De familie Boekholt vertrok vanuit Bandung in het begin der 50-er jaren naar Nederland. Ze kwamen via Den Haag en Arnhem uiteindelijk in Den Bosch terecht. Vader Boekholt was een echte muziekliefhebber zeker wat krontjong betreft en met die muziek groeiden de 11 kinderen op. Omstreeks 1955 begon een zeer jonge Robbie Boekholt (geb.24 november 1942) samen met zijn broer Vic en volle neef Jack van Beek in huiselijke kring te musiceren. Robbie had van zijn vader een gitaar gekregen en had hem ook gemotiveerd om te gaan spelen.
Samen met Henk Greven op drums en Bert Silooy op contrabas gingen ze optreden als The Hap Cats in Den Bosch. Het repertoire bestond uit veel instrumentale nummers (eigen werk, Django Reinhardt, Charlie Christian en overige gitaarmuziek). Vokaal brachten ze nummers van Elvis Presley, Fats Domino, Buddy Holly, Gene Vincent en blues en country op de planken. Ze traden onder andere op tijdens grote Indische feesten in de Brabant Hallen en hun populariteit was enorm groot in Midden-Brabant. In de periode 1957-1958 zagen ze The Tielman Brothers enkele keren optreden in de bekende danszaal de Cosmopoliet in Den Bosch. De Cosmopoliet werd de 'thuishaven' van The Hap Cats. Ze hebben daar zelf veel avonden georganiseerd.
Al in een vrij vroeg stadium liet Richard Bamsch (†) uit Driebergen de Hap Cats optreden tijdens door hem georganiseerde teenageravonden van de Riched-Club in de Utrechtse Jaarbeurshallen. Hij was persoonlijk erg onder de indruk van het gitaarspel van de jonge Robbie Boekholt. C.R. Bamsch was in 1959 de ontdekker van zijn plaatsgenoten The Blue Diamonds en was in 1954 van start gegaan met zijn Riched-Club (vereniging van gerepatrieerden).
In september 1959 kregen ze een aanbieding om aan de Hawaiianshow van Guus 'Broer' Arends alias Mike Anoi tijdens het Octoberfest in München mee te werken. Een kleurenreportage hiervan is later in het blad Romance verschenen (zie foto's hieronder). Tijdens het Octoberfest, wat plaats vond van half september tot begin oktober, waren zo'n 300 Nederlandse medewerkers (95% Indo's en Ambonezen) op het aldaar gebouwde Hawaiian dorp actief. Zoals Wim van der Beek (later free-lance bij George de Fretes), Harry Koster van The Bell Boys als Hawaiian-dancer, Hap-Cats als r&r band en 2 Hawaiian formaties (met o.a. Robbie Latuperisa en Hans Bax van The Real Room Rockers).
De Hawaiian show van Mike Anoi ging daarna in afgeslankte vorm (ca.16 personen) verder op tournee naar Bremen en Hamburg. De groepsleden van The Hap Cats moesten terug naar school of hun werk. Alleen de toen 16-jarige sologitarist Robbie Boekholt ging mee. Voor deze gelegenheid werden The Hurricane Rollers opgericht, die verder bestond uit Hans Bax (gitaar) en Robbie Latuperisa (drums) van The Real Room Rockers. Broer Arends speelde zelf basgitaar in deze formatie en een zekere Venus (Finus Wattimena) nam de zang voor zijn rekening.
Tussendoor kwam het tot een eerste optreden van The Hurricane Rollers in de Haagse Dierentuin met o.a. The Blue Diamonds. Op deze avond vroeg de heer Bamsch of zij interresse hadden om een plaat te maken en ook of zij de Blue Diamonds wilden begeleiden in de studio. In oktober werd de legendarisch single Once / The Hurricane Beat opgenomen met Harry Bredow van The Rhythm Stars i.p.v. Broers Arends op basgitaar. De plaat wer in december 1959 op het Philips label uitgebracht. De originele compositie Once van Rob Boekholt groeide uit tot een van de allergrootste Indo-Instro-Rock klassiekers.
De Hawaiian show van 'Broer' Arends met The Hurricane Rollers als r&r band kreeg daarna een aanbieding om een grote tournee door Italië te maken van 27 december 1959 tot 20 maart 1960. Tijdens het Italiaanse avontuur van Rob Boekholt, was Joop Ketting Olivier zijn vervanger bij The Hap-Cats.
In april 1960 gingen Hans Bax en Robbie Latuperisa weer bij The Real Room Rockers spelen en Rob Boekholt keerde terug naar The Hap-Cats. Tot eind 1961 speelden de Hap Cats met Rob een repertoire dat duidelijk afweek van de gemiddelde andere indobands, dus weinig Ventures en Chuck Berry.
Carla van Someren (afkomstig uit het Tilburgse meisjesduo The Blue Angels) was een half jaar zangeres bij de Hap Cats. Wendy (Wieneke) den Hartog deed ook samen met de groep enkele optredens. Zij werd zangeres bij Electric Johnny & his Skyrockets en had later haar eigen band The Gardenias. The Young Sisters uit Breda werden ook bij een aantal optredens begeleid.
In 1961 kregen The Hap Cats een platencontract voor het Omega label van Dureco. De band vertrok in maart 1961 naar de technisch zeer goed uitgeruste Philips studio in Brussel waar de Boekholt compositie Raindrops en The Hungry Eye een cover van Johnny & The Hurricanes werden opgenomen. Raindrops had weer alle typische stijlkenmerken van Robbie Boelholt, zoals de 'rollende' gitaar passages. The Hungry Eye was zeer knap gearrangeerd en de ontbrekende scheurende saxofoon en het karakteristieke orgeltje waren met gitaararrangementen opgevangen. Tevens was een zeer sterke baspartij als onderbouw aanwezig. De sound van de single was enorm dynamisch en klankrijk en dat kan zeker ook gezegd worden van hun 2e single, die in augustus 1961 in Brussel werd opgenomen. Met Dardanella maakten Rob Boekholt en The Hap Cats zich zeker in Brabant onsterfelijk. Highway Rock was wederom een voortreffelijk eigen instrumental van Rob Boekholt.
Dardanella kwam op het repertoire van diverse gitaargroepen uit midden Brabant en in 1975 werd het opnieuw onder de aandacht gebracht door de revival bands The Playing Rockets uit Waalwijk (die trouwens ook al een demo van Once opnamen) en The Hurricane Rollers uit Den Bosch. Dit was de gitaargroep van Bart Strik en niet de originele Haagse formatie uit de periode 1959-1962. Bart was afkomstig uit Vught en was als jonge gitarist een bewonderaar van Robbie Boekholt en The Hap Cats. In 1963 kreeg hij naar hij zelf beweerde toestemming van Rob Boelholt om onder de naam The Hurricane Rollers te gaan optreden, omdat de originele band van het toneel was verdwenen. Alles over de in 1993 overleden Bart Strik - The Jazzmaster King is te vinden op zijn tribute site.
Platenmaatschappij Dureco bracht door de grote vraag naar Dardanella, de single zelfs in 1976 opnieuw uit. Dit was een unicum voor een Indo-Instro-Rock single uit de zestiger jaren!
Dardanella werd in 1919 geschreven door Felix Bernard. Hij verkocht de rechten echter aan Fred Fisher en Johnny Black, die het oorspronkelijke piano-rag nummer bewerkten tot een boogie woogie. Van de 78 toeren plaat van Ben Selvin's Novelty Orchestra werden meer dan 1 millioen exemplaren verkocht in 1919. Enkele bekende jazz uitvoeringen uit het verleden zijn o.a. die van: Joe Fingers Carr, Louis Armstrong, Tommy Dorsey, The Three Suns, Kenny Ball, Bing Crosby en de country rag uitvoering van Hank Thompson.
Rob Boekholt zijn eerste electrische gitaar was een grote witte Egmond Caledonië (gebaseerd op de Egmond ES 57, een full body jazzgitaar) met drie elementen en druktoetsen. Hij gebruikte hem tijdens de Once sessie in 1959 en begin 1961 tijdens de opname van de eerste single (Raindrops/The Hungry Eye) van The Hap Cats. Rob was zeer gehecht aan deze gitaar en hij vond het zelf een aardige vervanger voor zijn onbetaalbare droom gitaar - de Gretsch White Falcon. In 1961 kwam een Framus gitaar hiervoor in de plaats. Deze werd al vrij snel ingewisseld voor een Gibson SG. Pas in 1963 ten tijde van The Orïëntals kocht hij een Fender Jaguar.
Emiel Dutrieux was eind 1958/begin 1959 een van de allereersten in Nederland met een zelfgebouwde basgitaar. Body en electronica waren door hem zelf vervaardigd en de hals kwam van Egmond. Gitarist Jack van Beek had al in een vroeg stadium zijn grote Egmond gitaar vervangen door een Famos met 2 Egmond elementen. Medio 1961 schakelde hij over op een Höfner gitaar.
In 1962 moest Rob Boekholt in militaire dienst en besloten twee overgebleven groepsleden Jack van Beek en Cor van Mourik ook hun geluk in Duitsland te gaan beproeven. Naast zanger Jimmy Pownall en gitarist Win Monarfa van The Hot Jumpers sloten zich ook bassist James Baron en gitarist Benny Baron van The Baron Brothers zich bij de nieuwe bezetting van de Hap Cats aan. Tot medio 1963 werd er in Duitsland opgetreden, daarna verdwenen The Hap Cats voorgoed van het toneel.
Rob Boekholt vertrok in 1963 met zijn neef Jack van Beek met The Oriëntals naar België en in 1964 vormde hij samen met de ex-groepsleden van The Hot Strings een nieuwe formatie met de naam The Hurricane Rollers. Ook hiermee was hij alleen in België actief. In 1965 ging Rob bij The Black Eye in Den Haag spelen waar hij sologitarist Joop Ketting Olivier opvolgde.
Rob runde daarna jarenlang een paar zaken, waar hij hoogstaande hi-fi apparatuur verkocht en heel eventjes een platenzaak.
Tijdens de grote Haagse Rock & Roll Revival Show in de Houtrusthallen op 30 mei 1981 trad Rob Boekholt met de originele (Once) bezetting van The Hurricane Rollers op.
In 1994 speelde Rob Boekholt met wat muzikale vrienden nog eenmaal onder de naam The Hap Cats tijdens een Back To The Sixties Show in de Brabanthallen in Den Bosch. De bezetting bestond uit: Ruud 'Ritchie' Toorop (gitaar, zang), Tony Lentze (bas), Henk Boekholt (acc.gitaar) en Jan 'Baden' de l'Or (drums). Heel indrukwekkend was de uitvoering van het nummer The Hungry Eye, wat Rob speciaal opdroeg aan zijn grootste fan Bart Strik, die een jaar eerder was overleden.
Rob Boekholt vertrok naar Amerika. Op 24 november 2017 is hij in Californië overleden.
DISCOGRAFIE:
1961 The Hungry Eye / Raindrops (OMEGA 9.35.312) opname Brussel, maart 1961
1961 Dardanella / Highway Rock (OMEGA 9.35.322) opname Brussel, augustus 1961
© pmouse, oktober 2002 - update: juli 2006
• Met speciale dank aan Jack van Beek voor de informatie en het fotomateriaal.
THE HAP CATS bandleden periode 1955-1959:
Rob Boekholt (sologitaar) eind 1959/begin 1960 tijdelijk naar The Hurricane Rollers
Vic Boekholt (slaggitaar)
Jack van Beek (slaggitaar, zang)
Bert Silooy (bas) naar Bob Smit & Duke City Sextet
Emiel Dutrieux (bas)
Henk Greven (drums)
Cor 'Yoko' van Mourik (drums)
George Brunings (drums)
Winnie d'Ancona (drums, percussie) naar The Rhythm Gamblers
THE HAP CATS bandleden periode 1959-1962:
Rob Boekholt (sologitaar) naar The Oriëntals
Joop Ketting Olivier (sologitaar) vervanger van Rob Boekholt; naar The Honky Tonks
Win 'Winnetou' Monoarfa (2e sologitaar/slaggitaar 1962) ex- The Hot Jumpers;
Vic Boekholt (slaggitaar)
Jack van Beek (slaggitaar, zang)
Eddy van Casand (basgitaar) naar The Dynamites
Henk Greven (drums)
Cor 'Yoko' van Mourik (drums)
Carla van Someren (zang 1962) ex- The Blue Angels
THE HAP CATS bezetting Duitsland 1962-1963:
Win Monoarfa (sologitaar) naar The Rhythm-Brothers
Benny Baron (sologitaar) ex- The Baron Brothers; terug naar The Baron Brothers
Jack van Beek (slaggitaar) naar The Oriëntals; naar The Black Magic
James Baron (basgitaar) ex- The Baron Brothers; naar The Rhythm-Brothers
Cor van Mourik (drums) naar The Rhythm-Brothers
Jimmy Pownall † (zang) ex-/terug naar The Hot Jumpers