Google Custom Search

The Black Magic (Nijmegen)

De Molukse familie Tahalele werd sedert 1951 opgevangen in het Moluks woonoord Plasmolen bij Mook. De muzikale erfenis van de Molukkers bestond vooral uit Hawaiian muziek en meerstemmige samenzang (gospel) en naast het musiceren in huiselijke kring werd er vooral op Molukse bruiloften opgetreden. Boy Tahalele speelde aanvankelijk alleen ukelele en op de MULO ging hij met enkele Hollandse jongens amusements muziek spelen. In de 2e helft van de 50-er jaren richtte Boy samen met zijn Molukse vriend Paul Tureay op sologitaar en een bassist uit het kamp THE BLACK MAGIC op. Later haalde Boy zijn jongere broertje Max erbij, die op 14 jarige leeftijd al erg goed gitaar speelde. Boy ging op een gegeven moment de contrabas bespelen en de Molukse broers Michel (eerst trompet en later op drums) en Dolf 'Jimmy' Riupassa (gitaar en zang) hadden zich ook bij THE BLACK MAGIC aangesloten. Ze werden veel gevraagd op Molukse bruiloften en Indische feestjes waar ze op verzoek rock & roll gingen spelen. Voor de Ambonese- en Hawaiian liedjes werd Matthijs Papilaya nog als zanger erbij gehaald. Het zestal trad ook op onder de naam THE BLUE GARDENIAS en THE AMBON BROTHERS.

 

Tijdens een talentenjacht in 1961 in de regio Nijmegen kregen ze een aanbod van René van Vlasselaer, de Belgische ontdekker en manager van THE TIELMAN BROTHERS, en een joodse clubeigenaar Herr Schmeiss uit Duisburg om als beroeps in zijn Duitse clubs te komen spelen. De 2 Molukse broederparen Boy en Max Tahalele, Jimmy en Michel Riupassa en de uit Arnhem afkomstige Maurits Harding vertrokken naar Duisburg en speelden daar gedurende 3 maanden in Treffpunkt Schmeiss. Ze moesten hard werken voor de installatie die daar voor hun klaar stond. Ze deden tussendoor ook nog een optreden voor de Amerikaanse GI's in Baum Holder. Daarna konden ze aan de slag in de Havana Bar in München. THE BLACK DYNAMITES speelden op dat moment in het daarnaastgelegen Palais de Danse van dezelfde eigenaar Schmeiss. Tijdens de pauzes kwamen ze naar elkaar kijken en sologitarist Fred Christoffel van THE BLACK DYNAMITES was zo onder de indruk van THE BLACK MAGIC, dat hij de schuld van hun instrumenten overnam en als sologitarist bij ze aan de slag ging. Max Tahalele moest nu 2e sologitaar en piano gaan spelen. Maurits Harding was ondertussen met heimwee terug naar Arnhem vertrokken.

 

Het boterde niet zo goed tussen Fred Christoffel en de groepsleden van THE BLACK MAGIC en eind 1961 viel de band uiteen. Max Tahalele en Fred Christoffel gingen naar THE ROYAL SIX van zanger en bandleider Ricky Blake. Boy Tahalele verving later bassist Loek Alkandrie bij THE ROYAL SIX. Nadat The Royal Six medio 1962 stopten met optredens gingen de broers Max en Boy Tahalele nu verder met THE BLACK MAGIC. Wally Swärz, die ze in München hadden leren kennen als sologitarist van THE EASTERN ACES, kwam nu als 2e sologitarist in de groep spelen. Begin 1962 opende Herr Schmeiss zijn prachtige nieuwe danslokaal de Kaskade in Keulen. THE BLACK MAGIC was de eerste Indo band die daar enkele maandcontracten mochten afwerkten. Samen met Wally Swärz werd ook nog in Studio 15 in Düsseldorf gespeeld.

 

Na het vertrek van gitarist Wally Swärz kwam Nico Fioole afkomstig van THE BLACK DYNAMITES als zanger/gitarist in de band. Het klikte goed met Nico, omdat die een Ambonese moeder had en muzikaal en kwa karakter perfect bij de Molukse rockband paste. Nico maakte zijn debuut als zanger van THE BLACK MAGIC in de Tanzpalast in Gelsenkirchen. Na hun maandcontracten in Krefelt (Musical) kregen ze een aanbieding om in Madrid te komen spelen. In Madrid speelden ze 3 (zomer)maanden in de sjieke nachtclub High Society in het Florida Park. Nico Fioole was al eens eerder in Spanje geweest met THE BLACK DYNAMITES en dat kwam goed van pas.

 

Terug in Duitsland traden ze o.a. nog op in de R&R-Club Weindorf in Frankfurt, Jolly Bar in Hanau en Saalbau Bresser in Castrop-Rauxel. In 1963 kregen ze opnieuw een contract voor 3 maanden in de High Society nachtclub in Madrid. Gitarist Jimmy Riupassa sloot zich in juni 1963 aan bij de Duitse band THE TEAM-BEATS en in zijn plaats ging Ferry Rüchebrech mee. Ferry was een Ambonese student uit Duitsland en was voordien niet als muzikant actief. De Spaanse RCA platenproducer Tito Mora zag wel iets in THE BLACK MAGIC of EL NEGRO MÁGICO zoals ze in het Spaans genoemd werden en nam 2 EP's met de groep op in de RCA studio in Madrid. De plaatopnames duurden twee dagen. De volledige instrumentale EP was snel klaar met hun Tielman Brothers arrangementen in La Rosita en Vaya Con Dios en 2 eigen bewerkingen in de nummers La Hora en Surfin' Gipsy. Het inzingen in hun Spaans gezongen covers van o.a Lucky Lips en Spanish Harlem kostte de meeste tijd. Ze traden ook een keer samen met de Spaanse zangeres Mara Lasso op voor radio National Madrid. Er volgden aanbiedingen om in Mexico en Frankrijk op te treden, maar daar zijn ze niet op ingegaan. Wel speelden ze nog een maand op een Amerikaanse militaire bases in de buurt van Madrid.

 

THE BLACK MAGIC verwisselde ook voor 3 maanden van personeel met SHORTY MILLER & THE RAYLADS. Boy & Max Tahalele gingen samen met Shorty Miller en Reggy Meeng van THE RAYLADS optreden als THE HAWKS. Als extra gitarist werd de Ambonees Willem Latuny erbij gehaald. Willem werd later bekend als Nino Latuny van de Molukse groep MASSADA. Max Tahalele ging daarna bij TIELMAN ROYAL spelen, de band van Ponthon Tielman, die in 1964 met ruzie uit The Tielman Brothers was gestapt en daarna vrij snel voorgoed naar Indonesië terugkeerde. Nico Fioole ging weer terug naar THE BLACK DYNAMITES van Harry Koster en zou nog veel succes met ze behalen als LOS INDONESIOS in Spanje.

 

De Black Magic kwam begin 1964 weer bijeen voor het afwerken van nieuwe contracten. Als vervanger van Nico kwam eerst Don Adams en daarna Alex Dinsbach in de groep. Jack van Beek sloot zich, na het uiteenvallen van The Oriëntals, als gitarist bij de groep aan. Eind 1964 vertrok hij, omdat Jimmy Riupassa zijn voormalige plaats in de band weer opeiste. George de Fretes heeft ook nog 2 weken als invaller voor Michel Riupassa meegespeeld.

 

De Black Magic speelde in wisselende samenstellingen ook in Nijmegen, waar het allemaal begonnen was. Tijdens hun meest succesvolle periode hadden ze Nederland helemaal links laten liggen, zelfs een uitnoding om in de Sheherazade in Scheveningen te komen spelen hadden ze afgewezen. THE CRAZY ROCKERS gingen er wel op in en hun successtory in Nederland werd daar geschreven. In de laatste periode van het bestaan van de Black Magic speelden Max en Boy Tahalele weer samen met Fred Christoffel.

 

Max Tahalele speelde na TIELMAN ROYAL en THE ROYAL SIX (met zanger Ricky Blake) in 1965 bij THE CRAZY ROCKERS en hij bleef actief als beroepsmuzikant in o.a. THE RESIDENTS, THE HOT JUMPERS, THE BLACK EYE, THE MARABUNTAS, THE BLACK DYNAMITES enz. enz. Bassist Boy Tahalele sloot zich terug in Nederland eerst aan bij de Amsterdamse Indo band THE HONDO ROCKERS en was daarna vele jaren actief bij RUDY VAN DALM & THE ROYAL RHYTHMICS uit Nijmegen.

 

Eind jaren 60 was er nog een formatie onder de naam The Black Magic actief zonder Max en Boy Tahalele, maar wel met de oorspronkelijke groepsleden Mike en Jimmy Riupassa. Sologitarist was Steve Riumasu o.a. ex- Terry Gordon & The Virtuals en Second Face uit Tiel.

 

DISCOGRAFIE:

 1963 EP RCA 3.20705 (Spanje)

La Hora / La Rosita / Surfin' Gipsy / Vaya Con Dios

 

1963 EP RCA 3.20731 (Spanje)

Labios Affortunados (Lucky Lips) (v) / Por Ese Amor (Sweets For My Sweet) (v) / Aquella Rosa (Spanish Harlem) (v) / Twist Amor (Twist & Shout) (v)

 

© pmouse, 10/2003

Met dank aan Boy Tahalele en Riny Bade voor de fotocollectie van Boy.

 

• Max Tahalele is op 11-09-2005 overleden, hij werd slechts 60 jaar oud. 

Bezettingen

THE BLUE GARDENIAS - THE AMBON BROTHERS - THE BLACK MAGIC (eind 50er jaren - 1961)

Paul Tureay (gitaar)

Max Tahalele (gitaar)

Dolf (Jimmy) Riupassa (gitaar, zang)

Boy Tahalele (contrabas, gitaar)

Michel (Mike) Riupassa (drums)

Matthijs Papilaya (zang)

 

THE BLACK MAGIC (1961)

Max Tahalele (sologitaar)

Maurits Harding (gitaar)

Dolf (Jimmy) Riupassa (gitaar, zang)

Boy Tahalele (basgitaar)

Michel (Mike) Riupassa (drums, zang)

 

THE BLACK MAGIC (1961)

Max Tahalele (sologitaar, piano) naar The Royal Six

Fred Christoffel †(sologitaar) ex- The Black Dynamites; naar The Royal Six

Dolf (Jimmy) Riupassa (gitaar, zang)

Boy Tahalele (basgitaar) naar The Royal Six

Michel (Mike) Riupassa (drums)

 

THE BLACK MAGIC (1962)

Max Tahalele (sologitaar, piano) ex- The Royal Six

Wally Swärz (2e sologitaar) ex- The Eastern Aces

Dolf (Jimmy) Riupassa (gitaar, zang)

Boy Tahalele (basgitaar) ex- The Royal Six

Michel (Mike) Riupassa (drums)

 

THE BLACK MAGIC (1962 - mei 1963)

Max Tahalele (sologitaar)

Dolf (Jimmy) Riupassa (gitaar, zang) naar The Team-Beats (Duitse band) in juni 1963

Nico Fioole (gitaar, zang) ex- The Black Dynamites

Boy Tahalele (basgitaar)

Michel (Mike) Riupassa (drums)

 

THE BLACK MAGIC (juni t/m sept 1963 ) bezetting Spaanse RCA EP's

Max Tahalele (sologitaar)

Ferry Rüchebrech (gitaar, zang)

Nico Fioole (gitaar, zang) ; naar The Black Dynamites (Los Indonesios)

Boy Tahalele (basgitaar)

Michel (Mike) Riupassa (drums)

 

THE BLACK MAGIC (okt. 1963-1964)

Max Tahalele (sologitaar)

- Don Adams (gitaar, zang)

- Alex Dinsbach (gitaar, zang) ex- The Crackerjacks; naar The Canaries)

- Jack van Beek (gitaar) 1964 ex- The Orëntals; naar The Eastern Aces

- Dolf (Jimmy) Riupassa (gitaar, zang) ex- The Team-Beats

Boy Tahalele (basgitaar)

Michel (Mike) Riupassa (drums)

BEZETTINGEN:

 

THE BLACK MAGIC (1965)

Max Tahalele (sologitaar) naar Tielman Royal

Fred Christoffel (gitaar)

Alex Hermanus (gitaar)

Boy Tahalele (saxofoon) naar The Hondo Rockers

Frans (Franky) Nijman (basgitaar)

Glenn Beeldsnijder (drums)

 

THE BLACK MAGIC (eind jaren 60)

Steve Risamasu (sologitaar) ex- Second Face; naar So What

Dolf (Jimmy) Riupassa (gitaar)

Ferry Barasoba (basgitaar)

- Frans (Franky) Nijman (basgitaar)

Michel (Mike) Riupassa (saxofoon)

Jonas Riupassa (drums)

Fotogalerij