The Tielman Brothers (Breda/Hedel)

(vader) Herman Tielman (Menado 1904 - † The Hague 1979)

(moeder) Flora Laurentine Hess (Madioen 1901 - † Purworedjo 1991) (half Duitse afkomst)

- zij was eerder gehuwd met Louis Napoleon Uchtmann (4 kinderen Jack, Lieke, Kitty en Ralph werden geboren)

 

Reggy (Reginald) - geboren 20 mei 1933 in Soerabaya (hij kreeg nog de achternaam Uchtmann); overleden 12 maart 2014 in Den Haag.

Ponthon - geboren 4 augustus 1934; overleden 29 april 2000 in Jemper, Indonesië

Andy - geboren 30 mei 1936 in Makassar, Celebes; overleden 10 november 2011 in Rijswijk

Loulou (Lawrence) - geboren 30-10-1938 in Soerabaya; overleden op 4 augustus 1994 in Cairus, Australië

Jane (Janette Loraine) - geboren 17 augustus 1940; overleden 25 juni 1993

 

 

The Tielman Brothers - Rock It Up (live German TV Jan.1959
Filmed at Kaffee Kossenhaschen, Mannheim January 1959 (HR Hessischer Rundfunk)

The Tielman Brothers - Rollin' Rock (live Dutch TV show 23 jan.1960)

 

Alle cliches uit de rock-‘n-roll van de 50’s samengevat in een videoclip
Het is de moeite waard deze video te bekijken. Het is niet alleen de moeite waard, het is een openbaring. U zult geen moment spijt hebben van de ruim negen minuten die de video duurt. Hier zijn op sublieme wijze alle kenmerken van de Rock & Roll samengevat en dan praten we over een televisie-uitzending uit 1960 !
Vier jaar vóór de Beatle-mania, zeven jaar vóór Jimi Hendrix zich op de gitaar onsterfelijk maakte door deze als een bijna buitenaards wezen te bespelen. Een jaar vóór de eerste single van Dick Dale werd uitgebracht, een gitarist die de briljante basis legde welk Hendrix inspireerde. Zes jaar vóór het geweld van The Who de wereld zou verbazen. Negen jaar vóór het verschijnen van de Stooges en 15 jaar vóór The Clash en Sex Pistols.
De Tielman Brothers, de hoofdrolspelers in deze video, lieten een staaltje van techniek zien, welke de gekte van de Rock & Roll typeerde en afrekenden met elke vorm van statisch optreden op het podium. Samenvattend een optreden dat nog woester was dan het wilde jazz-concert van Gene Krupa.
Dit optreden vond plaats op de Nederlandse televisie op 23 januari 1960.
De Tielman Brothers kregen de gelegenheid om in de Nederlandse Omroepstudio’s het ontstaan van de gekte in de Rock & Roll te vertonen. Andy (sologitaar), Reggy (gitaar), Phonton (contrabas) en Loulou (slagwerk) bespeelden de gitaren met hun tanden, met hun voeten, ze gooiden de contrabas op de grond en klommen er bovenop, met opzwepende solo’s op de gitaren en stuwende bassen, dit tot absolute verbijstering van de niets vermoedende toeschouwers en nog vele generaties daarna die nog van ze zouden horen. Het ontbrak er nog maar aan, dat ze een gitaar in brand staken…