Google Custom Search

The Rockin' Blacks (Geleen)

The Rockin' Blacks 1959 - 1961

Dominicus 'Mingoes' Hitijahubessy † (sologitaar, zang)

Gerrit Maspaitella (gitaar)

- Goerge Maspaitella (gitaar) tijdelijk

Karel Arissiaman (stringbas, slaggitaar)

Ferry Latuheru (basgitaar, zang)

Paul Zelders † (piano)

Fons Kurvers (drums)

 

The Rockin' Blacks 1961- 1963

Dominicus 'Mingoes' Hitijahubessy † (sologitaar, zang)

Fred Steffin (gitaar)

- Jan van de Broeke (gitaar) extra

- George Maspaitella (gitaar) extra

Carl van de Broeke (basgitaar)

Paul Zelders † (piano) naar Circus Square Jazz Band

Fons Kurvers (drums)

 

Paul Zelders werd in Geleen geboren en tijdens zijn schooltijd in de 50-er jaren, met name op het Bernardinus College bij de paters in Heerlen, raakte hij in de ban van jazz- en rockmuziek. Paul zat ook op piano- en tromboneles op de muziekschool. Thuis speelde hij elke dag piano en hij leerde zichzelf ook gitaarspelen.

 

In 1958 sloot hij zich aan als trombonist bij de Circus Square Jazz Band (CSJB). Hij leerde een groepje Ambonese jongens kennen en richtte samen met hun de Indo-Rock formatie The Rockin' Blacks op. De band bleek met name erg goed overweg te kunnen met de invloeden en het repertoire van Fats Domino. De piano van Paul en de gitaarstijl van de Ambonese gitaristen zorgden voor een verrassende klankkleur. Paul Zelders en sologitarist Dominicus (Mingoes) Hitijuhabessy wisten al vrij snel verrassende eigen composities aan het repertoire van de band toe te voegen.

 

De geluidsinstallatie compleet met echo lieten de bandleden zelf fabriceren, omdat de professionele merken in die tijd voor beginnende groepen onbetaalbaar waren. Paul en Dominicus Hitijuhabessy kwamen in het bezit van Italiaanse Wandré gitaren, die hier in Nederland o.a. geïmporteerd werden door Klavarscribo uit Slikkerveer. Het waren zeer artistieke onwerpen van Wandré Pioli en dit soort exotische gitaren zijn op de dag van vandaag een vermogen waard. Paul Zelders bezat ook een Höfner bas- en sologitaar. Volgens Paul waren het twee meesterlijke instrumenten. Hij verkocht ze later noodgedwongen om een peperduur blaasinstrument te kunnen kopen. Maar heeft hier nog steeds spijt van als haren op zijn hoofd!

 

Met deze eerste bezetting werden in december 1960 opnamen gemaakt in de EKO studio te Voerendaal. Een eigen compositie Black Rockin' en een cover van de klassieker Swanee River. Met Paul Zelders vragen we ons af wie deze opnamen of eventueel andere van de Rockin' Blacks in zijn bezit heeft?

 

Begin 1961 verlieten drie jongens de band en Paul Zelders zette de Rockin' Blacks in een gewijzigde samenstelling voort. Deze nieuwe bezetting bestond uit: Dominicus (Mingoes / Mingus) Hitijahubessy (sologitaar en zang), Fred Steffin (slaggitaar), Carl van de Broeke (basgitaar), Paul Zelders (piano) en Fons Kurvers (drums). Als extra ondersteuning speelde Jan van de Broeke (de broer van Carl) en George Maspaitella wel eens mee.

 

Het steeds bekender wordende orkest kwam eind 1961 in contact met de bekende Limburgse 'muziekmaker' (componist, arrangeur, orkestleider, producer, talentenscout, eigenaar opnamestudio en platenlabels) Jan Theelen uit Munstergeleen. Tijdens de opname in de Bavo Studio in Amsterdam voor een singeltje voor zijn platenlabels TELEDISC en TOPSY werd de formatie bijgestaan door 3 studiomuzikanten. Sarie Marijs en Hier is ik weer (met mijn bromfiets) werd in het (Zuid)- Afrikaans opgenomen. Volgens Paul Zelders begon hier al dankzij de 2 saxofoons en de stevige beat zijn jazzy periode. Op 5 februari 1962 kwam het plaatje onder de naam "Mingus met The Rockin' Blacks" op de platenmarkt en werd ook in Hilversum goed ontvangen en regelmatig in radioprogramma's gedraaid. In het programma "Teenager Muziekparade" heeft deze single net niet de top tien gehaald.

 

Op 24 mei 1962 werd het inmiddels vermaarde Guitar Strings opgenomen in de Amsterdamse Bavo Studio en vrijwel direct uitgebracht. Een bewerking van Ram-Bunk-Shush (The Ventures) door Paul Zelders. Met op de B-kant het verrassende nummer Tango dat door Mingoes werd geschreven. Een single op het TALENT label, die perfect de sound en speeltrant van de Rockin' Blacks uit die tijd weergeeft. In de studio werden Höfner gitaren gebruikt. Binnen enkele dagen waren de slechts 200 geperste singeltjes uitverkocht!

 

In 1962 was de groep ook te bewonderen op een grote kleurenfoto met Limburgse teenager artiesten in het maandblad Romance. De eveneens uit Geleen afkomstige Indo-Rock band The Black Diamonds met zanger Benny van Gessel was tijdens de fotosessie aanwezig. Zij speelden een jaar later als beroeps in Duitsland.

 

Deze 5-mans bezetting speelde in binnen- en buitenland en was in die tijd zeer geliefd zowel onder teenagers als onder de oudere aanhang. De grote zaal van De Hanenhof in Geleen was het domicilie van The Rockin' Blacks, daar speelden ze vaak voor meer dan 1000 enthousiaste teenagers. In Duitsland traden ze vaak op in Heinsberg en omgeving. Ze stonden samen met grote namen uit de Nederlandse R&R wereld op de planken. Anneke Grönloh hebben ze diverse malen moeten begeleiden. Volgens Paul Zelders zong zij toen stevige rock nummers, zoals Ma He's Making Eyes At Me. Zij deed dat erg goed en haar performance was ook super in die tijd (60-61). Veel hoogtepunten volgden, o.a. het winnen van het in Limburg belangrijkste R&R concours voor Indo(rock)bands in het Kegelpaleis te Heerlen.

 

In 1963 zijn de Rockin' Blacks ermee gestopt omdat Paul moest kiezen tussen twee liefdes en definitief koos voor het spelen van "Traditional Jazz", als trombonist/ tubaist in de inmiddels bij insiders bekende Circus Square Jazz Band (CSJB). De Höfner basgitaar uit zijn rock & roll periode gebruikte Paul op een gegeven moment ook in de CSJB als trio met piano en drums tijdens een radio opname in een swingende uitvoering van Honeysuckle Rose.

 

Discografie:

1962 TELEDISC 12003 Hier is ik weer (met mijn bromfiets) / Sarie Marijs

1962 TOPSY TO 602 Hier is ik weer (met mijn bromfiets) / Sarie Marijs

1962 TALENT 29839 Guitar Strings (Ram-Bunk-Shush) / Tango

 

  • Dominicus 'Mingoes' Hitijahubessy is op 6 februari 2009 op 67-jarige leeftijd in Sittard overleden.
  • Paul Zelders is op 3 juli 2012 op 72-jarige leeftijd in Heerlen overleden.

Met dank aan Paul Zelders R.I.P. voor de informatie en de foto's.

 

© pmouse, 06-2005