The Hot Toppers (Roermond)

Bezetting 1958 (bij oprichting):

Frans van Leeuwen (gitaar)

Ronny Keyner (gitaar) naar/van The Hot Strings

Ronny Plasman (gitaar/zang)

Ronald (Ronny) Domingus (gitaar) naar The Hot Strings

Rudy Kamphuis (basgitaar)

Nol Wassen (drums)

 

- Ronny Nanlohy † 1961 (gitaar)

- Louis Smeets (gitaar/zang) 1960/1961 naar The Blue Aces

- Gerard Foss (drums) ex- The Black Rocking Kids

 

Indo-Rock groep uit Roermond. Opgericht in 1958 door Frans van Leeuwen.

Gelegenheidszanger in de periode 1960/1961 was de toen 16/17 jarige Louis Smeets. Hij is bekend geworden als producer van rock & roll programma's op de radio. Met name het programma De Rock & Roll Methode met presentator Felix Meurders op Hilversum III, dat werd uitgezonden van 1973 t/m 1982 was enorm populair. Louis richtte in de 1980-er jaren zijn eigen orkest The Aces op. Naast Louis op keyboard nam zijn zoon Bert er de sologitaar voor zijn rekening. Deze band werd later omgedoopt tot de nu bekende formatie Dixie Aces.

 

Op zaterdag 29 juli 1961 beleefde Louis een zwarte dag in zijn leven. Hij vertelde er zelf dit over:

"Eind 1960 zong ik af en toe bij The Hot Toppers, een van de toonaangevende rock & roll bands in Midden-Limburg. Eerder al kwam ik in contact met een Indische jongen, die gitaar speelde. Hierdoor heb ik een beetje het Indische leven leren kennen. Via deze contacten kreeg ik de kans om zo'n 4 optredens te doen met The Black Rocking Kids uit Gevenbicht bij Sittard. Ik zong en speelde gitaar. Voor vier optredens kregen we toen 100 gulden en wat drank. Na afloop van een optreden was het te laat om naar huis te gaan. Daarom overnachtte ik bij Nederlands-Indische mensen in Grevenbicht. Daar lagen we met zijn dertienen in één twee-persoons bed. 's Avonds werd er bij die Indische families spontaan muziek gemaakt. Opa kwam met zijn hawaiian-gitaar voor de dag, vader speelde gitaar of drums, en meestal waren er nog wat ooms en neefjes die iets wisten te presteren op snaarinstrumenten. Zo heb je altijd een gezellige avond. Dit heeft een diepe indruk achtergelaten bij mij. Nu nog is Indo-Rock mijn favoriete muziek.

 

Met de Hot Toppers zou ik gaan deelnemen aan de Nederlandse Cliff Richard verkiezingen in Zwolle. Ik was al de Limburgse Cliff Richard geworden op een Limburgse talentenjacht. Natuurlijk hadden de Hot Toppers hard gerepeteerd. Ik weet nog goed dat we " Gee Whiz It's You", "Move It" en nog een nummer zouden spelen. Zelfs zaterdag 29 juli 1961, de dag waarop we zouden gaan, hebben we nog geoefend. Om half twee vertrok ik met enkele groepsleden richting Reuver, waar de rest op ons wachtte. De auto werd bestuurd door een vriend van mij. Even buiten Roermond vloog de auto van de Hot Toppers met hoge snelheid tegen een boom. De gevolgen waren verschrikkelijk. De chauffeur Jos Minkenberg (18) en gitarist Ronnie Nanlohy waren op slag dood en ik was zwaar gewond. Ik heb er toen heel slecht bijgelegen. De doktoren gaven geen cent meer voor mijn leven. Mijn armen en benen waren gebroken, mijn hersens hadden een flinke klap gehad, mijn middenrif was gescheurd, mijn milt was zwaar beschadigd en mijn linkerlong was in elkaar geklapt.

 

De Egmond gitaar waarop ik mijn ritme-partijen speelde was geheel verbrijzeld. Ik ben er toen weer bovenop gekomen. Het ongeval van de Hot Toppers heeft zelfs de zwarte bladzijde in de Panorama van 12 augustus 1961 gehaald, dit was een bladzijde die elke week aandacht schonk aan het ernstigste ongeval van die week. Een jaar na het ongeval ben ik weer begonnen met spelen bij The Blue Aces."

 

The Hot Toppers speelden in de periode 1962-1964 als beroepsorkest in Duitsland.

Ronald Keyner speelde tussendoor (1960-1962) bij The Hot Strings.