Google Custom Search

The Revolts (Den Haag)

THE REVOLTS 1964-1965

Buck Fouraux (sologitaar) ex- The Black Arrows, The Young Ones; naar The Muppets

Ed Weimar (gitaar)

- Jan Willemsen (gitaar) ex- The Midnight Specials; naar Catarpillar

Ben Rheed (van Rheeden) (gitaar, zang)

Hans Lüber (basgitaar)

Bram Cossee (drums) ex- The Black Arrows

- Jacques Haagman (drums) ex- The Noisemakers

- Laura Bordes (zang)

- Yolanda Radder (zang) naar The Muppets

 

In 1964 werd in Den Haag ten huize van Lou Fouraux aan de Jan Wapstraat het beatorkest The Revolts opgericht. Zoon Buck Fouraux speelde als 17 jarige sologitarist een belangrijke rol hierin. Buck was omstreeks 1961 begonnen als gitarist in het buurtbandje The Black Arrows, die al vrij snel hun naam wijzigden in The Young Ones. De meer ervaren muzikanten zanger/gitarist Ben Rheed (van Rheeden) en drummer Bram Cossee maakten naast de jongere garde bassist Hans Lüber en 2e gitarist Ed Weimar het vijftal compleet. Na een tijdje hard repeteren werden ze op zaterdagavonden het vaste orkest in het Haagse paviljoen De Eekhoorn aan de Leyweg.

 

Tot hun schnabbels behoorden o.a. een optreden in Het Kurhaus (maart 1965) en optredens tijdens Marine-avonden in Leiden en op een van deze concerten werden ze 'ontdekt' door Rob Dessauvagie. Zelf muzikale leider van het Indische ensemble "Tempo Tropical" en schrijver van stukjes voor het Indische blad Tong-Tong. Rob schreef een enthousiast stukje over The Revolts in de rubriek Tong-Tong Tienerclub dat gepubliceerd werd op 22 januari 1965. Tevens componeerde hij voor de Revolts het nu tot het betere originele Indo-Instro-Rock repertoire gerekende nummer Pelita. Het nummer werd begin 1965 uitgebracht op flexidisc als promotieplaat voor de Nederlandse Jeugdherbergcentrale (NJHC) in samenwerking met Hans Sanders en Internationaal Contact en Introductie Bureau, Den Haag. Het nummer werd met verve gespeeld in een melodieuze en toch swingende Indo-rock sound. Het plaatje zal altijd een collector's item blijven, maar gelukkig werd een perfecte cover van Pelita door de The Entertainers, met de gitaristen Rob Paul en Ben Poetiray, in 1992 voor het Al Capone label in de studio vastgelegd.

 

In 1965 maakte het Indo zangeresje Laura Bordes nog een single voor Polydor met begeleiding van The Revolts. Op beide Indische traditionals zorgden The Revolts voor de pittige arrangementen. Laura maakte later nog enkele plaatjes samen met Yvonne de Nijs.

 

De naam van Buck Fouraux kwamen we in 1979 weer tegen als gitarist van de popband Casmere met Peter Hollestelle en Jody Pijper.

 

Discografie:

1965 Pelita (Sonopresse flexidisc - NJHC Nederlandse Jeugdherberg Centrale)

 

LAURA BORDES & THE REVOLTS

1965 POLYDOR S1184 Bengawan Solo / Waktu Potong Padi