The Hurricane Rollers (Den Haag)

The Room Rockers staan in de boeken als de allereerste rock & roll band van Den Haag. Medeoprichter Rudy van Dorssen kwam in 1956 op deze naam toen hij ergens iets over de Amerikaanse House Rockers las. In het begin speelde de band vooral mix van rock & roll en hawaiian muziek. De Room Rockers waren min of meer het huisorkest van het danslokaal van Van der Voet en hij organiseerde ook Indische feesten waar hij de groep samen met hawaiian hula danseressen liet optreden. In 1957 formeerde Rudy van Dorssen een nieuwe bezetting rond sologitarist Rudy (Blacky) Swart en de Room Rockers gingen als een pure rock & roll band verder. Van der Voet liet een andere hawaiian band onder de naam The Room Rockers optreden, omdat hij die nodig had voor zijn feesten en begeleiding van zijn dansgroep. The Room Rockers van Rudy van Dorssen wonnen in 1957 een talentenjacht en veranderden hun naam in The Real Room Rockers, om aan te geven dat hun groep de enige echte Room Rockers waren.

 

Ted (Arnold) Dryer had net als Oscar Rexhauser van The Hot Jumpers in 1959 zelf een electrische basgitaar gefabriceerd. Na zijn emigratie naar Californië werd Kees van der Linden in 1960 een van de allereerste bespelers van een fameuze Framus basgitaar. Jet Harris was in 1959 in Engeland de eerste succesvolle gebruiker van deze bas en Phonton Tielman ruilde in 1960 zijn contrabas ook in voor zo'n beter hanteerbaar instrument.

 

In september 1959 kregen Hans Bax en Robbie Latuperisa van The Real Room Rockers een aanbieding om aan de hawaiian show van Guus 'Broer' Arends alias Mike Anoi tijdens het Octoberfest in München mee te werken. Tijdens het Octoberfest, wat plaats vond van half september tot begin oktober, waren zo'n 300 Nederlandse medewerkers (95% Indo's en Ambonezen) op het aldaar gebouwde Hawaiian dorp actief. Zoals Wim van der Beek (later free-lance bij George de Fretes), Harry Koster van The Bell Boys als Hawaiian-dancer, The Hap-Cats als r&r band en 2 hawaiian formaties met danseressen.

 

De Hawaiian show van Mike Anoi ging daarna in afgeslankte vorm (ca.16 personen) verder op tournee naar Bremen en Hamburg. Voor deze gelegenheid werden The Hurricane Rollers opgericht, die bestond uit Robbie Boekholt (sologitaar) van The Hap-Cats, Hans Bax (gitaar) en Robbie Latuperisa (drums) van The Real Room Rockers. Broer Arends speelde zelf basgitaar in deze formatie en een zekere Venus (Finus Wattimena) van de hawaiian formatie nam de zang voor zijn rekening.

 

Tussendoor kwam het tot een eerste optreden van The Hurricane Rollers in de Haagse Dierentuin met o.a. The Blue Diamonds. Op deze avond vroeg de heer Richard Bamsch (†), de grote man achter de Riched Club en ontdekker van The Blue Diamonds of zij interesse hadden om een plaat te maken en ook of zij de Blue Diamonds wilden begeleiden in de studio. In oktober 1959 werd de legendarisch single Once / The Hurricane Beat in de Phonogram studio in Hilversum opgenomen met Harry Bredow van The Rhythm Stars i.p.v. Broers Arends op basgitaar. De plaat werd in december 1959 op het Philips label uitgebracht. De originele compositie Once van Rob Boekholt groeide uit tot een van de allergrootste Indo-Instro-Rock klassiekers.

 

Rob Boekholt had al op jeugdige leeftijd een unieke eigen instrumentale compositie gemaakt. Hij speelde Once op zijn grote witte Egmond Caledonië (gebaseerd op de ES57 full body jazzgitaar) met 3 elementen en druktoetsen. Deze gitaar vond hij zelf een redelijke vervanger van de onbetaalbare Gretsch White Falcon. Once was de allereerste Indo-Instro-Rock produktie en dit gevoelige juweeltje groeide al snel uit tot een van de klassiekers uit het Indo-Rock repertoire. Ook The Hurricane Beat, dat Rob Boekholt samen met Robbie Latuperisa schreef was bijzonder origineel en had een sound en ritme dat wars was van enige 'blanke' invloed. Dus geen producer in de studio, die er een commercieël tintje aan gaf.

 

Tijdens de platensessie in oktober 1959, verzorgde de band ook de begeleiding voor enkele covers (Til' I Kissed You, Bye Bye Love enz.) van de Everly Brothers door The Blue Diamonds. Zo speelden de broers Ruud en Riem de Wolff zich in de kijker bij Jan de Winter, de label manager van Decca en Fontana bij Phonogram en kregen een platencontract aangeboden. Overigens werden de opnamen die ze samen met de Hurricane Rollers maakten helaas niet uitgebracht, maar opnieuw opgenomen.

 

De hawaiian show van 'Broer' Arends met The Hurricane Rollers als r&r band kreeg daarna een aanbieding om vanuit Milaan een grote tournee door Italië te maken van 27 december 1959 tot 20 maart 1960. Er werd door de hawaiian band ook opgetreden in een grote show (Hall of Music te vergelijken met het Lido in Parijs) samen met o a. Shirley Bassy, Colin Hicks en Eve Dancers uit Parijs met begeleiding van een big band.

 

Begin 1960 werd Once ook op TV gepresenteerd in het programma 'Teenagers Instuif' (AVRO) door The Hurricane Rollers. Dat was echter niet de originele formatie, die zaten toen nog in Duitsland. Alleen Harry Bredow met andere muzikanten kwamen in beeld. De show werd op 21 oktober 1959 opgenomen en hierin traden ook Rein de Vries, Annelies de Graaf en Wim Bitter op. Zie foto's hieronder.

 

Na hun terugkeer stonden The Hurricane Rollers (in feite The Real Room Rockers) op 30 april 1960 weer op de planken in de Rivièra-Hal van de Rotterdamse dierentuin. De organisatie was in handen van de Riched Club van Richard Bamsch (†). Rob Boekholt zat al weer terug bij The Hap-Cats.

 

Medio 1960 moest Robbie Latuperisa in militaire dienst en hem zien we begin 1962 weer terug als drummer van The Javalins. Tussendoor speelt hij basgitaar bij The Royal Hawaiian Minstels o.l.v. George de Fretes. Hans Bax vertrok met Alphons Faverey, Rudy 'Blacky' Swart en Rudy van Dorssen naar Duitsland. De overgebleven Real Room Rockers worden dan voorgoed The Hurricane Rollers. Verder zat in deze bezetting Rudie Pieroelie († 2008), de bekende bassist uit The Black Dynamites en al vanaf het eerste uur actief met Harry Koster en Fred Christoffel in The Bell Boys. Rudy 'Blacky' Swart werd in 1961 na terugkomst uit Duitsland leider van zijn eigen band The Dynamics. Roy Michaels (zijn echte naam is Rolf Pichel), de zanger van Electric Johnny & his Skyrockets, sloot zich in 1961 aan bij de band als zanger en slaggitarist onder zijn nieuwe artiestennaam Shorty Miller. Drummer Tommy Chuo, waarvan zijn voorgeschiedenis (nog) niet te achterhalen viel, kwam als vervanger van Rudy van Dorssen (eveneens naar Amerika vertrokken) bij de Hurricane Rollers.

 

In de zomer van 1961 speelden The Hurricane Rollers in de Havana Bar in München en Oety & his Real Rockers in het naastgelegen Palais de Dance van dezelfde Joodse eigenaar. De bezetting van Oety & his Real Rockers bestond toen uit: Oety Johannes (slaggit.), Erroll Johannes (drums), Franky Franken (sologit. ex- The Rocking Diamonds), Peter Theunissen (bas, ex- The Rocking Diamonds), Gerard Buskop (piano) en de Israelische saxofonist Walter Kohn alias Doron Cohen. Er ontstond ruzie in de gelederen van Oety en ook in The Hurricane Rollers waren enkele jongens op elkaar uitgekeken. De eigenaar stelde voor om onderling wat bandleden uit te wisselen en het resultaat was dat Hans Bax en Tommy Chuo als The New Hurricane Rollers verder gingen met Franky Franken, Gerard Buskop, Peter Theunissen en Walter Kohn. Onder deze naam werd er een maandcontract afgewerkt in de Weindorf Club in Frankfurt. Toen kregen ze een aanbieding om 3 maanden in Israël te komen spelen. De enige voorwaarde was dat ze hun naam zouden veranderen in The Crazy Strangers.

 

Oety stelde een nieuwe band samen uit groepsleden van de Haagse band The Internationals; Ronny Cortenbach (bas), Marijn Sies (sologt.), Hans Scipio (slaggt.), Iwan Wernet (piano). De overgebleven ex- Hurricane Rollers - Alphons Favery, Rudi Piroeli en Shorty Miller begonnen samen met Errol Johannes op drums The Strangers. Het doek leek definitief gevallen voor de legendarische Indo band The Hurricane Rollers........echter in 1963 verscheen in Den Bosch een nieuwe Hollandse band met de naam The Hurricane Rollers op het toneel (zie onderaan op deze pagina) en wat velen niet weten is dat Robbie Boekholt in 1964 door België trok met een band die zich ook The Hurricane Rollers noemde! Robbie Boekholt speelde in 1963 na zijn militaire dienstplicht samen met o.a. zijn neef ex- Hap-Cats gitarist Jack van Beek in The Oriëntals. Er werd voornamelijk in België opgetreden als begeleiders van de zanger John Fabris. Toen de Oriëntals in 1964 uiteenvielen nam Robbie Boekholt zowat de volledige bezetting van The Hot Rollers over en trok hiermee over de Belgische grens.

 

DISCOGRAFIE:

1959 Once / The Hurricane Beat (PHILIPS 318.248 PF)

 

© pmouse, oktober 2002

Fotogalerij

Bezettingen

The Room Rockers (1957)

The Real Room Rockers (1957-1960)

(onderstaande muzikanten hebben in verschillende bezettingen meegespeeld)

Rudy 'Blacky' Swart (sologitaar)

Alphons Faverey (2e sologitaar)

Hans Bax (slaggitaar)

Ted 'Arnold' Dryer (basgitaar)

Chris van den Brink (drums, basgitaar)

Kees van der Linden (slaggitaar, basgitaar)

Rob Latuperisa (piano, drums)

Rudy van Dorssen (bas, drums)

 

The Hurricane Rollers - bezetting "Once" oktober 1959:

Rob Boekholt (sologitaar) ex- The Hap-Cats

Hans Bax (slaggitaar) ex- The Real Room Rockers

Harry Bredow (basgitaar) ex- The Rhythm Stars; naar Harry Bredow Band

Rob Latuperisa (drums) ex- The Real Room Rockers

 

The Hurricane Rollers - bezetting Hawaiian show Italië - dec.1959/ maart 1960:

Rob Boekholt (sologitaar/percussie) ex-/naar The Hap-Cats

Hans Bax (slaggitaar) ex-/naar The Real Room Rockers

Guus 'Broer' Arends alias Mike Anoi (basgitaar/lapsteel gitaar)

Rob Latuperisa (drums/basgitaar) ex-/naar The Real Room Rockers

Finus Wattimena alias Venus (ukelele, zang)

 

The Hurricane Rollers - bezetting in Duitsland 1960:

Alfons Faverey (sologitaar)

Rudy 'Blacky' Swart (sologitaar) naar The Dynamics

Hans Bax (slaggitaar)

Rudie Pieroelie † ( basgitaar) ex- The Black Dynamites

Rudy van Dorssen (drums) emigratie naar Amerika

 

The Hurricane Rollers - bezetting in Duitsland 1961:

Alfons Faverey (sologitaar) naar The Strangers

Hans Bax (slaggitaar) naar The New Hurricane Rollers -> The Crazy Strangers -> The Javalins

Rudie Pieroelie † ( basgitaar) naar The Strangers

Shorty Miller aka Roy Michaels = Rolf Pichel † (slaggitaar en zang) ex- Electric Johnny & his Skyrockets; naar The Strangers

Tommy Chuo (drums) naar The New Hurricane Rollers -> The Crazy Strangers -> The Javalins

 

The New Hurricane Rollers -> The Crazy Strangers (Israël) 1961:

Franky Franken (sologitaar en zang) ex- Oety & his Real Rockers

Hans Bax (slaggitaar)

Peter Theunissen (basgitaar) ex- Oety & his Real Rockers

Gerard Buskop (piano) ex- Oety & his Real Rockers

Walter Kohn (sax) ex- Oety & his Real Rockers

Tommy Chuo (drums)

 

The Hurricane Rollers - bezetting België 1964:

Rob Boekholt (sologitaar) ex- The Orientals; naar The Black Eye

Hans Marks (slaggitaar) ex- The Hot Strings

Jim ? (slaggitaar)

Hans Akkermans (basgitaar) ex-/naar The Hot Strings

Rein Baggerman (drums) ex- The Hot Strings; naar the Crescendoes

 

THE HURRICANE ROLLERS (Den Bosch 1963-1965 / 1975-1977)

In Vught woonde de jonge Hollandse gitarist Bart Strik, die in 1959 zijn eigen bandje oprichtte The Jet Black Robbers. Hij was vaak te vinden bij optredens van The Hap-Cats en hij was een grote bewonderaar van hun sologitarist Robbie Boekholt. Bart speelde naast het bekende Shadows werk ook de nummers "Once" en "Dardanella" van Robbie. Bart hoorde van Robbie dat The Hurricane Rollers niet meer bestonden en kreeg naar hij zelf vertelde van hem toestemming om onder die naam te gaan optreden. In de periode 1963-1965 waren The Hurricane Rollers een zeer succesvolle band in Den Bosch en omgeving. De zeer talentvolle Indo zanger Johnny Wiskerke alias Johnny Wisse uit Breda maakte in 1964-1965 deel uit van de band, dus was het toch nog een bandje met een Indo tintje.

 

In 1975 kwam Bart ijzersterk terug met een nieuwe formatie van The Hurricane Rollers. Bart was nu in het bezit van een Fender Jazzmaster. Terwijl alle andere retro bands Shadows covers speelden, kwam Bart met repertoire als Once, Dardanella, The Hungry Eye, Black Eyes Rock, Guitar-Humoresque, Johnny On his Strings, Gypsy Rock, Black Swan, Granada, Barcarolle etc. op de proppen. Dit maakte veel indruk bij het publiek en zijn faam nam door de jaren heen legendarische vormen aan in Brabant. In 1978 vormde hij samen met de Tilburgse zanger Kalman Smits - Savage Kalman & The Explosion Rockets. Jef v.d. Akker de zanger van The Hurricane Rollers was nog tot ver in de jaren tachtig op het podium te vinden als Big Jeff & The Hurricane Rollers.

Alles over de in 1993 overleden Bart Strik is te vinden op zijn tribute site: Bart Strik - The Jazzmaster King.