Google Custom Search

Boy & his Rollin' Kids (Zaandam)

Boy Jansen kwam in 1957 als verstekeling naar Nederland en hij kwam bij de Indische familie Verhoeven in Zaandam terecht. Hun zoon Jimmy van de Hoeven kon al een aardig stukje gitaar spelen. Hij richtte in 1958 The Roller's (spelling werd later The Rollers) op, waarin Boy in 1959 bas ging spelen. De andere bandleden waren zijn broer Eddy, Frans Sahupala, Bart Carels en de Nederlandse drummer Kees Sanders. Op een gegeven moment wilde Jimmy Verhoeven in een bepaald café in Zaandam niet optreden. Boy Jansen en Bart Carels hadden wel zin om daar te spelen. Ze kenden drummer Vico Gagliardi en gitarist Bert Jansen van het buurtbandje The Rockin' Boys, die ook wel mee wilden doen. Ze trommelden ook de Amsterdamse bassist Henri (Hanry) Peter op. Boy ging sologitaar spelen in zijn eigen band: Boy & his Rollin' Kids. Ze kregen meer aanbiedingen en Boy speelde een tijdlang bas bij The Rollers en sologitaar in zijn eigen band The Rollin' Kids. Bart Carels vertrok met Clark Richard (Richard Andreas) als bandlid van The Tropical Stars een tijdje naar België.

 

Begin 1961 koos Boy definitief voor The Rollin' Kids en toen werden ze de regelrechte rivalen van The Rollers en probeerden elkaar steeds te overtroeven. Wel in de gunstige zin, want ze bleven vrienden van elkaar. Evenals The Rollers speelden Boy & his Rollin' Kids veel instrumentaal werk. The Rollers maakten in de periode 1961/1962 maar liefst 5 instrumentale singles voor het Delta label en hun knappe begeleiding was ook aanwezig op de 2 platen van Nynke Hartstra & (Frits Darlang) en Helen & Florence. Jim Verhoeven en zijn mannen waren eind 1960 al in de Bovema studio aanwezig geweest als de opvolgers van The Melody Strings voor de nieuwe platensessies van Lydia Tuinenburg.

 

Het duurde wat langer voor Boy & his Rollin' Kids hun eerste plaat konden maken. Begin 1963 deden ze mee aan een talentenjacht in Rotterdam. Daar speelden heel de avond rockbandjes keiharde muziek en met hun eigen sfeervolle oosters nummer "Midnight In Malaya" maakten ze een grote indruk op het publiek en de jury. Ze wonnen uiteindelijk de beker en een auditie bij Phonogram. Bij de auditie waren Gerrit den Braber ( †) en Harry Bannink in de studio aanwezig. Ze speelden 2 van hun eigen instrumentals "Midnight In Malaya" (met opvallend drumwerk van Vico Gagliardi) en "China Rock". Het werd op de plaat gezet en de Philips single kwam ook in Singapore en Maleisië op de platenmarkt.

 

The Rollers vielen in 1964 uiteen en hun sologitarist Jimmy v.d. Hoeven kwam als 2e sologitarist Boy & his Rollin' Kids versterken. Boy & his Rollin' Kids werden nooit beroeps, maar in hun beste tijd traden ze drie keer in de week op. Vooral in Noord-Holland waren ze erg in trek bij de zaalhouders, omdat ze altijd voor veel publiek zorgden. Tijdens hun vakantieperiode speelden ze een keer enkele weken op contract in Duitsland.

 

Een paar maanden later werd de 2e single opgenomen. Boy had een geheel eigen arrangement van "Tabu" gemaakt. "Tabu"ook wel "Taboo" genoemd was een compositie uit 1941 van Margarita Lecuona (een nicht van Ernesto Lecuona). Gerrit Den Braber had wel wat bedenkingen op deze wat snellere versie. Gerrit hoorde liever de mysterieuze percussie uitvoering van Arthur Lymann. Vooral Arthur's LP 'Taboo' was erg populair in die tijd. Het andere nummer "Sunrise In Malaya" was weer een eigen melodieus gitaarhoogstandje van Boy Jansen.

 

Charles Tuinenburg was in 1963 bij de band gekomen als losse zanger. Charles had zijn sporen al verdiend in The Melody Strings, de begeleidingsband van zijn zus Lydia. Lydia vertrok eind 1960 naar Amerika. Charles maakte daarna nog platen met The Goossens Brothers. Eind 1964 maakten Charles samen met Boy & his Rollin' Kids hun 3e single voor het Philips label. Twee country getinte songs "Worry" en "You Never Want To Love Me". Overigens werden er tijdens optredens opvallend veel songs van Cliff Richard & The Shadows vertolkt.

 

In 1965 verlieten Jimmy v.d. Hoeven, Bert Jansen en Vico Gagliardi en Bert Jansen de Rollin' Kids. Loek Tuinenburg (ex- Clark Richard & The Tropical Stars) keerde terug uit België om drummer Vico Gagliardi te vervangen. De groep ging nu verder als The Rollin' Kids. Begin 1966 kwam Eddy Vermeulen (ex- The Rollers, The Real Rollers, The Apachen) de groep nog als extra gitarist versterken en gingen ze in zee met manager Jan Vis. In de zomer van 1966 viel het doek definitief voor Boy & his Rollin' Kids.

 

In mei 1981 keerde de oude bezetting nog eenmaal met groot succes terug in de studio en op de planken tijdens de Rock & Roll Revival in de Houtrusthallen.

 

© pmouse, oktober 2002

 

Boy Jansen (geboren 22 april 1935) is op 30 maart 2006 overleden.

Bezettingen

BOY & his ROLLIN' KIDS 1961-1963

Boy Jansen † (sologitaar) ex- The Rollers

Bart Carels (slaggitaar) ex- The Rollers; naar Clark Richard & Tropical Stars

Bert Jansen (slaggitaar) ex- The Rockin' Boys

Henry (Hanry) Peter † (basgitaar)

Vico Gagliardi (drums) ex- The Rockin' Boys

 

Charles Tuinenburg (zang, gitaar/vanaf 1963) ex- The Goossens Brothers

 

BOY & his ROLLIN' KIDS 1964-1965

Boy Jansen † (sologitaar)

Jimmy van der Hoeven †(2e sologitaar) ex- The Rollers

Bert Jansen (slaggitaar)

Henry (Hanry) Peter † (basgitaar)

Vico Gagliardi (drums)

Charles Tuinenburg (zang, gitaar)

- Ronaldo Tuinenburg (zang)

 

THE ROLLIN' KIDS 1965-1966

Boy Jansen † (sologitaar)

Eddy Vermeulen 1966 ex- The Rollers (The Apachen)

Henry (Hanry) Peter † (basgitaar)

Loek Tuinenburg (drums) ex- Clark Richard & Tropical Stars; naar Les Barbouzes

Charles Tuinenburg (zang, gitaar)

Discografie

DISCOGRAFIE:

1963 45 PHILIPS PF 318.869 Midnight In Malaya / China Rock

1963 45 PHILIPS PF 318.909 Sunrise In Malaysia / Tabu

1963 45 PHILIPS JF 327.884 Sunrise In Malaysia / Tabu (heruitgave Favorieten Expres serie)

1963 EP PHILIPS PE 433.201 OH MALAYSIA (Singapore)

Midnight In Malaya / Sunrise In Malaysia + ANNEKE GRÖNLOH: Singapora + SANDRA: Oh Malaysia

1964 45 FONTANA YF 278.077 Worry (v) / You Never Want To Love Me (v) CHARLES

 

DEMO TAPE

1963 Peppermint Twist (v) / Rollin' Kids Theme / Mexicali Rose / If I Had A Hammer (v) / Forty Days (v) / Now's The Time To Fall In Love (v)

 

1981 LP CNR 658.012 ROCK & ROLL REVIVAL

It Keeps Right On A Hurtin' (v)

Fotogalerij