The Four Beat Breakers (1964-1965) -> The Time Breakers (najaar 1965)
Alfons 'Alfa' Faverey (sologitaar) ex- The Tielman Brothers
Franky Luyten (gitaar, zang) ex- The Tielman Brothers
Sammy (José) Faverey (basgitaar) ex- The Fender Rollers
Henny Heutink † (drums) ex- The Black Dynamites; naar The Residents
The Timebreakers (1966- 1969)
Alfons 'Alfa' Faverey (sologitaar) naar The Residents (mei t/m sept. 1969)
Franky Luyten (gitaar, zang)
Friedel Kuhnke (orgel) ex- Benny Quick & The Shandios (The Twen-Band )
Sam (José) Faverey (basgitaar naar The Residents (mei t/m sept. 1969)
Radja Dalimonthee (drums) ex- The Gardenias
The Timebreakers (1969- 1974)
Alfons "Alfa' Faverey (sologitaar)
- tijdelijk 1972 Andy Tielman (gitaar, zang)
- tijdelijk 1969 Han Averbeek (sologitaar) ex- Dutch Creation
Franky Luyten (gitaar, zang) in oktober 1969 naar Reduction
Friedel Kuhnke (orgel)
Sam (José) Faverey (basgitaar)
George Gabriël (basgitaar) ex- Dutch Creation; vertrokken in 1974
Radja Dalimonthee (drums)
The Timebreakers (1974- 1977)
Alfons 'Alfa' Faverey (sologitaar) naar Rhine River Union
Rio Dalimonthee (gitaar)
Friedel Kuhnke (orgel)
Sam (José) Faverey (basgitaar)
Radja Dalimonthee (drums)
The Time Breakers waren na de gouden periode van de Indo-Rock bands in Duitsland zonder twijfel in de 2e helft der 60-er jaren samen met de Tielman Brothers de populairste Indo bands van Duitsland. Oorspronkelijk waren ze als 4-mans formatie begonnen als The Four Beat Breakers in de zomer van 1964. Franky Luyten had de Tielman Brothers zojuist verlaten en naast de fameuze ex- Black Dynamites drummer Henny Heutink waren ook de broers Alfons (Alfa) en Sam (José) Faverey van de partij. Ze maakten al direkt veel indruk in Scheveningen en speelden ook in de zomer een jaar later nog in de Sheherazade. In Duitsland werd o.a. opgetreden in Saalbau Bresser in Castrop-Rauxel.
In het najaar van 1965 werd de naam gewijzigd in The Time Breakers. Na contracten in Krefeld (Musical, sept.65), Rheydt en Düsseldorf (Star-Cab) verliet Henny Heutink de Time-Breakers. Hij bleef liever wat dichter bij huis en hij richtte daarna toen The Residents op samen met 3 ex- groepsleden van de uiteengevallen Crazy Rockers.
The Time Breakers waren pas echt compleet met de komst van de 5e man begin 1966. Dat was de Duitse organist Friedl Kuhnke, die afkomstig was uit The Shandios (Twen-Band), de begeleidingsband van Benny Quick. Na een succesvolle samenwerking in de Kaskade in Keulen werd hij snel in de band opgenomen. In 1967 kregen ze een platencontract van Phonogram en hun singles zouden onder de naam Franky & The Timebreakers op het Decca label verschijnen. The Time Breakers maakten veel indruk met hun zanger Franky en close harmony zang, maar tijdens hun optredens kwamen ook nog steeds instrumentals aan bod. Het muzikale aandeel van organist Friedl Kuhnke werd steeds groter en de echte Indo-Rock speelde vooral later nog amper een rol in hun repertoire. In 1969 vertrokken de broers Alfons en Sam Faverey in de periode mei t/m september naar The Residents. Gitarist George Gabriël (o.a. ex- The Fender Rollers, The Eastern Aces) en Han Averbeek (ex- Wendy & The Gardenias) kwamen als hun vervangers in de groep. Alfons en Sam kwamen in oktober 1969 weer terug uit The Residents. Franky Luyten en Han Averbeek gingen toen terug naar Nederland en begonnnen met "Reduction". De overige muzikanten waren Wout Janse, Jan Bijl en Roland Wijnants. De naam "Reduction" was een herleiding van de 3 groepen waaruit de bandleden afkomstig waren. REsidents, DUtch Creation en TIme Breakers.
Een bijzonder interessante bezetting stond in 1972 op de planken toen Andy Tielman gedurende een half jaar deel uit maakte van The Timebreakers. George Gabriël stopte in 1974 als beroepsmuzikant en hij werd opgevolgd door gitarist Rio Dalimonthee. In deze bezetting bestond de groep nog tot 1977.
Franky Luyten verliet in 1970 de groep "Reduction" en vertrok naar zijn familie in Amerika en ging in L.A. musiceren. In 1973 kwam hij terug naar Europa en ging met "Reduction" optreden in Duitse wintersportplaatsen, zoals Mayrhofen. In 1974 richtte hij samen met zijn neef Rob Lutuperisa en Jane Tielman de "Jane Tielman Selection" op. Ze speelden in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Zweden en Finland. In 1976 stopte Franky met de band en ging werken in de fotozaak en boetiek van zijn vrouw Maria en het pension van zijn schoonouders in Mayrhofen. Hij begon daar ook een eigen opname studio (Sound M Studio / Marky Records) en speelde nog met Oostenrijkse muzikanten. Via muzikale omzwervingen in de 90-er jaren door Portugal, Spanje en Mallorca is Franky weer naar Den Haag teruggekeerd. Later vertrok Frank naar Bali.
© pmouse, december 2002
SINGLES:
1967 DECCA AT 10245 Look At My Baby (v) / Now Time Has Come (v)
1967 DISCOTHEK MPS 8003 Look At My Baby (v) / Now Time Has Come (v) DUITSLAND
1968 DECCA AT 10304 I'll Be Home (v) / Is There Anybody (v) als FRANKY & THE TIMEBREAKERS
1969 DECCA AT 10351 I'll Take Care Of You (v) / Take Me Back (v)als FRANKY & THE TIMEBREAKERS
1970 PHILIPS 6768102 I'll Be Home (v) / I'll Take Care Of You (v) DUITSLAND
CD:
1992 CLOUD 6768102 - INDOROCK UNRELEASED
Unchained Melody (v) / Goldfinger (live Palais de Danse, Scheveningen 1966)
LIVE RECORDINGS PALAIS DE DANSE, SCHEVENINGEN 1966-1968 (recorded by Sam Patty)
A Taste Of Honey / Cara Mia (v) / Blue Turns To Grey (v) / Early Bird Satellite / Goldfinger / Granada (v) / Hi-Lili, Hi-Lo (v) / Il Silenzio / Java Guitars / Keep On Running (v) / Patsy Girl (v) / Spanish Eyes / Sticks & Stones (v) / Super Girl (v) / Sweet Little Rock'n'Roller (v) / Tijuana Taxi / Too Much Monkey Business (v) / Unchained Melody (v) / Walkin' The Dog (v) / Workin' My Way Back To You (v) / Zorba The Greece
Reduction (1969 - 1970)
Han Averbeek (gitaar, zang) ex- The Timebreakers
Franky Luyten (gitaar, zang) ex- The Timebreakers; in periode 1970-1973 naar USA (L.A.)
Jan Bijl (orgel)
Wout Janse (basgitaar, zang) ex- The Residents
Ronald Wijnands (Roland Verwey) (drums) ex- The Black Eye; in 1969 vervangen door
- Willem Onstein (drums) ex- Wendy & The Gardenias
Reduction bestond nog tot 1979 in een gewijzigde bezetting met o.a. Ramaon de Chauvigny de Blot (gitaar, percussie, zang/ex- The Hondos) en Jan Nijehoff (keyb.)
Jane Tielman Selection (1974- 1976)
Jonkie Meulstee (gitaar)
Franky Luyten (gitaar) ex- Reduction
Rob Latuperisa (basgitaar)
Blinky Arneschek (toetsen) Joegoslavië
Harry Bastet (drums) Duitsland
Jane Tielman (zang)
Monica Tjen A Kwoi (zang, dans) Suriname
- Jack Rademaker
- Bum-Bum Leonard