The Hartung Sounds (Coevorden)

The Hartung Sounds 1961-1965:

Benny Hartung (gitaar)

Karl Hartung (gitaar)

Richard Hartung (bas)

Hans Hartung (drums)

Victor Maail (saxofoon) ex- The Strolling Players

 

The Hartung Sounds 1965-1969:

Benny Hartung (gitaar)

Erick Hartung (gitaar, bas) tijdelijk 1967 ex- John Russell & The Clan

Tonny Pellecau (gitaar, bas)

Louis Drabe (gitaar, bas)

Richard Hartung (bas)

Hans Hartung (drums) naar The Blue Diamonds

Dick Joustra (toetsen) ex- Dick & The Vecona's

 

+ The Jolly Sisters / Hearts Ease (3 zangeressen) Cisca Hartung, Stanny en Linda Pellecau

 

The Hartung Sounds 1969-1970:

Benny Hartung (gitaar) naar First Move

Richard Hartung (bas) naar Zingara

Frits Verboon (bas) 1969

Alex Pattiasina (bas) 1970 ex-/naar The Blue Minstrels

Bert Tamaela (bas) 1970; naar Zingara

Henk van Zeijst (drums) naar Zingara

Dick Joustra (toetsen) naar Zingara

 

The Hartung Sounds was een typische Indische familieband. De familie Hartung was in 1950 vanuit Indonesië eerst in Pension Kraaibeek in Driebergen terechtgekomen en daarna verhuisd naar een woning in Leersum en tenslotte naar Coevorden. In Pension Kraaibeek in Driebergen leerden ze de broers Ruud en Riem de Wolf, de latere Blue Diamonds, kennen. De groep met de 4 broers Hartung is ca. 1961 ontstaan en de invloed van The Blue Diamonds was een belangrijke inspiratiebron. Het bijzondere was verder dat hun 2 neven Guus en Erick Hartung omstreeks 1962 in The Junior Rockers speelden. Dat was de begeleidingsband van John 'Kingsize' Russell uit Zeist.

 

Tot op de dag van vandaag blijft het een prestatie van de Hartung Sounds uit het verre Coevorden om een platencontract via Gerrit den Braber bij Polydor te bemachtigen. In 1962 verschenen vrij snel achter elkaar 2 singles van de groep. De eerste was Engelstalig en zowel Mona als Silver Moon (een cover van de Duitse hit van Peter Kraus) waren regelmatig te horen op de radio. De 2e plaat was Nederlandstalig en wederom voorzien van een prachtige gitaarbegeleiding van de band. Het nummer Die Dag Met Jou was een bewerking She Wears My Ring (o.a Elvis Presley). Origineel heet dit nummer echter La Golondrina (met name bekend van de schitterende instrumental van Electric Johnny & his Skyrockets). Op 23 mei 1962 speelde de groep My Love Again (Die Dag Met Jou) en Dreamy live in het TV programma 'Rooster' van de AVRO. (zie onderstaande 3 foto's)

 

In 1963 verscheen er nog een 3e single van de Hartung sounds op Polydor. Hierop stonden Nederlandstalige covers van wat minder bekende Amerikaanse hits uit die periode. Greenback Dollar, de rockende folksong van het Kingston Trio en Cinnamon Cinder. Het laatste nummer was een hit van The Pastel Six, het huisorkest van The Cinnamon Cinder Show op TV. De song werd gepresenteerd als een nieuwe dans - de Cinnamon Cinder (It's A Very Nice Dance).

 

De bezetting met de 4 broers bleef bestaan tot 1965, wel speelde Victor Maail op saxofoon mee in de groep ter vervanging van een van de boers. Daarna volgden een aantal personeelswisselingen. Eerst kwam Erik Hartung (ex- The Clan) in 1965 als gitarist bij de band. The Clan was omstreeks 1963 de nieuwe begeleidingsband van John 'Kingsize' Russell. Naast Erik en Guus Hartung (beiden ex- The Junior Rockers) bestond de bezetting verder uit bassist Hoss van Hardeveld (later in Unit Gloria) en drummer Jacques Becker (beiden ex- The Sioux uit Utrecht). Hoogtepunt van de groep was in 1964 het optreden in het voorprogramma van de Beatles in Blokker. The Clan verscheen compleet met Klu Klux Clan puntmutsen op de bühne en aanvankelijk dacht heel de zaal dat het de Beatles in vermomming waren, totdat John Russell (300 pond) op het toneel verscheen!

 

Gitarist Karl Hartung werd in de periode 1965-1969 opgevolgd door Tonny Pellecau en Dick Joustra kwam de band als toetsenist versterken. De Hartung Sounds gingen ook met 3 extra zangeressen Hearts Ease werken en fungeerden een tijdje als de begeleidingsband voor Sandra & Andres. Na 1969 was de bezetting vrij onstabiel. Benny Hartman ging in 1970 als beroeps met de band First Move in Duitsland werken. De overige bandleden met Richard Hartung nog als enig overgebleven groepslid uit het prille begin besloten daarna verder te gaan als Zingara.

 

Richard Hartung is na Zingara nog actief in Drente als bassist in Tickle en Hydra (1973-1976)

 

discografie:

1962 Silver moon / Mona Polydor S 1084

1962 Dreamy / Die dag met jou Polydor S 1085

1963 Greenback Dollar / Cinnamon Cinder Polydor S 1106

 

Zingara (met Richard Hartung)

1973 Mary Lee / This world Pink Elephant 22.635-H