Google Custom Search

John Russell & The Clan (Zeist)

 The Clan 1963-1966:

Erick Hartung (sologitaar) ex- The Twinkle Stars; naar The Hartung Sounds

Gustav (Guus) Hartung (slaggitaar) ex- The Twinkle Stars naar The Blue Diamonds

Marcel (Hoss) van Hardeveld † (basgitaar) ex- The Sioux; naar Gloria

Jacques Bäcker (drums) ex- The Sioux

John 'Kingsize' Russell † (zang)

Mady Hartung (zang) tot 1964

Leny van Spanje (zang) tot 1964

 

John Russell werd ca. 1956 in Suriname uitgeroepen als de Surinaamse Elvis. In Nederland deed hij in 1961 als zanger van Johnny & his Cellar Rockers (Jan Akkerman) mee aan de finale van een grote talentenjacht georganiseerd door het blad Muziek Parade. De VARA verzorgde hiervan een TV-uitzending. De eerste prijs was voor The Javelins uit Vlissingen en The Hurricane Strings uit Rotterdam. John Russell werd tweede. De prijzen werden uitgereikt door Conny Froboess.

 

In 1962 nam hij met begeleiding van The Junior Rockers uit Driebergen zijn 1e single op voor het Philips label. Het was een band van de twee Indo broers Erick en Gustav Hartung (neven van de vier broers Hartung van The Hartung Sounds uit Coevorden).

Vanwege zijn omvang en gewicht had John Russell ondertussen de bijnaam Kingsize gekregen. 

 

The Junior Rockers vielen medio1963 uiteen. De broertjes Hartung gingen verder met een band onder de naam The Twinkle Stars. In 1964 vormden ze samen met John Russell en twee ex- groepsleden (Marcel van Hardeveld en Jacques Bäcker) van The Sioux uit Utrecht weer een nieuwe bezetting onder de naam John Russell & The Clan. Hoogtepunt van de groep was in 1964 het optreden in het voorprogramma van de Beatles in Blokker. The Clan verscheen compleet met Klu Klux Clan puntmutsen op de bühne en aanvankelijk dacht heel de zaal dat het de Beatles in vermomming waren, totdat John Russell (300 pond) op het toneel verscheen! In 1964 verscheen ook nog een tweede plaat van John Russell met begeleiding van studio muzikanten op de platenmarkt, met de Chuck Berry cover Maybeline.

Erick Hartung speelde in 1967 tijdelijk bij The Hartung Sounds. Gustav (Guus) Hartung ging bij The Blue Diamonds spelen. Bassist Marcel van Hardeveld († 5 juli 2011), beter bekend als Hoss, ging naar Gloria en maakte ook de succesvolle periode mee bij Unit Gloria met Robert Long en Bonnie St. Claire.

 

John 'Kingsize' Russell is actief gebleven in de muziek tot aan zijn overlijden op 12 september 2010. Hij werd 67 jaar.

 

Discografie:

John Russell & The Junior Rockers

1962 The Peppermint Twist / The Baby Twist (Philips 318.593 PF)

 

John Russell (met studio orkest)

1964 Mabellene / Thank You For Calling (Fontana 278.075 YF)