Google Custom Search

The Blue Diamonds (Driebergen)

--------------------------------------------------------------------------------

Ruud de Wolff * 12-05-1941 Jakarta (Batavia) - † 18-12-2000

Riem de Wolff * 15-04-1943 Depok

 --------------------------------------------------------------------------------

 

The String Extase Boys 1957-1958:

Riem de Wolff (gitaar, zang)

Ruud de Wollf (gitaar, zang)

Ernst Stolker (theekistbas)

Jaap van Ede (gitaar)

Rinus Riemens (sax - plastic met trilplaatje!)

Han de Kruyf (zang)

 

The Cool Cats 1958-1959:

Riem de Wolff (gitaar, zang)

Ruud de Wolff (gitaar, zang)

Chris van der Plaats (bas)

Dick Messchaert (drums)

- Kees van Vulpen (drums)

- Jochem Klein (drums)

 

The Blue Diamonds 1959-1960:

Riem de Wolff (gitaar, zang)

Ruud de Wolff (gitaar, zang)

Chris van der Plaats (bas) naar The Black Rocking Cats

Dick Messchaert (drums)

 

The Blue Diamonds 1960-1963:

Riem de Wolff (gitaar, zang)

Ruud de Wolff (gitaar, zang)

- Dick Messchaert (drums) tijdens live optredens

 

The Blue Diamonds 1963-1965:

Riem de Wolff (gitaar, zang)

Ruud de Wolff (gitaar, zang)

Chris van der Plaats (bas) ex- The Golden Arrows

Dick Messchaert (drums)

 

The Blue Diamonds 1965-1966:

Riem de Wolff (gitaar, zang)

Chris van der Plaats (gitaar, zang)

Charlie Kunz (bas) ex- Don Mercedes & The Improvers

Jan Ypema (drums)

 

The Blue Diamonds 1966-1968:

Riem de Wolff (gitaar, zang)

Ruud de Wolff (gitaar, zang)

Chris van der Plaats (bas)

Jan Ypema (drums)

 

Overige groepsleden:

Ron Bijtelaar (bas 1973-1974) ex- Breakaway; naar Hattrick

Guus Hartung (gitaar) ex- John Russell & his Clan

???

 

Voor het platenkopende publiek waren The Blue Diamonds het vokale duo Ruud en Riem de Wolff, maar tijdens live optredens in de periode 1960-1963 was altijd hun drummer Dick Messchaert aanwezig en deden ze beroep op diverse bassisten en gitaristen ter ondersteuning. Vanaf eind 1963 was The Blue Diamonds weer een quartet. Ze waren verplicht hun hits te spelen, maar tijdens de soundcheck en ter opvulling van hun show speelden ze wel eens instrumentals. Je kon dan horen dat ze het tegen elke gitaargroep konden opnemen. De solopartij van Riem knalde werkelijk met veel echo effect via hun Echocord door de zaal. Met name op de solosingle uit 1962 van Riem de Wolff (Riem 'Guitar' Diamond) is een staaltje van zijn kunnen te horen op Ajoen Ajoen.

 

De uit Suriname afkomstge studio gitarist Lex Vervuurt zorgde overigens voor het prachtige gitaarwerk in met name Ramona en Little Ship.

 

De familie De Wolff kwam in 1949 vanuit Depok, Indonesië naar Nederland en vestigde zich in Driebergen. Ruud was op school vooral geïnteresseerd in athletiek, terwijl Riem en zijn gitaar onafscheidelijk waren. In 1957 begonnen Ruud en Riem de Wolff mee te spelen in het schoolbandje The String Extase Boys. Er werd eerst hawaiian- ,skiffle- en dixieland muziek gespeeld. De bezetting was sterk wisselend, maar in 1958 nam de groep toen ze rock-'n-roll gingen spelen een vaste vorm aan onder de naam The Cool Cats met Chris van der Plaats op bas en Dick Messchaert op drums.

 

In 1959 werden ze ontdekt door hun plaatsgenoot Richard Bamsch(†), de bekende organisator van grote Indische show avonden in zijn Riched Club in Utrecht en Rotterdam. Hij kwam met de naam The Blue Diamonds op de proppen. Richard Bamsch was ook de man achter The Hurricane Rollers. Tijdens de platensessie in oktober 1959 van de legendarische Indo-rock instrumental Once, verzorgde de band ook de begeleiding voor enkele covers (Til' I Kissed You, Bye Bye Love enz.) van de Everly Brothers door The Blue Diamonds. Zo speelden ze zich in de kijker bij Jan de Winter, de label manager van Decca en Fontana bij Phonogram en kregen een platencontract aangeboden. Overigens werden de opnamen die ze samen met de Hurricane Rollers maakten helaas niet uitgebracht, maar opnieuw opgenomen.

 

Chris v.d. Plaats zag het coveren van hits van The Everly Brothers en andere artiesten niet zitten en haakte af. De eerste singles in 1959 werden door het trio The Blue Diamonds gemaakt.

 

Na hun militaire diensttijd (eind 1963) sloot Chris van der Plaats zich weer bij The Blue Diamonds aan en tot medio 1965 was de oude bezetting van The Cool Cats weer compleet. In die periode maakte ze met name twee succesvolle tournees door Indonesië

 

In de periode 1965-1966 verliet Ruud de Wolff zelfs tijdelijk The Blue Diamonds. Hij verbleef toen in Mexico bij zijn vrouw. Charlie Kunz kwam op bas bij de groep en Chris van der Plaats nam de plaats van Ruud in als zanger/gitarist. Jan Ypema was ondertussen als vervanger van drummer Dick Messchaert bij de Blue Diamonds gekomen.

 

Chris van der Plaats verliet in 1968 The Blue Diamonds en na hem passeerden nog diverse bassisten de rij.

 

Discografie (instrumentaal):

Riem 'Guitar' Diamond

1962 Ajoen Ajoen / The Bells of Amsterdam (Decca FM 264.446)

Fotogalerij