Tony & his Magic Rhythms (Dordrecht)

THE MOUNTAIN BOYS augustus 1958 - juli 1960

Tony van Ede van der Pals (sologitaar)

Emile Schwarz (slaggitaar)

Ben van Ede van der Pals (slaggitaar)

René van Ede van der Pals (slaggitaar)

Ferdinand 'Ferry' George (bas)

Tony Moniz (drums)

 

TONY & his MAGIC RHYTHMS juli 1960 - december 1960

Tony van Ede van der Pals (sologitaar)

Emile Schwarz (slaggitaar)

Ben van Ede van der Pals (slaggitaar)

René van Ede van der Pals (slaggitaar)

Ferdinand 'Ferry' George (bas)

Tony Moniz (drums)

 

TONY & his MAGIC RHYTHMS jan. 1961 - aug. 1961

Tony van Ede van der Pals (sologitaar) naar The Tropical Stars

Emile Schwarz (slaggitaar) naar The Tropical Stars

Ben van Ede van der Pals (slaggitaar) naar The Tropical Stars

Richard Andreas aka Clark Richard (zang, slaggitaar) ex- The Black Rocking Cats; naar The Tropical Stars

Ferdinand 'Ferry' George (bas)

Tony Moniz (drums)

 

Bezetting Polydor singles eind 1961

Klirck (Jeff) (Oele) (Ully) Berkelie (sologitaar) ex- Ully & his Rocking Comets

Jim Filon † (slaggitaar) tevens manager

Nico Barendse (slaggitaar)

Ernst Mollet (slaggitaar)

Ferdinand 'Ferry' George (bas)

Tony Moniz (drums)

- Juanita Hajema (zang)

 

Bandleden in de periode 1962-1965

Klirck (Jeff) (Oele) (Ully) Berkelie (sologitaar, pedal steel)

Loek Bastiaans (sologitaar) in 1965 naar The Losers

Jack Lentze (gitaar) naar The Rollin' Stars

André Dirven (gitaar) naar The Rollin' Stars

Ferry (Fred) Rader (slaggitaar) in 1963 naar The Oriëntals

Emile Schwarz (slaggitaar) in 1965 naar The Losers

Jim Filon † (slaggitaar)

Nico Barendse (slaggitaar)

Ernst Mollet (slaggitaar)

Ferdinand 'Ferry' George (bas)

Alex ten Brink (basgitaar)

Philip von Frankemond (basgitaar) in 1963 naar The Oriëntals

Tony Moniz (drums) eind 1963 naar The Hot Jumpers; later terug naar Suriname

Tony van Ede van der Pals (drums) ex- The Tropical Stars; in 1963 naar The Oriëntals

Rob Danekes (drums)

Joety & Willy Krause (zang)

Jack de Nijs (orgel, piano, zang) sedert 1962 invaller + 2 maanden contract in Duitsland 1965; naar The Losers

 

In augustus 1958 werd tijdens een fuifje in de Dordtse Wielwijk door Tony Moniz, Tony van Ede van der Pals en Emile Schwarz besloten een orkest op te richten. Samen met de andere broers van der Pals (Ben en René) en Ferdinand George gingen ze van start als THE MOUNTAIN BOYS. Dankzij de beide Tony's in de band werd in juli 1960 besloten de naam te wijzigen in TONY & his MAGIC RHYTHMS. Jim Filon* - die later ook slaggitaar speelde in de band - werd hun manager en hij organiseerde dansavonden en verzorgde de contacten met verschillende verenigingen en clubs. Ze speelden een mengeling van rock & roll, hawaiian, krontjong, latin en dansmuziek. Hun eerste optreden onder hun nieuwe naam deden ze bij het Drechtstedenconcours tijdens de Hoffeesten op het Bagijnhof. Het resultaat was een derde prijs en een auditie voor het programma De Springplank van de K.R.O. radio.

 

Eind 1960 was zanger/gitarist Richard Andreas in Dordrecht komen wonen. In zijn vorige woonplaats Utrecht was hij al actief geweest als zanger van THE BLACK ROCKING CATS met gitarist Chris van der Plaats in hun rangen. Chris speelde daarvoor bij THE COOL CATS - de band van Ruud en Riem de Wolff - voordat ze beroemd zouden worden als THE BLUE DIAMONDS. In januari 1961 sloot Richard Andreas zich bij TONY & his MAGIC RHYTHM aan. De 3 gebroeders van der Ede van der Pals en Emile Schwarz maakten een tournee door België en Duitsland samen met zangeres Silvia van Renesse en traden op voor militairen en ook de Belgische radio zond een gedeelte van hun show uit. Nadat de band weer compleet was volgde de opname voor de KRO microfoon. Speciaal voor deze gelegenheid werden twee nummers ingestudeerd: een bewerking van "Melody in F" van Arthur Rubinstein en "Jet Roller" een eigen compositie van Richard Andreas.

 

In de zomer van 1961 kreeg Richard Andreas een aanbieding om als beroepszanger in België aan de slag te gaan. Onder zijn artiestennaam CLARK RICHARD bouwde hij met zijn band THE TROPICAL STARS een carrière op in België. Na Indo-rock en beat schakelde hij als solist over op het Vlaamse repertoire, waarmee hij heel wat successen scoorde. Gelijktijdig met hem gingen ook Tony van Ede van der Pals en Emile Schwarz met hem mee. Beiden keerden in latere bezettingen van THE MAGIC RHYTHMS weer terug naar Dordrecht. Als vervangers kwamen Klirck 'Ully' Berkelie, Nico Barendse en Ernst Mollet in hun plaats. Er werd opgetreden op de manifestatie NU in Breda, voor de Rano in Dordrecht en Breda en ze mochten wederom hun opwachting maken in de KRO programma's De Springplank en in Zeventien Minuten Om En Nabij Zeventien. Voor de KRO radio speelden ze eind 1961 o.a. "San Antonio Rose" en "Little Geisha" (van Eddie Christiani) en een nummer met Juanita Hajema, hun nieuwe zangeres.

 

Via de radio kwam grammofoonplatenmaatschappij Polydor hun op het spoor en tijdens een nachtelijke sessie in een Amsterdamse studio werden een aantal opnamen gemaakt. Vrij snel daarna verschenen 2 platen van TONY & his MAGIC RHYTHMS in de platenwinkels. "Tropic Memories" en "Take It Easy" waren composities van bassist Ferry George, "Rocking The Blues" was een bewerking van "Honky Tonk" door Tony Moniz en Jim Filon. Het 4e nummer was een cover van "You Are My Sunshine" (destijds vooral bekend door de uitvoering van Johnny & The Hurricanes). Er werden ook nummers opgenomen met Juanita Hajema, maar deze zijn tot op de dag van vandaag nooit uitgebracht. De beide platen kregen positieve aandacht in de muziekbladen Tuney Tunes, Muziek Parade en Muziek Expres, waarin Polydor ook enkele flinke advertenties liet plaatsen. Jos Brink draaide een nummer in zijn AVRO programma: Tussen 10+ en 20- en ook in Vliegende Schijven werd een nummer uitgezonden. Beide platen behoren nu tot de meestgezochte Indo-Instro-Rock produkties. Kwa stijl zijn ze het best te vergelijken met de opnamen van The Rollers en Boy & his Rollin' Kids.

 

In de periode 1962-1965 kende de groep vele wisselingen. Jack de Nijs (ex- Jack Dens & The Swallows) uit Roosendaal was sedert 1962 invaller. Hij zong o.a. samen met Juanita Hajema. De Indische zusjes Joety & Willy Krause maakten een tijd deel uit van de bezetting en daarnaast speelde sologitarist Ully Berkelie ook pedal steel gitaar in de groep. Aan het einde van hun bestaan werkte de groep samen met Jack de Nijs in 1965 nog een contract van 2 maanden af in Duitsland. Tony Moniz ging eind 1963 aan de slag bij THE HOT JUMPERS en Emile Schwarz en Loek Bastiaans sloten zich in 1965 aan bij de nieuwe Roosendaalse groep THE LOSERS van Jack de Nijs.

 

INSTRUMENTALS:

1961 Tropic Memories (45 POLYDOR S 1058)

1961 You Are My Sunshine (45 POLYDOR S 1058)

1961 Take It Easy (45 POLYDOR S 1059)

1961 Rocking The Blues [Honky Tonk] (45 POLYDOR S 1059)

 

LIVE RECORDINGS

1961 Little Geisha (radio)

1961 San Antonio Rose (radio)

 

© pmouse, november 2003