The Teacircle (Dongen)

1e bezetting 1965-1967:

Piet Danse (sologitaar) ex- The Screamers

Jack Smits (slaggitaar)

Marcel (Manneke) d'Hulst (basgitaar) ex- The Watts

Paultje d'Hulst (drums) ex- The Watts

Edwin Bouwens (zang)

 

2e bezetting 1967-1970:

Piet Danse alias Pete Danse (sologitaar)

Louis (Wietje) Poetiray alias Lee Poetiray † (orgel/zang) ex- The Poetiray Brothers

Jo d'Hulst alias Joe d'Hulst (basgitaar)

Jack Smits (tenorsax)

Ron de Buck (altsax)

John Tio (trompet)

Paul d' Hulst (drums)

Ingrid Poetiray (zang)

 

The Teacircle (theekransje), de naam voor een groep jonge jongens die in eerste instantie bij elkaar kwam bij de familie d’Hulst thuis om muziek en lol te maken, en harmony zingen te oefenen, waarbij Oma d’Hulst voor de thee zorgde. Totdat Rudy (Nono) d’Hulst er brood in zag om er een band van te maken en bandmanager te worden, een ervaren gitarist (Piet Danse) aantrok, en de Teacircle was geboren.

 

De eerste bezetting was een groep met beat music als repertoire , met close harmony zingen als kenmerk, waarbij groepen als o.a. the Hollies, Small Faces, Everly Brothers en the Beatles als inspiratie dienden. Het mooiste compliment wat ik me kan herinneren na een optreden was : “Ik dacht dat ik naar de Hollies stond te luisteren”. Er werd voornamelijk in Brabant en Zeeland opgetreden, met de Keet in Oosterhout als favoriete locatie. De groep won o.a. de "Tefado Talentenjacht" met als eerste prijs een studio opname – die echter nooit gedaan werd omdat de bezetting veranderde.

 

In 1967 maakte de Teacircle de sucesvolle ommezwaai naar soul en R&B, waarbij de close harmony koortjes nog altijd een kenmerk bleven. Het repertoire verschoof naar de ‘zwarte’ muziek met de Amerikaanse R&B / soul markt als grote inspiratie. Voorbeelden waren o.a. Etta James, Aretha Franklin, Otis Redding, Wilson Pickett en Sam & Dave.

 

Een herinnering aan die tijd : Er werd deelgenomen aan een talentenjacht in Etten-Leur , waarbij een voorwaarde was dat de winnende groep die avond de dansmuziek moest verzorgen. De Teacircle bracht een versie van Otis Redding’s I’ve got Dreams to Remember, maar met een geheel eigen arrangement voor de blaasinstrumenten, en een perfect meerstemmig background koortje. De zaal was laaiend enthousiast, maar de eerste prijs ging uiteindelijk naar de Swinging Soul Machine, die ook deelnam. Opmerking van Blacky, hun trompettist : you guys were the best, maar ze hebben ons gekozen omdat ze bang waren dat jullie geen avond aan entertainment konden brengen…

 

In 1970 kwam de groep ten einde o.a. omdat meerdere leden gingen doorstuderen of de dienst ingingen.

 

Piet Danse, John Tio en Jack Smits zijn nog altijd actief in de muziek.

 

Bron: Jack Smits