ventures, die werden afgewisseld met door Carlos van den Berg gezongen covers van Chuck Berry en Gene Vincent. Regelmatig werd er door de groep, naast optredens in Vlissingen, IJzendijke, Terneuzen en Oostburg, in België gespeeld. Ze werden daar aangekondigd als het Indonesiër-ensemble The Sharks.

 

Begin 1963 wonnen ze de tweede prijs van de Gouden Micro in Maldegem, een grote talentenjacht met Belgische deelnemers. Mede door die prijs sleepten ze een contract van zes weken in de wacht bij de chique Dancing Belvédère aan de Boulevard van het Belgische Blankenberge.

 

De band Little Jimmy & The Robots uit Gent speelde in de Continental op de dijk van Blankenberge. Jimmy, die Marc Claeys heette, ging regelmatig de concurrentie een paar tenten verderop bekijken, zo kwam hij in contact met de Sharks. Jimmy was een fan van de zwarte muziek van Chuck Berry, Fats Domino en Little Richard. Het klikte meteen en ze besloten na het afwerken van hun contracten samen te gaan werken.

 

Het repertoire werd uitgebreid met Engelse beat en Franse rock-'n-roll. Little Jimmy & The Sharks traden door heel België en Noord Frankrijk op. De grote stap naar full-prof werd door The Sharks niet gemaakt. Op aanbiedingen uit Duitsland konden ze niet ingaan vanwege de militaire dienstplicht van Jimmy Claeys. De bezetting viel uiteen. Rudy de Queljoe en Johnny Caljouw gingen ca. eind 1964/begin 1965 even bij The Javelins 69 spelen, maar hervinden elkaar spoedig via The Beat Five in Group '69 (al gauw met de toevoeging Sect) van bassist Carlos van den Berg.

 

Groep '69 Sect werd een van de betere band van Zeeland (Rudy de Queljoe, Johnny Caljouw (vcl), Huib Pouwer(dr), Richard Henning en Carlos van den Berg), Henning werd vervangen door Tonny de Queljoe (rhythm gitaar) en er is even een soulbenadering met 2 blazers. Medio 1967 werd het Dragonfly onder artistieke directie van de Vlissingse dichter Hans Verhagen: Carlos vertrok en Tonny de Queljoe ging over op basgitaar.

 

Little Jimmy en Rob van Raalten gingen door met de Sharks tot 1968. In 1966 maakten ze een single voor het Cardinal label van Rocco Granata. In maart van dat jaar stonden ze in het voorprogramma van The Rolling Stones in Brussel.

 

Tot het einde toe werd er bijna dagelijks opgetreden. In Gent alleen al hadden ze drie optredens per week. Een zaaleigenaar aan de Boudewijnstraat in Gent had zijn tent zelfs naar de band vernoemd: Dancing The Sharks Club.

 

Marc Claeys is nog steeds actief als Don Croissant (hij werd tenslotte als bakkerszoon -in feite patisserie- in Ledeberg bij Gent geboren)

 

Discografie:

1966 Love At First Sight / All I Need (Cardinal 3084)

 

Bron: Henk Feij - De wieg van de Zeeuwse rock-'n-roll stond in Vlissingen, Den Spiegel, tijdschrift Vereniging Vrienden van het Stedelijk Museum en Gemeentearchief Vlissingen, jrg 19,nr 3 - juli 2001.