The Hot Jumpers (Den Haag)

The Hot Jumpers in Bandoeng (1956-1958)

The Hot Jumpers werden in oktober 1956 opgericht in Bandoeng. De drie gebroeders Dolf, Arie en Anton van Caspel maakten hier samen met Ernst Wolff en Jim Paul deel van uit. Dolf van Caspel was drummer en gitarist in deze voorloper van de beroemde Haagse Indo band. Bob Smit, de bekende zanger van het Nederlandstalige repertoire met zijn Duke City Sextet (Den Bosch), was ook als zanger bij de Hot Jumpers in Bandung actief geweest.

 

Oprichting van The Hot Jumpers in Den Haag (1958)

Dolf kwam met zijn familie in Den Haag terecht en leerde in 1958 Oscar Rexhäuser kennen op de Rijkswerkplaats, waar gerepatrieerden werden omgeschoold. Ze besloten The Hot Jumpers opnieuw op te richten. Dolf moest wegens een beenblessure rust houden en had alle tijd om zich op de gitaar verder te bekwamen. Hij werd de sologitarist in de nieuwe groep. Oscar Rexhäuser was een liefhebber van de muziek van Django Reinhardt en speelde thuis al wat gitaar. Oscar werd de bandleider en nam de baspartij voor zijn rekening. De overige groepsleden die in november 1958 samen begonnen met repeteren waren Winnetou Monoarfa (2e sologitaar), Jan Oechies (slaggitaar), Rob Danekes (drums) en zanger Jim Pownall. Jim is een in 1937 geboren anak Betawi. Aan het eind der 40-er jaren zong hij in Soerabaja in een matrozenkoor. Voor hij naar Nederland kwam speelde hij in Makassar in de Minhassa Hawaiian Rhythmics. Oscar Rexhäuser had een electrische basgitaar gezien in de film 'Rock Around The Clock' waar Freddy Bell & The Bell Boys in optraden en dat was natuurlijk een Fender Precision bas, die reeds in 1951 was geïntroduceerd door Leo Fender. Basgitaren waren nog niet te koop dus besloot hij er zelf een te maken. Win (afgeleid van Winnetou) Monoarfa had electronica op school geleerd en hij had daarbij een technische knobbel dus maakte hij een bas uit een stuk hout, eveneens de elementen en maakte hem compleet met drie aluminium snaren. Inderdaad speelde Oscar op een 3-snarige bas en altijd zonder gitaarband, zodat hij meer bewegingsvrijheid had! Win maakte ook een gitaar voor Jan Oechies en tevens de versterkers en speakers van The Hot Jumpers.

 

De eerste optredens (1959

De eerste optredens vonden begin 1959 plaats en hun repertoire was een mix van rock & roll en country songs. Gelijktijdig was Dolf van Caspel nog actief als begeleidingsgitarist van zijn twee jongere broers Anton en Arie, die als The Caspels optraden. De stijl van The Caspels was te vergelijken met die van The Everly Brothers en onze eigen Blue Diamonds. The Caspels traden ook vaak samen met The Hot Jumpers op. Op 4 juni 1959 stonden ze al samen in een show in de grote zaal van de Haagse Dierentuin. Organisator Riek Gooiers had ook The Real Room Rockers en The Black Shadows op het programma staan. Bernard Drukker haalde samen met de Elvis Presley Fanclub de Hot Jumpers en The Caspels op 7 september 1959 naar Krasnapolsky, Amsterdam om de The Elvis Presley Show samen met Pim Maas & The Presley Cats en The Crazy Boys muzikaal op te luisteren. Ze deden ook mee aan een grote talentenjacht in de Grote Schouwburg aan het Rotterdamse Zuidplein. In die beginperiode fungeerden Chris van de Brink (drummer van The Real Room Rockers) en gitarist Joop van den Brink als invallers bij The Hot Jumpers.

 

De doorbraak via Paul Acket (Teenager Muziek Expres Shows) en Freddy Cannon (1959/1960)

Op 28 november 1959 kwam hun grote doorbraak in Haagse Dierentuin. De 1e Teenager Show werd hier door Paul Acket in samenwerking met zijn muziekblad "Muziek Expres" georganiseerd. The Hot Jumpers stonden hier samen op de planken met Lydia & The Melody Strings, Oety & his Real Rockers, The Bell Boys (The Black Dynamites), The Cliffers (Rotterdam) en The Three Blue Diamonds. Paul Acket organiseerde in 1960 de Teenager Muziek Expres Shows door heel Nederland en The Hot Jumpers waren naast Pim Maas & The Presley Cats vaste acts in bijna alle plaatsen die werden aangedaan. Een volgend hoogtepunt bereikten The Hot Jumpers in het voorprogramma van Freddy Cannon, die door impressario Paul Acket in samenwerking met Delahay Record Company voor een eenmalig optreden naar Nederland was gehaald op 25 juni 1960. Freddy Cannon trad op in de Kurzaal in Scheveningen en de Grote Schouwburg in Rotterdam-Zuid.

 

Drummer Rob Danekes vervangen door Wim Kroesen

Drummer Rob Danekes was in mei 1960 als invaller voor Henny Heutink met The Black Dynamites als beroeps naar Duitsland vertrokken. Rob zat na zijn definitieve vertrek in 1962 bij The Black Dynamites in Duitsland ook nog achter het drumstel bij The Starlights en The Rolling Stars (1962-1967). Wim Kroesen werd de nieuwe drummer van The Hot Jumpers.

 

The Hippy Hippy Shake (1961)

De band had zich nu ook flink in de kijker gespeeld bij platenmaatschappij Bovema, die al eerder succesvolle grammofoonplaten op het Imperial label uitbrachten van Indische artiesten als Lydia & The Melody Strings en The Tielman Brothers. Begin 1961 werd in de studio hun legendarische rocker "Hippy Hippy Shake" opgenomen. Dat was pure opwindende rock & roll à la Jerry Lee Lewis. De song begint met de klassieke zin ...For goodness sakes, I've got the hippy hippy shake......en was een grote hit in 1959 voor Chan Romero op het Del-Fi label. Chan afkomstig uit Billings, Montana kreeg een contract van Del-Fi platenbaas Bob Keane (de ontdekker van Ritchie Valens) nadat hij zijn originele song had voorgezongen over de telefoon. Jim Pownall zong het perfect met hikkende stem en het super strakke ritme van de gitaarbegeleiding was niet eerder vertoond in een Nederlandse studio. De plaat werd goed verkocht en regelmatig gedraaid in de schaarse teenager programma's die er destijds door de Hilversumse omroepen op de radio werden uitgezonden. The Swingin' Blue Jeans hadden er een wereldhit mee in 1963. De officiële A-kant het nummer "I'm In Love Again" was een gevoelig gezongen c&w song. Als componist werd zeer onterecht al die jaren Fats Domino vermeld; er is een gelijknamige welbekende song van zijn hand, maar het nummer van The Hot Jumpers werd oorspronkelijk geschreven en vertolkt door de c&w artiest George Morgan in de fifties.

 

Terug in de Bovema studio (1961-1962)

De volgende 3 singles die werden uitgebracht op Imperial in de periode 1961/1962 gaven net als hun debut single precies hun typische stijlkenmerken weer. Swingende rock & roll in "Highschool Confidential" en "Let's Rock Little Baby" (geschreven door Win Monoarfa), c&w waar de stroop van af droop in "You're Free To Go" en de pittige countryrock in "When It's Springtime In The Rockies" Tevens pure entertainment en show (dansmuziek en rages die op een bepaald moment in de mode waren, zoals in 1961 The Twist). The Hot Jumpers verzorgden in 1962 ook de uitmuntende begeleiding op een van de singles van de Hilversumse zanger Harry Bliek. "De Jongens" was een vertaling van Cliff Richard's "The Young Ones" en "De Brief" was een originele Nederlandse compositie. Dolf van Caspel had ook een eigen tune "Dolfie Salfie Stroop". Er moet een radio-opname of demo van gemaakt zijn, want Joost de Draaijer heeft wekenlang op Radio Veronica deze tune aan het begin van zijn uitzendingen gedraaid.

 

The Hot Jumpers in het voorprogramma van Cliff Richard & The Shadows en Helen Shapiro (1962)

Cliff Richard & The Shadows bezochten ons land in 1962 voor 2 optredens. Op 7 april 1962 liep het bijna uit de hand in de Ahoy te Rotterdam. Een dag later ging het dak er bijna af in het Gebouw Kunst & Wetenschappen te Den Haag. The Hot Jumpers stonden in het voorprogramma en kregen goede kritieken en de complimenten van Shadows bassist Jet Harris, die samen met Oscar en zijn Höfner vioolbas op de foto ging. The Hot Jumpers waren in 1962 ook aanwezig op de bühne bij het concert van de jonge Engelse zangeres Helen Shapiro in de veilinghal van Blokker.

 

Jim Pownall en Win Monoarfa als beroeps met The Hap-Cats naar Duitsland (1963)

De Hot Jumpers zijn nooit ingegaan op aanbiedingen om in Duitsland als beroeps te gaan spelen. Ze bleven als amateurs alleen optreden tijdens de weekends. In november 1962 verlieten zanger Jim Pownall en gitarist Win Monoarfa de band om met The Hap-Cats (zonder Rob Boekholt!) naar Duitsland te vertrekken. Als vervanger van Jim Pownall kwam Peter Riet bij The Hot Jumpers.

 

The Hot Jumpers in het voorprogramma van Chubby Checker (1963) en The Beatles (1964)

Op 8 augustus 1963 trad Chubby Checker op in de Kurzaal in Scheveningen. The Hot Jumpers zorgden voor de support act naast Rob de Nijs & The Lords en ZZ en de Maskers, die daar hun spraakmakend debuut maakten. Een jaar later op 6 juni 1964 zou pas echt geschiedenis geschreven worden in de veilinghal 'Op Hoop Van Zegen' in Blokker met het optreden van The Beatles. The Hot Jumpers openden daar de avondshow en zorgden ook voor de begeleiding van Wanda en The Candy Kids. Oscar ging samen op de foto met Paul McCartney en ze wisselden tips uit over hun Höfner 'viool' basgitaar.

 

Bezettingen in de periode 1963-1965

Zanger Peter Riet verdween in 1963 uit de bezetting en hij werd opgevolgd door Freddy Soetisna (†) alias Rochiat (ex- The Sky Meteors), die ook onder zijn artiestennaam Sandy Rollins optrad. Toen Jim Pownall eind 1963 weer terugkwam uit Duitsland begon hij weer bij The Hot Jumpers te zingen. De groep had nu 2 zangers. In 1964 kwam Rudy' blacky' (ex- Eddy & The Crazy Jets )als extra sologitarist in de groep. Hij emigreerde dat jaar nog met zijn gezin naar Canada. De Surinaamse drummer Tony Moniz, afkomstig uit Tony & his Magic Rhythms uit Dordrecht was eind 1963 de tijdelijke vervanger van Wim Kroesen. In 1965 was er nog een afscheiding van The Hot Jumpers onder de naam The Country Jumpers met Dolf van Caspel, Oscar Rexhäuser, Irma Rexhäuser en drummer Carl Tentua.

 

Groepswisselingen ná 1965..........

Daarna zijn de groepswisselingen niet meer te volgen. Alleen Oscar Rexhäuser is de meeste samenstellingen nog de enige originele 'Hot Jumper' van het eerste uur. Zelf speelde Oscar in 1965 bij The Marks in Alkmaar en oorspronkelijk de begeleidingsband van Edwin Rutten. The Marks speelden ook zonder Edwin Rutten in Duitsland en Zwitzerland. Bekende Indo rockers als Max Tahalele, Dolf de Vries, Harry Berg, André Swensen, Jimmy van der Hoeven, Harry Koster, Peter Theunissen, Roy de Fretes e.a. hebben kort of soms langer deel uitgemaakt van The Hot Jumpers. In 1967 was op een gegeven moment een super bezetting actief met Dolf de Vries (sologitaar), Harry Berg (2e sologitaar), André Swensen (gitaar, zang), Wim Onstein (drums) en Oscar Rexhäuser (bas).

 

Rock & Roll Revival Show in de Houtrusthallen (30 mei 1981)

Tijdens de grote Rock & Roll Revival Show in de Houtrusthallen in Den Haag op 30 mei 1981 speelden Oscar Rexhäuser, Jim Pownall, Dolf van Caspel en Jan Oechies van de oude bezetting weer met elkaar. Aangevuld met drummer Wil Morcus en sologitarist Jim v.d. Hoeven uit de nieuwe Hot Jumpers. In deze samenstelling werd in 1982 ook de instrumental "Gum" een compositie van Jim Pownall in de Lake Road studio voor het DSR label opgenomen.

 

Ontdekking van 6 onuitgebrachte opnamen (Rarity Records 1993)

In 1993 haalde Rarity Records dankzij de bereidwillige medewerking van EMI Music Holland BV maar liefst 6 onuitgebrachte tracks uit 1961 van The Hot Rollers uit de bandenarchieven van Bovema boven water. Deze muzikale sensatie werd uitgebracht op de CD Rare & Unreleased - Collector Items vol.3. Rarity had een jaar daarvoor reeds de 8 originele mastertapes van hun singles op CD uitgebracht. Als curiositeit was een afwijkende versie van "I'm In Love Again" op deze CD te horen. Op de 'gevonden' opnamen ging de groep er stevig tegen aan in "Your Line Was Busy", wat enkele jaren daarvoor door de US rocker Big Bop op de zwarte schijf was vastgelegd. Gitarist Eddie Bush schreef "I'm Bluer Than Anyone Can Be" voor Carl Mann, te vinden op zijn befaamde album Like-Mann. Het repertoire van Carl Mann past precies in de c&w roots van de Indo-Rock, denk maar eens aan de uitvoeringen van Pretend en Mona Lisa. "Casanova Rock" is helemaal voor en door Oscar geschreven. Nog meer eigen werk in het gevoelige c&w getinte nummer "I'll Be Yours". Eindelijk dan de Hot Jumpers instrumentaal!!! Allereerst hun herkenningstune "Hot Jumpers Beat" en een zeer eigen interpretatie van het aloude "St. Louis Blues" (dat speelde Dolf van Caspel waarschijnlijk reeds in Bandoeng in de vijftiger jaren met de oerbezetting van The Hot Jumpers).

 

The Hot Jumpers anno 2000

The Hot Jumpers o.l.v. Oscar Rexhäuser duiken nog regelmatig in wisselende samenstellingen op. Jim Pownall begon samen met zijn vrouw als Jim & Eve Selection met Dolf van Caspel (sologitaar) op te treden. Hij woonde daarna een tijdje in Amerika, waar hij voor de Indische gemeenschap in Californië optrad.

 

Op 2 augustus 2009 is Jim Pownall op 71-jarige leeftijd overleden. In 2006 heeft Oscar Rexhauser zijn basgitaar voorgoed aan de wilgen gehangen, zodat The Hot Jumpers als band daarmee ook van het toneel zijn verdwenen. Oscar Rexhäuser, is op 29 mei 2011 overleden aan een hartstilstand. Oscar is 75 jaar geworden.

Dolf van Caspel is op 6 juli 2011 op 77e jarige leeftijd overleden.

 

© pmouse, oktober 2002

Fotogalerij

Bezettingen

Bezetting 1956 - 1958 (Bandung)

Dolf van Caspel † (drums, gitaar, zang)

Arie van Caspel (gitaar, zang) naar The Boomerangs, The Caspels

Anton van Caspel †(contrabas, zang) naar The Caspels

Ernst de Wolff (gitaar, zang) naar The Crazy Kids en The Footplatters

Jim Paul (gitaar, zang)

Bob Smit (zang) naar Het Duke City Sextet

 

Bezetting 1958 - 1960

Dolf van Caspel † (sologitaar)

Win 'Winnetou' Monoarfa (2e sologitaar, slaggitaar)

Jan Oechies (slagggitaar)

- Joop van den Brink (slaggitaar) invaller gitarist

Oscar Rexhäuser † (basgitaar)

- Chris van den Brink (drums) naar The Real Room Rockers

Rob Danekes (drums) in mei 1960 met The Black Dynamites naar Duitsland

Jim Pownall †(zang)

 

Bezetting 1960 - 1962 (speelden op alle Bovema/Imperial opnamen)

Dolf van Caspel † (sologitaar)

Win 'Winnetou' Monoarfa (2e sologitaar, slaggitaar) in nov. 1962 met The Hap-Cats naar Duitsland

Jan Oechies (slagggitaar)

Joop van den Brink (slaggitaar) invaller gitarist

Oscar Rexhäuser † (basgitaar)

Wim Kroesen (drums)

Jim Pownall †(zang) in nov.1962 met The Hap-Cats naar Duitsland

 

Bezetting nov. 1962-1963

Dolf van Caspel † (sologitaar)

Jan Oechies (slagggitaar)

Oscar Rexhäuser † (basgitaar)

Wim Kroesen (drums)

Peter Riet (zang) vervanger van Jim Pownall eind 1962 / begin 1963

Fred Soetisna †(Rochiat) alias Sandy Rollins (zang) ex- The Sky Meteors

 

Bezetting 1964-1965

Dolf van Caspel † (sologitaar)

Rudy 'Blacky' Swart (sologitaar) 1964 ex- Eddy & The Crazy Jets; emigratie naar Canada

Ron Mayer (slagggitaar) ex- The Tarantulas

Benno van de Weghe (slaggitaar) ex- The Royal Teens

Oscar Rexhäuser † (basgitaar)

Wim Kroesen (drums)

Tony Moniz (drums) eind 1963/begin 1964 ex- Tony & his Magic Rhythms; naar Clark Richard & his Tropical Stars

Jim Pownall † (zang, slaggitaar) ex- The Hap-Cats

Fred Soetisna † (Rochiat) alias Sandy Rollins (zang)

 

Bandleden ná 1965

Oscar Rexhäuser † (basgitaar)

Jim Pownall † (zang, slaggitaar)

Jan Oechies (slagggitaar)

Harry Berg (sologitaar)

Dolf de Vries (sologitaar)

Harry James de Vries (sologitaar) ex- The Marlins

Max Tahalele † (sologitaar) ex- The Residents; naar The Black Eye

Jim van der Hoeven †(sologitaar) ex- Boy & The Rollin' Kids

André Swensen (gitaar) †

Harry Koster (sax, gitaar)

Peter Theunissen (bas, gitaar)

Wim Onstein (drums) 1967 ex/naar- Wendy & The Gardenias

Roy de Fretes (drums) 1967 ex- The Cherokees; naar The Black Eye / terug in de periode 1972-1974

Hans de Wekker (drums) 1967-1968 ex- The Travel Five

Rob Danekes (drums) 1971-1972

Wil Morcus (drums) 1974-1977

Jan Rozenberg (drums) 1977-1984

etc. etc.

 

• The Hot Jumpers 1967 (super bezetting!)

Dolf de Vries † (sologitaar) ex- Joyce Tielman & The Jugglers

Harry Berg (2e sologitaar) ex- Dick Scott & The Barons

André Swensen † (slaggitaar, zang) ex- The Starlights

Oscar Rexhäuser † (basgitaar)

Wim Onstein (drums) ex/naar- Wendy & The Gardenias

Discografie

VINYL:

1961 IMPERIAL HI 1077 The Hippy Hippy Shake (v) / I'm In Love Again(v)

1961 COLUMBIA C22177 The Hippy Hippy Shake (v) / Lonesome Traveller = Lighttown Skiffle Group (Duitsland)

1962 IMPERIAL HI 1100 When It's Springtime In The Rockies (v) / Let's Rock Little Baby (v)

1962 IMPERIAL HI 1107 Twist Babaluba Twist (v) / Dans Nu De Twist (v)

1962 SONGWERELD FLEXIDISC Twist Babaluba Twist + twist dansinstruktie

1962 IMPERIAL HI 1111 De Jongens (v) / De Brief (v) HARRY BLIEK

1962 IMPERIAL HI 1114 Highschool Confidential (v) / You're Free To Go (v)

 

1978 EP O.R. RECORDS 005 (bootleg persing van Gerard van Dijk en Oscar Rexhäuser)

The Hippy Hippy Shake (v) / I'm In Love Again(v) / When It's Springtime In The Rockies (v) / Let's Rock Little Baby (v) / Highschool Confidential / You're Free To Go

 

1981 LP CNR 658.012 ROCK & ROLL REVIVAL

I'll Never Let You Cross My Mind (v)

Danny Boy (v) ANNEKE GRÖNLOH

 

1984 LP DSR LSP 8419 INSTRUMENTAL MASTERS VOL.3

Gum (instr.)

 

CD'S:

1992 RARITY C192460 DUTCH ROCK AND ROLL - COLLECTOR ITEMS VOL.1

8 tracks Imperial singles 1961-1962 (master tapes EMI/Bovema) alt versie of I'm In Love Again

2 tracks Imperial single 1962 met Harry Bliek

 

1993 RARITY C192477 RARE & UNRELEASED - COLLECTOR ITEMS VOL.3

6 unreleased tracks uit 1961 (master tapes EMI/Bovema):

Your Line Was Busy (v) / I'm Bluer Than Anyone Can Be (v) / Casanova Rock (v) /

I'll Be Yours (v) / Hot Jumpers Beat / St. Louis Blues

 

1995 SAM SAM MUSIC CDHL 2027 - THE VERY BEST OF

12 tracks van bovenstaande Rarity CD's (niet het Nederlands gezongen materiaal)

I'll Never Let You Cross My Mind (v) / I Go Ape (v) (master tapes CNR 1981)

Danny Boy (v = Anneke Grönloh) (master tape CNR 1981)

7 unreleased demo/live tracks uit 60-er/begin 70-er jaren:

Summertime Blues (v) / Johnny B. Goode (v) / I Love You A Thousand Ways (v)

Little Monkey (v) / There's A Heartache All Over Me (v = Sandy Rollins) /Wildwood Flower / I'm Gonna Sit Right Down And Write Myself A Letter (v)

 

INSTRUMENTALS:

1961 Hot Jumpers Beat (CD'Rare and Unreleased'Rarity C192477)

1961 St. Louis Blues (CD'Rare and unreleased'Rarity C192477)

 196x Wildwood Flower (CD "The Very Best Of' Sam Sam CDHL 2027)

 1982 Gum (LP 'Instrumental Masters vol.3' DSR LSP 8419