The Javalins (Rotterdam/Den Haag)

Oety and his Real Rockers - bezetting in Duitsland voorjaar 1961:

Freek 'Franky' Franken † (sologitaar, zang) naar The New Hurricane Rollers -> The Crazy Strangers

Oety Johannes (gitaar, drums)

Gerard Buskop (piano) naar The New Hurricane Rollers -> The Crazy Strangers

Walter Kohn (Doron Cohen) † (saxofoon) naar The New Hurricane Rollers ->The Crazy Strangers

Peter Theunissen (basgitaar) naar The New Hurricane Rollers ->The Crazy Strangers

Errol Johannes (drums)

 

The Hurricane Rollers - bezetting in Duitsland voorjaar 1961:

Alphons Faverey (Roy Alfonsz) (sologitaar) naar The Strangers

Hans Bax (gitaar) naar The New Hurricane Rollers -> The Crazy Strangers

Rudi Piroeli ( basgitaar) naar The Strangers

Shorty Miller aka Roy Michaels = Rolf Pichel (gitaar en zang) ex- Electric Johnny & his Skyrockets; naar The Strangers

Tommy Chuo (drums) naar The New Hurricane Rollers -> The Crazy Strangers

 

The New Hurricane Rollers (juni 1961) -> The Crazy Strangers (Israël eind 1961)-> The Javalins (begin 1962)

Freek 'Franky' Franken † (sologitaar en zang) ex- Oety & his Real Rockers

Hans Bax (gitaar) ex- The Hurricane Rollers

Peter Theunissen (basgitaar) ex- Oety & his Real Rockers

Gerard Buskop (piano) ex- Oety & his Real Rockers

Walter Kohn (Doron Cohen) † (sax) ex- Oety & his Real Rockers

Tommy Chuo (drums) ex- The Hurricane Rollers

 

The Javalins (1962-1964)

Freek 'Franky' Franken † (sologitaar en zang) naar The Crazy Rockers

Hans Bax (gitaar) naar The Tielman Brothers

- Randolf 'Nono' Wendelstigh (gitaar) mei-nov. 1964 ex/naar-  Warry & The Jumping Jacks

Peter Theunissen (basgitaar) naar The Royal Teens

Gerard Buskop (piano) naar Tielman Royal

Walter Kohn (Doron Cohen) † (sax) speelde af en toe mee; naar Ricky & The Hi-Lites (Southampton)

Rob Latuperisa (drums) naar The Tielman Brothers

 

Al Capone van THE JAVALINS is ongetwijfeld een van de absolute hoogtepunten van de Indo-Instro-Rock. De opbouw van het nummer waar 2 gitaren en piano om de hoofdrol strijden is uniek voor Europese begrippen en kan wedijveren met de allerbeste Amerikaanse rock instrumentals. Het begin en einde van de plaat heeft het kenmerkende geluid van een geweersalvo en de kreet Al Capone! Peter Theunissen op basgitaar en Carson Holmes hun Amerikaanse manager zijn respectievelijk verantwoordelijk voor deze geslaagde gimmick.

 

De oorspronkelijke line-up van THE JAVALINS komt in tegenstelling tot andere berichten uit Rotterdam en de band is beslist geen voortzetting van THE HURRICANE ROLLERS uit Den Haag. Het overgrote deel van de bandleden van THE JAVALINS had de stiel geleerd bij OETY & his REAL ROCKERS.

 

In de zomer van 1961 speelden Oety and his Real Rockers in het Palais de Danse in München en The Hurricane Rollers in de daarnaastgelegen Havana-Bar van dezelfde eigenaar. Er was grote ruzie ontstaan in de gelederen van THE REAL ROCKERS en enkele groepsleden van THE HURRICANE ROLLERS waren ook op elkaar uitgekeken. De Joodse eigenaar Cohen van beide clubs stelde voor om bandleden met elkaar uit te wisselen. Franky Franken, Peter Theunissen, Gerard Buskop en Walter Kohn (Doron Cohen) van OETY and his REAL ROCKERS gingen samen met Hans Bax en Hans Chuo van THE HURRICANE ROLLERS verder als THE NEW HURRICANE ROLLERS. Ze speelden onder die naam voor het eerst in de Weindorf R&R club in Frankfurt en enkele maanden later werd in Israël op verzoek van de organisator onder de naam The Crazy Strangers opgetreden. Hun Amerikaanse manager Carson Holmes had dit contract (3 maanden) voor Israël geregeld. Ze speelden daar 2 tot 3 maal in de week een show in een grote zaal. In Israël werden door The Crazy Strangers ook 18 opnamen in een kleine primitieve studio in Tel-Aviv voor het Ron-Ly label opgenomen. Deze opnamen verschenen later op 2 LP's (25 cm) en 2 EP's. De geluidskwaliteit viel enorm tegen. De band zelf had nog niet de kwaliteit in zich die ze later als THE JAVALINS zouden demonstreren en ook het toevoegen van een "klap echo" in de studio had de eindmix geen goed gedaan.

 

Na hun terugkeer in Duitsland haalde Hans Bax zijn oude maatje Rob Latuperisa (die net uit militaire dienst kwam en daarvoor spelend bij George de Fretes) als vervanger van drummer Tommy Chuo in de band. Begin 1962 begonnen ze als THE JAVALINS in de Top Ten Club in Frankfurt aan een zeer succesvolle periode. De naam Javalins is verzonnen door bandleider Hans Bax en is een verwijzing naar de oorspronkelijke geboorteplaats van de meeste jongens, het Indonesische eiland Java.

 

Toch is de naam niet zo uniek, want in 1960 werd in Vlissingen reeds de band The Javelins (let op de spelling!) opgericht door zanger/gitarist Ronny Flohr. De Moluks-Indisch-Surinaams-Hollandse groep verscheen in juni 1961 zelfs op de Nederlandse TV (VARA) als finalist van een grote talentenjacht die door het teenagerblad Muziek Parade en Radio Luxemburg was georganiseerd. Ronny Flohr speelde sedert de 70-er jaren bij The Oriëntal Four, het ensemble van de legendarische hawaiiangitarist Rudy Wairata (1929-1981). Ronny was destijds werkzaam op de vliegbasis Woensdrecht en koos de naam van de Engelse Deltastraaljager Gloster Javelin.

 

Saxofonist Walter Kohn (Doron Cohen) moest een jaar in Israël achterblijven om zijn militaire dienstplicht te vervullen. Hij kwam begin 1963 terug en speelde dat jaar nog regelmatig mee met THE JAVALINS. Franky Franken had een fluwelen stem en een originele gitaarstijl. Hij was in zijn hart een fan van de muziek van Cliff Richard & The Shadows. Dat was toen vrij uniek in Indo kringen. Robbie Latuperisa speelde met een handdoek over zijn side, waardoor hij strak spelend een unieke drumgeluid kon produceren.

 

Carson Holmes had een exclusieve compositie van Don Covay uit Amerika voor THE JAVALINS meegebracht. Dat was het nummer Twisting Away en ze namen hiervan een demo op in de Electrola studio in Keulen. Ze maakten in de studio zoveel indruk dat ze onmiddellijk een platencontract voor het Duitse Columbia label aangeboden kregen. Op 5 mei 1962 werden de opnamen voor hun eerste single in de studio in Keulen opgenomen. Het nummer Ling Ting Tong, een hit van de doo-wop groep The Five Kings en Buddy Knox, werd in het Duits omgedoopt tot Mr. Tschang Aus Chinatown. Het kenmerkende sprankelende pianowerk van Gerard 'Jerry' Buskop, dat een van de typische kenmerken van de Javalins-stijl zou worden, was hierop al in al opvallend aanwezig. Het andere nummer Caroline was een vertaling van de Amerikaanse song You're So Fine van The Falcons. Heinz Gietz en Paul Kuhn waren de producers van al hun opnamen. Paul Kuhn werd hun arrangeur en hij perfectioneerde hun sound. De sublieme opnamekwaliteit van al hun opnamen zijn mede aan hem te danken. Op 28 september 1962 waren ze te gast bij Chris Howland in zijn TV show "Musik Aus Studio B" met het nummer Mr. Tschang Aus Chinatown.

 

Op 21 januari 1963 waren ze weer terug in de Electrola studio in Keulen. Walter Kohn was hierbij ook aanwezig op saxophoon. De instrumentale composities Al Capone (gebaseerd op een gitaar-riff van Andy Tielman uit 1961) en Javalin's Beat van Franky Franken en Hans Bax werden allereerst opgenomen en daarna Duitse en Engelse versies van Sherry (cover van de Four Seasons hit) en Twisting Away. De single Al Capone / Javalin's Beat verkocht goed in Duitsland, Oostenrijk, Zwitzerland en Italië en maakte ook in Nederland wel indruk. In 1963 speelden ze maandenlang in het Palais De Dance in München. Op 15 februari 1963 traden ze met 7 andere groepen op tijdens het exclusieve carnavalsfeest op de z.g. "Hunter's Schwabinger Treibjacht" in het Bayerischen Hof in München. Daar werden ze ontdekt door Peter Kraus. Hij haalde ze op 6 mei 1963 naar zijn TV show "Herzlichst Peter Kraus" waar ze hun single Al Capone / Javalin's Beat presenteerden. Ze verschenen samen met andere sterren uit de Electrola stal in de Westfalenhal (Dortmund) en Deutschlandhalle (Berlijn) en deden in de zomer een eenmalig succesvol optreden in Kopenhagen (Hit House), hetgeen vérstrekkende gevolgen voor het volgend jaar zou hebben.

 

THE JAVALINS namen op 2 mei 1963 in de studio de songs Hey Hey Ha Ha (compositie van Hans Bax en Franky Franken) en Joe, Der Gitarrenmann (cover Duane Eddy's Dance With The Guitar Man) op. DIE CRAZY GIRLS (Rosi Rohr, Gretel Kästel, Ans Plevier) namen de lead zang voor hun rekening. De Engelse versie werd in Amerika op het Capitol label uitgebracht. Er werden ook nog 2 instrumentale stukken opgenomen. Monkey Walk (compositie van Franky Franken en Hans Bax) en Sweet Georgia Brown, beide nummers werden niet uitgebracht, maar werden later op op de fameuze live LP JAVALINS FOR TWEN gemixd, zonder dat de meeste luisteraars dit nauwelijks zal zijn opgevallen. In de zomer van 1963 kregen THE JAVALINS een maandcontract voor de pas geopende Scheveningse bar Casino De Paris aangeboden. Dat was de enige keer dat THE JAVELINS op Nederlandse bodem speelden, echter na 2 weken kregen ze ruzie met de exploitant, omdat ze niet op tijd begonnen met spelen en vertrokken spoorslags naar Duitsland. De samenwerking tussen DIE CRAZY GIRLS UND DIE JAVALINS werd voortgezet op een 2e single met Hully-Gully Stop (The Martian Song) en Lass Sie Raden (Don't Say Nothing Bad), die aan het einde van 1963 werd uitgebracht.

 

In december 1963 hadden THE JAVALINS een maandcontract in de Kaskade in Keulen. Paul Kuhn had het idee geopperd om een live LP op te nemen en op 22 december werd door technici van Electrola een eenvoudige studio in de kelder van de bar ingericht. Met slechts 2 bandrecorders en een mengtafel ging de toenmalige opnameleider Wolfgang Hirschmann aan de slag. Er werd een volledige avondoptreden opgenomen en met een aantal van de meest geslaagde nummers werd de LP JAVALINS FOR TWEN samengesteld. De LP werd overigens pas in mei 1965 uitgebracht. Deze live opnamen vormen tot op heden nog steeds het beste bewijs van wat de Indo-Rock stijl in werkelijkheid in petto had. Op deze elpee liet de groep horen wat zij werkelijk kon, en dat bleek heel wat te zijn. Vooral de lange improvisaties maken deze plaat tot een van de betere in zijn soort, omdat er werkelijk iets gebeurt in tegenstelling tot de meeste andere live-produkties. Het nummer Foot-Patter van The Fireballs, dat origineel nauwelijks zo'n 3 minuten duurt, krijgt hier door THE JAVALINS een geheel eigen behandeling en in hun live-uitvoering kan men er ruim 5 minuten van genieten, met steeds nieuwe speelse tempowisselingen. Hun vloeiende Indo-Rock stijl is met name aanwezig in de instrumental The Loveliest Night Of The Year en de meest rockende versie van Paul Kuhn's Es Gibt Kein Bier Auf Hawaii is beslist ook een van de hoogtepunten op de plaat.

 

Op 24 april 1964 werd de laatste single van THE JAVALINS opgenomen met Scherben (cover van Bits & Peaces van The Dave Clark Five) en Tanz Doch Mit Mir Swim (Let's All Do The Swim). Als gevolg van het eenmalig optreden in Kopenhagen in de zomer van 1963 kon manager Carson Holmes een grote Scandinavische tournee voor THE JAVALINS regelen, die op 1 mei 1964 van start ging. Ze waren nu voorgoed van de slopende maandcontracten af in Duitsland. Randolf 'Nono'Wendelstigh (ex- Warry & his Jumping Jacks) ging als extra gitarist mee. Er werd opgetreden in de open lucht in grote stadsparken en tot verbazing van THE JAVALINS kwamen daar vaak grote menigten van zo'n 8000 enthousiaste toeschouwers op af en ontstonden bijna Beatles-achtige taferelen. Er verschenen grote artikelen van THE JAVALINS in Deense en Zweedse kranten en muziektijdschriften. Maar het ongelooflijke gebeurde op het hoogtepunt van hun carrière. The Javalins traden in november 1964 voor het laatst op in de KB-Hallen in Kopenhagen samen met Brian Poole & The Tremeloes. Franky Franken vertelde darna in hun hotelkamer dat hij op aandringen van zijn vrouw Sue op de solo-toer ging. Met het wegvallen van hun sologitarist én zanger was het onmogelijk voor THE JAVALINS om door te gaan.

 

Op 31 mei 1981 speelden THE JAVALINS weer voor het eerst in de originele bezetting(echter zonder Franky Franken, die vervangen werd door Eddy Chatelin) op de Rock & Roll Revival Show in de Houtrusthallen. In september 1992 waren ze wel compleet en deden ze enkele optredens, tevens werden er opnamen gemaakt voor een nieuwe CD, maar die is nooit van de grond gekomen. Zanger/gitarist Freek Franken overleed vrij plotseling op 15 september 1998 op 58 jarige leeftijd.

 

 © pmouse, augustus 2003

Fotogalerij

Discography

DISCOGRAFIE:

 

1962 COLUMBIA C 22178 Mr. Tschang Aus Chinatown (v) / Caroline (v) (rec. 05-05-1962)

1962 COLUMBIA DW 6005 Mr. Tschang Aus Chinatown (v) / Caroline (v) (NL)

1963 COLUMBIA C 22384 Al Capone / Javalins Beat (rec. 21-01-1963)

1963 COLUMBIA CH 5003 Al Capone / Javalins Beat (NL)

1963 COLUMBIA C 22385 Sherry (v) / Twisting Away (v) (rec. 21-01-1963)

1963 COLUMBIA DW 6106 Sherry (v) / Twisting Away (v) (NL)

1963 COLUMBIA CH 3016 Sherry (v) / Twisting Away (v) (NL)

1963 COLUMBIA C 22462 Hey, Hey, Ha, Ha (v) / Joe, Der Gitarrenmann (rec. 02-05-1963) + DIE CRAZY GIRLS

1963 COLUMBIA DW 6145 Hey, Hey, Ha, Ha (v) / Joe, Der Gitarrenmann (NL)

1963 CAPITOL 5050 Joe, The Guitar Man / Hey, Hey, Ha, Ha (v) (US)

1963 COLUMBIA C 22637 Hully-Gully-Hop (v) / Lass Sie Reden (rec. 13-11-1963) + DIE CRAZY GIRLS

1964 COLUMBIA C 22725 Scherben (Bits & Peaces) (v) / Tanz Doch Mit Mir Swim (v) (rec. 24-04-1964)

1964 COLUMBIA DW 6264 Scherben (Bits & Peaces) (v) / Tanz Doch Mit Mir Swim (v) (NL)

 

1964 LP ELECTROLA E 83422 - DIE GROSSE MODE

Al Capone / Javalins Beat / Sherry (v) / Twisting Away (v)

 

1964 LP HMV QELP 8074 - BALLABILI DI MODA (Italy)

Al Capone / Javalins Beat / Sherry (v) / Twisting Away (v)

 

1965 LP COLUMBIA SMC 83880 - JAVALINS FOR TWEN - LIVE KASKADE, KöLN

Jenny Jenny (v), Monkey Walk, Be My Baby (v), The Loveliest Night Of The Year, Es Gibt Kein Bier Auf Hawaii (v = Paul Kuhn), Ya Ya Twist (v) , Foot Patter, Git It (Willow Willow) (v), Sweet Georgia Brown, Twist And Shout (v)

(rec. Dec. 22, 1963) Opmerking: Monkey Walk + Sweet Georgia Brown zijn studio tracks met toegevoegd applaus!

 

1980 LP JAVALIN 8036 - JAVALINS FOR TWEN - LIVE KASKADE, KöLN (bootleg)

Jenny Jenny (v), Monkey Walk, Be My Baby (v), The Loveliest Night Of The Year, Es Gibt Kein Bier Auf Hawaii (v = Paul Kuhn), Ya Ya Twist (v) , Foot Patter, Git It (Willow Willow) (v), Sweet Georgia Brown, Twist And Shout (v)

(rec. 22-12-1963)

 

1981 LP CNR 658.012 - ROCK & ROLL REVIVAL

Al Capone (new rec. 1981 - Eddy Chatelin lead gt.)

 

1992 CD BUAJA BCD-83880 - JAVALINS BEAT (bootleg)

Javalin's Beat / Al Capone / Caroline (v) / Mr. Tschang Aus Chinatown (v) / Jenny Jenny (v) / Monkey Walk / Be My Baby (v) / The Loveliest Night Of The Year / Ya Ya Twist (v) / Foot Patter / Git It (Willow Willow) (v) / Sweet Georgia Brown / Twist And Shout (v) / Es Gibt Kein Bier Auf Hawaii (v) / Scherben (v) / Tanz Doch Mit Mir Swim / Twistin' Away (v') / Sherry (v) / Joe, Die Gitarrenmann (v) / Hey Hey Ha Ha (v)

 

1993 CD SAMSAM CDHL 1012 - DE ROCK & ROLL METHODE Vol.2

Al Capone (new rec. 1981), Stand Up And Say That (rec. 1981) - Eddy Chatelin lead gt.)

 

1993 CD SAM SAM CDHL 1017 - ROCK & ROLL METHODE Vol. 7

Javalins Beat

 

1993 CLOUD 6768102 - INDOROCK UNRELEASED

Ling Ting Tong (German TV 28-09-1962 / Musik Aus Studio B - Chris Howland)

 

1993 CD SAM SAM CDHL 1019 - ROCK & ROLL METHODE Vol. 9

The Loveliest Night Of The Year / Sweet Georgia Brown

 

1994 CD BEAR FAMILY BCD 15798AH - JAVALINS BEAT

Complete German Electrola productions 1962/1964 in stereo (master tapes)

 

1996 CD SAM SAM - ROCK & ROLL METHODE vol. 14

Ling Ting Tong

 

1998 CD BR MUSIC BS 8020-2 - THE STORY OF INDO ROCK

Al Capone (EMI/Electrola master tape)

 

LIVE TAPES (1962) - recorded by Robby Latuperisa

18th. Century Rock / 36-24-36 / A.A.A. / The Avenger / Careless Love (v) / Chattanooga Choo Choo / Danny Boy (v) / I Know (v) / It'll Be Me (v) / Javalin's Rock / Kinda Cool / Last Date / Linda Lou (v) / Coquette (v) / Lonely Street (v) / Monkey Walk / Raunchy / Red Sails In The Sunset (v) / Since I Lost You (v) / Stand Up And Say That / Sweet Georgia Brown / The Twist (v) / Torquay / Valley Of Tears (v) / You're So Fine (Caroline) / Wailin' / Whole Lotta Shakin' Goin' On (v) / unknown instro #1 / unknown instro #2

 

The Javalins (1966)

Wally Swärz (sologitaar) ex- The Jumping Jacks

Randolf 'Nono' Wendelstigh (gitaar) ex- The Jumping Jacks

Louis Noll (basgitaar) ex- Wendy & The Gardenias

Walter Kohn (Doron Cohen) † (sax) ex- The Jumping Jacks

Rudy Davids (drums) ex- The Jumping Jacks

 

De Deense concert organisator plaatste in mei 1965 weer de naam THE JAVALINS op zijn affiches, maar in hun plaats speelden The Tielman Brothers onder de naam THE JAVALINS in het voorprogramma van The Animals. Tenslotte zaten Hans Bax en Robby Latuperisa, beiden ex- Javalins in de bezetting. Later dat jaar werden The Crazy Rockers samen met zanger Franky Franken naar Denemarken gehaald.

 

In 1966 gingen The Jumping Jacks met gitarist Wally Swärz verder onder de naam THE JAVALINS, toen ze van Bendix Music het aanbod kregen om een aantal interessante contracten in Scandinavië en Duitsland af te werken.

 

Later speelde Walter Kohn nog saxofoon in een groep onder de naam THE JAVALINS o.l.v. zanger Frans Verboom in Duitsland.