THE ROLLER'S 1958
Jimmy van der Hoeven † (1e sologitaar)
Edwin 'Eddy' van der Hoeven † (2e sologitaar)
Jack Barkey (slaggitaar, zang)
Theo Sprockholt (theekistbas)
Frans Sahupala (bas)
Puck de Bock (drums)
THE ROLLER'S 1959-1961
Jimmy van der Hoeven † (1e sologitaar)
Edwin 'Eddy' van der Hoeven † (2e sologitaar)
Bart Carels (gitaar) naar Boy & his Rollin' Kids
Boy Jansen (basgitaar) naar Boy & his Rollin' Kids
Cees Sanders † (drums)
THE ROLLERS 1961-1963
Jimmy van der Hoeven † (1e sologitaar)
Edwin 'Eddy' van der Hoeven † (2e sologitaar)
Eddy Vermeulen (slaggit.)
Jack Barkey (slaggitaar, zang)
Eddy Sauer (basgitaar)
- Eddy Lohstroh (basgitaar) ex- The Melody Strings (op de single: Sweet Malaya/Revvel rock)
Cees Sanders † (drums)
THE ROLLERS 1964
Jimmy van der Hoeven † (1e sologitaar) naar Boy & his Rollin'Kids
- Edwin 'Eddy' van der Hoeven † (2e sologitaar)
Eddy Vermeulen (slaggit.) naar The Real Rollers
Jacky Barkey (gitaar/zang)
Ted Mull (saxofoon)
Eddy Lohstroh (basgitaar)
Cees Sanders † (drums)
Jan van Rheeden (zang)
THE APACHEN / THE ROLLERS 1965
Loek Kuyper (gitaar)
Ed Vermeulen (slaggit.) ex- The Real Rollers
Chris Koopman (basgitaar)
Theo Fokke (drums)
Cor Bauer (zang)
THE ROLLERS 1965
Loek Kuyper (gitaar)
Ed Vermeulen (slaggit.) naar The Rollin' Kids
Frans Sahupala (basgitaar)
Cor Oomk (drums)
THE ROLLERS uit Zaandam namen een zeer bijzondere plaats in onder de categorie INDO-INSTRO-ROCK. Hun sound en stijl week volledig af van de Haagse Indo-Rock school, die vooral ontwikkeld was door THE TIELMAN BROTHERS, THE BLACK DYNAMITES en OETY & his REAL ROCKERS en voornamelijk succes kende in West-Duitse clubs. De stijl van THE ROLLERS kwam dichter bij de typische sound van de Nederlandse gitaargroepen uit die periode. De oorspronkelijke roots van THE ROLLERS lagen aanvankelijk bij de C&W en later was vooral de "South American Rock" invloed van ELECTRIC JOHNNY & THE SKYROCKETS in hun platencarrière van 1961/1962 sterk aanwezig. Andere lndo-Rock groepen die ongeveer in dezelfde stijl speelden waren TONY & HIS MAGIC RHYTHMS (uit Dordrecht) en BOY & HIS ROLLIN' KIDS (ook uit Zaandam en sterk verwant aan THE ROLLERS).
In 1958 werden THE ROLLERS opgericht door de Indo gitaristen Jimmy en Eddy van der Hoeven met verder tijdelijke muzikanten als Theo Sprockholt (theekistbas), Frans Sahupala (bas) en Puck de Bock (drums). In 1959 namen Boy Jansen (bas) en Cees Sanders (drums) de vaste plaatsen in. Als los-vaste zangers deden Jack Barkey en Jan van Rheeden met de groep mee. De groep werd het huisorkest van Huize Negrijn in Zaandam. THE ROLLER'S verschenen in het najaar van 1960 op de platensessie met LYDIA voor EMI/Bovema, als vervangers van THE MELODY STRINGS. In totaal werden 9 nummers opgenomen en deze werden in april 1993 voor het eerst in hun volle glorie in STEREO uitgebracht op de CD LYDIA - I CAN'T STOP LOVING YOU (RARITY C 192470).
Begin 1961 werd nog een andere opmerkelijke groep in Zaamdam opgericht n.l. BOY & bis ROLLIN' KIDS. Deze formatie was ontstaan toen Vico Gagliardi (drums) en Bert Jansen (gitaar), beiden lid van het buurtbandje THE ROCKIN' BOYS, in de pauze van optredens van THE ROLLERS een beetje aan het 'jammen' sloegen met de basgitarist van THE ROLLERS Boy Jansen; de laatste ging nu eens de sologitaar proberen en dit had tot gevolg dat hij THE ROLLERS verliet en samen met nieuwkomers Henri Peter (bas) en Bart Carels (slaggitaar) als BOY & HIS ROLLIN' KIDS verder ging. Vanaf dat moment ontstond een fanatieke concurrentie strijd tussen beide Zaandamse formaties.
THE ROLLERS boekten de eerste successen. In 1961 kregen zij als allereerste Indo-Rock band een platencontract bij het pas gestartte DELTA label van Hans Kellerman, die daarvoor in de weer was geweest met zijn DELAHAY label (onsterfelijk door de superieure Indo-Rock produkties in 1959 met THE BLACK DYNAMITES). Het Delta label dat speciaal bestemd was om jonge artiesten een kans te geven in ons eigen landje, zou iets later zeer bekende formaties als THE CRAZY ROCKERS, THE BLACK ALBINOS en THE BLACK ARROWS onder haar vleugels krijgen en met ongekend sterke produkties op de markt komen.
De allereerste instrumentale single van THE ROLLERS werd "La Paloma", dat in 1961 een gigantisch grote hit was voor de Duitse zanger Freddy Quinn en o.a in 1960 al door ELECTRIC JOHNNY en zijn groep bij CNR werd opgenomen. THE ROLLERS lieten op deze debuutsingle horen wat voor een fantastisch klinkende echo-installatie ze in huis hadden en een zeer opvallend feit was dat er 2-sologitaristen in de groep zaten, die samen voor een hemelse geluidswal zorgden. De "twin-lead" was door de broers Jimmy en Eddy van de Hoeven al vanaf hun prille begin in 1958 ontwikkeld en in 1960 tijdens de platensessie met LYDIA maakten we reeds kennis met dit fenomeen. Het werd door de broers steeds verder geperfectioneerd en afgezien van ELECTRIC JOHNNY & his SKYROCKETS en THE STRING-A-LONGS in de periode 1960/1963 waren dergelijke gitaarconstructies ongehoord. De Engelse rock-formatie WISHBONE ASH had zich volledig gespecialiseerd in de “twin-guitar lead”, maar dat was pas vele jaren later. Op de B-kant van hun eerste single kwam "Ik Hou Van Holland", wat een gitaarbewerking was van de overbekende Hollandse meezinger. De plaat werd ook uitgebracht in Belgie op NewTone NT710 en de B-kant werd hier omgedoopt tot "Flowers From Holland". Gelijktijdig verscheen ook een single met een in het Nederlands gezongen versie van "La Paloma", gekoppeld aan "Ga Je Mee Dansen", wat weer een vertaling was van “Besame Mucho”. De zangeres was de uit Amsterdam afkomstige NYNKE HARTSTRA, die op een zeer fijne wijze door THE ROLLERS terzijde werd gestaan op deze produktie.
Het jaar 1962 zou het hoogtepunt worden uit de carrière van THE ROLLERS. Met 4 instrumentale singles op het Delta label en nog 2 singles waarbij ze voor de'backing' zorgden waren ze dat jaar opvallend op de platenmarkt aanwezig. Tevens verschenen hun foto's en promotiestukjes in alle bekende muziekbladen. Begin 1962 kwam allereerst een ijzersterke single uit met op de A-kant "Violetta". Ongetwijfeld het beste wat ze ooit hebben opgenomen; een vloedgolf van gitaarklanken spoelt bij het beluisteren over je heen. De B-kant is ook van grote klasse. Bij "Roller's Express" heb je echt het gevoel op een denderende trein te springen. "Violetta" was in 1962 een klein hitje voor de Deense muiti-gitarist JORGEN INGMANN op Metronome en ook de versie van THE ROLLERS verkocht goed. In de Hitparade van het maandblad Muziek Express werd "Violetta" van beide uitvoerders in april 1962 op een 29e plaats genoteerd.
Hun 3e single in 1962 werd "Lili Marleen"/"Aloha- Oe"; allebei nummers waar je als liefhebber van pittige gitaarrock, afgaande op de titels toch wel even van schrikt, maar bij het horen van de gitaargeluiden ben je gelijk verloren. De overvloed aan mooie en opwindende gitaarloopjes die de 2 sologitaristen weten te produceren zijn volmaakt af en blijven boeien. Ook nu nog na al die jaren, want een groot pluspunt bij instrumentale muziek is wel dat het meer tijdloos is dan vokaal werk. "Lili Marleen" schalde bijzonder veel door de ether, omdat op Radio Veronica het nummer gebruikt werd in een reclamespotje voor Nur-Die nylons.
Tijdens de sessie van de "Lili Marleen" single deden THE ROLLERS ook de backing voor NYNKE HARTSTRA & FRITS DARLANG. Vooral "Sailing" is een juweeltje en de begeleiding is ronduit adembenemend. NYNKE HARTSTRA & FRITS DARLANG maakten eind 1962 nog een single op het Delta label met begeleiding van THE BLACK ARROWS (Walk On By / We Went Together - uitgebracht op "The Story Of The Black Arrows RARITY Cl 2456). Hun volgende instrumentale single "Jezebel" werd op de bühne door diverse Indo- Rock groepen in de Tielman Brothers style gebracht, maar alleen de Antwerpse JOKERS namen het nummer in 1962 op in Madrid voor het Spaanse Polydor label. THE JOKERS hadden in de badplaatsen aan de Belgische kust kennis gemaakt met de Indo-Rock bandjes die daar optraden en hun sologitarist Ronny Sigo bleek op zijn Jazzmaster de speciale trucjes bijzonder goed in de vingers te hebben. Op de B-kant een typische ROLLERS compositie "Amalia" en ook nu weer verscheen gelijktijdig een single van de Indo zangeressen "HELENE & FLORANCE" op het label met begeleiding van THE ROLLERS. Muzikaal niet zo geslaagd en ook THE ROLLERS konden van de zwakke nummers nauwelijks iets leuks maken. Met hun laatste single "Sweet Malaya" sloegen THE ROLLERS destijds een richting in, die ze zelf niet konden afmaken. Want de groep viel in 1964 uiteen. Op de B-kant van "Sweet Malaya" is "Revvel Rock" terug te vinden, wat een bewerking is van het oud Hollandse volksliedje "Boemel Petrus". Eddy Lohstroh (een neef van de familie Tuinenburg) en ex- The Melody Strings (1959/1960) speelde basgitaar op de laatste single van The Rollers.
THE ROLLERS hielden het nog tot de zomer van 1964 vol en op 11 juli 1964 werd in Zaandam de formatie THE REAL ROLLERS opgericht door Eddy Vermeulen samen met Bart Carels, Frans Sahupala en Puck de Boek. Deze formatie blijft tot juli 1965 bestaan. Sologitarist Jimmy van der Hoeven ging bij BOY & HIS ROLLIN' KIDS spelen.
In de zomer van 1965 richtte Ed Vermeulen samen met enkele musici uit de Zaans / Amsterdamse scene een nieuwe band op onder de naam The Apachen. De band was succesvol met regelmatige optredens in Huize Negrijn en al spoedig gingen ze verder onder de naam The Rollers (met Ed Vermeulen dus als enig oorspronkelijk bandlid)
Bekende artiesten uit de Zaanse scene doken in de jaren zeventig weer op in THE WEEDS. Uiteraard Jimmy van der Hoeven aan de sologitaar, maar ook een gitarist als Boy Jansen en zanger/gitarist Jackey Barkey maakten deel uit van deze groep in de jaren zeventig. Jimmy van der Hoeven kwam daarna bij THE HOTJUMPERS terecht.
Op 10 mei 2010 is Jim van der Hoeven op 81-jarige leeftijd overleden. Zijn broer Edwin (Eddy) was een jaar eerder op 28 februari 2009 op 84-jarige leeftijd overleden.
© pmouse,juni 1993
Originele tekst voor de CD THE STORY OF THE ROLLERS – RARITY C192475
INSTRUMENTALS:
1961 La Paloma (45 DELTA DS 1008)
1961 Ik Hou Van Holland (45 DELTA DS 1008)
1961 Violetta (45 DELTA DS 1020)
1961 Roller's Express (45 DELTA DS 1020)
1962 Lili Marleen (45 DELTA DS 1027)
1962 Aloha-Oe (45 DELTA DS 1027)
1962 Jezebel (45 DELTA DS 1044)
1962 Amalia (45 DELTA DS 1044)
1962 Sweet Malaya (45 DELTA DS 1058)
1962 Revel Rock (Boemel Petrus) (45 DELTA DS 1058)
Onuitgebrachte Delta opnamen::
1962 Swedish Rhapsody
1962 Blue Bahama