The Starlights (Den Haag)

Bezetting 1959:

Dolf de Vries † (sologitaar) naar The Black Dynamites

Johnny Fortuin † (gitaar) naar The Royal Six

Eddy Weber (gitaar) in 1962 naar Amerika geëmigreerd

Rudy Davids (drums) eind 1963/begin 1964 naar Eddy & The Crazy Jets

Arnold van Arnhem (zang)

 

Overige groepsleden:

Benny Stevens (sologitaar) ex- The Rubins; naar The Cherokees

Henk Jansen (basgitaar) ex- The Dynamics; naar The Black Dynamites

Rob Danekes (drums) ex- The Black Dynamites

Wout Veenendaal (drums) na 1965 ex- The Rhythm Brothers

André Swensen † (zang) ex- The Dynamics; naar The Cherokees

 

Het is moeilijk om een goed beeld van de groep The Starlights te krijgen. De namen van gitarist Dolf de Vries (†) en zanger André Swensen (†) blijven onverbrekelijk verbonden met deze formatie.

 

Verder is bekend dat Dolf de Vries in Indonesië zijn eigen band The Starlights opgericht heeft opgericht en zelfs Andy Tielman heeft nog een periode met hem meegespeeld. Aangekomen in Nederland formeerde hij een nieuwe bezetting van The Starlights en door bemiddeling van de bekende Rotterdamse impresario Y. Noorlander kwamen ze als eerste professionele Indo band medio 1959 in Duitsland terecht. Dolf was ook een van de eerste Indo gitaristen, die in het bezit was van een peperdure Gibson gitaar. Deze was door Eddy Weber (zat op de grote vaart) voor hem uit Amerika meegebracht. Via de platen, die Eddy Weber eveneens uit Amerika meebracht maakte Dolf kennis met de aanstekelijke rock-'n-roll van Carl Mann en de zwarte muziek van B.B. King en andere rhythm & blues artiesten. Hij raakte hierin geïnteresseerd en enorm veel ervaring deed hij op door af en toe samen met zwarte GI's op Amerikaanse legerbases te spelen. In 1961 volgde hij Fred Christoffel op als sologitarist van The Black Dynamites.

 

Er lijkt verder een verband te bestaan met een bezetting van The Dynamics.

 

André Swensen richtte in de 70-er jaren na zijn terugkeer uit Duitsland een nieuwe band op onder de naam The Starlights. Hun optredens in het Haagse Amicitia en met name in Den Helder waren voor een periode van zo'n 4 jaar zeer succesvol. De groep bestond toen uit:

 

The Starlights 1970s

Frits Hempelman (sologitaar) o.a. ex- The Hunting Wolves)

Ronny Neyndorff (gitaar) o.a. ex- The Cherokees

Frans Ravestijn (basgitaar)

- Wout Veenendaal (drums) o.a. ex- The Shotguns

Rob Danekes (drums) o.a. ex- The Black Dynamites

André Swensen (zang)

 

André Swensen is helaas in 1989 op vrij jonge leeftijd overleden. Aan het eind der 90-er jaren werd de band opnieuw opgericht door de 3 ex- groepsleden Ronny Neyndorff, Frits Hempelman en Wout Veenendaal. Samen met zanger Peter Layton en drummer Henk Kelfkens werd voor het Rarity label in 1998 een CD opgenomen met vooral een aantal opmerkelijk sterke instrumentals. Ze behoren tot de betere produkties van de Indo-Instro-Rock revival.

 

Kyoto Doll / Hokkaido Skies / Violetta / Flight Of The Bumble Bee / Meet Mr. Callaghan / Amapola / Moonshot / Carioca